SOCIJALNA SKRB

U Komori socijalnih radnika bijesni na ‘Spasi me‘, na sastanku s Aladrovićem i kći bivše ministrice

Apeliramo da nadležni ministar bez odgode pokrene potrebne promjene u sustavu, kažu u Komori
Marta Divjak, Jelena Veljača, Andrej Plenković i Josip Aladrović
 Neja Markičević/Marko Mišćević/Robert Fajt/Ranko Šuvar/Cropix

Tragičan život djevojčice iz Nove Gradiške, koji je okončan u nedjelju u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti, razbjesnio je javnost. Građani ne traže samo "glavu" šefa Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški - on je ionako u međuvremenu smijenjen - nego i kažnjavanje svih odgovornih u sustavu socijalne skrbi. I ne samo u novogradiškom Centru koji je dopustio da se preminula 2,5-godišnja djevojčica iz udomiteljske obitelji vrati svojim biološkim roditeljima, a što je na koncu rezultiralo njenom smrću.

Građani se s pravom pitaju kako je uopće moguće malu djevojčicu vratiti na skrb roditeljima, u očito disfunkcionalnu obitelj u kojoj su već ranije zabilježene prijave obiteljskog nasilja. Ne traži javnost samo adekvatnu kaznu za biološke roditelje preminule djevojčice, nego i korjenite promjene u sustavu socijalne skrbi i udomiteljstvu.

"Djeca nemaju glas"

Prema informacijama Jutarnjeg lista, u ponedjeljak će se ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović održati nekoliko sastanaka na tu temu. Prvo će se sastati s inicijativom "Moramo vam nešto reći", a na tom sastanku, prema neslužbenim informacijama, trebao bi biti i premijer Andrej Plenković. Ministar Aladrović će se sastati i s čelnicima Komore socijalnih radnika, te inicijativom "Spasi me".

Pokretačica inicijative "Moramo vam nešto reći" Marta Divjak, posvojena kći bivše ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, nedavno je pisala ministru Aladroviću i zatražila sastanak.

U bitnome Divjak tvrdi da je situacija s djecom bez roditeljske skrbi jako teška, da sustav socijalne skrbi ne funkcionira, da se ne poštuje "ionako manjkav pravni okvir", te da sustav previše favorizira prava "bioloških roditelja" bez obzira na to što to nije uvijek u najboljem interesu same djece.

- Često je slučaj da socijalni radnici ne donose profesionalne odluke, već osobne jer smatraju da, kakvi god biološki roditelji bili, djetetu je bolje s njima. Ne oduzimaju se roditeljska prava biološkim roditeljima, pa dijete provede djetinjstvo u domu ili, ako ima više sreće, u udomiteljskoj obitelji ili SOS dječjem selu, a to bi trebao biti privremeni smještaj. Očito je da djeca "nemaju glas" i ne čuje ih se - upozorava Marta Divjak.

image
Marta Divjak
Neja Markicevic/Cropix

Ministar Aladrović će se sastati i sa suosnivačicom inicijative "Spasi me" Jelenom Veljačom, inicijativom koja je pokrenuta prije dvije godine nakon što je na Pagu otac s prvog kata bacio svoju maloljetnu djecu.

Nakon što je prošli tjedan 2,5-godišnja djevojčica iz Nove Gradiške završila u bolnici s teškim ozljedama koje je zadobila u domu bioloških roditelja, Veljača je zatražila otkaze za sve koji su u Centru za socijalnu skrb odlučili djevojčicu preseliti iz udomiteljske obitelji u "biološku".

Od ministra će u ponedjeljak, doznajemo, zatražiti i podatak koliko je djece dosad ukupno vraćeno iz posvojiteljskih obitelji njihovim biološkim roditeljima, a koji su već imali "povijest obiteljskog nasilja".

Žalbeno tijelo

No, sastanak inicijative "Spasi me" s ministrom je zakazan puno prije ovog tragičnog slučaja s primarnim ciljem izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. Žele da se u sustav ugradi svojevrsni "osigurač", točnije povjerenstvo kojem bi se mogli obraćati građani nezadovoljni kako su njihove žalbe riješili centri za socijalnu skrb, odnosno resorno ministarstvo. Dakle, žele da povjerenstvo bude neka vrsta žalbenog tijela čije bi se odluke vraćale Ministarstvu na ponovno postupanje.

Dan uoči sastanka s ministrom Aladrovićem čelnik Komore socijalnih radnika Antun Ilijaš rekao je za Jutarnji list kako od ministra očekuje da "uvaži mišljenje struke i poboljša zakonsku regulativu za obavljanje rada u centrima socijalne skrbi". Komora se u svom priopćenju potom žestoko obrušila na inicijativu "Spasi me".

Poruka Komore

"Izražavamo istinsko žaljenje za nedavni događaj koji je rezultirao smrću djevojčice. Svima nam je važno da živimo u društvu koje ima nultu toleranciju na nasilje bilo koje vrste te cijenimo svaku inicijativu i aktivnost koja doprinosi tome cilju. Međutim, linč kojem su izloženi zaposlenici sustava socijalne skrbi tome sigurno neće doprinijeti. U ovim trenucima struka, kao i obično, nije u mogućnosti iznijeti svoje mišljenje radi zaštite službene tajne... Za dan 6. travnja s ministrom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dogovoren je sastanak građanske inicijative kojoj je, čini se, jedini cilj linč i kažnjavanje. Potrebno je naglasiti da navedene 'inicijative' čine osobe koje nisu kvalificirane, stručne i obrazovane za rad u sustavu socijalne skrbi, niti poznaju i razumiju problematiku i rad sustava socijalne skrbi. Smatramo da do korjenitih promjena u sustavu socijalne skrbi neće dovesti niti najave traženja otkaza, oduzimanje licenci za rad i prijetnje zatvorom za nadležne stručnjake koji su radili s obitelji preminule djevojčice. Struka socijalnog rada ima potrebne mehanizme nadzora nad svojim radom, a to su nadležno ministarstvo i strukovna komora socijalnih radnika. Apeliramo da nadležni ministar kao odgovorna osoba bez odgode pokrene potrebne promjene u sustavu uz konzultaciju i uvažavanje glasa stručnjaka - socijalnih radnika, koji na navedenu problematiku upozoravaju dugi niz godina", poručuju iz Komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:26