BOGATSTVO ŽIVOTINJSKIH VRSTA

U KOPAČKOM RITU PREBROJALI PTICE, IMA IH TOČNO 23.036 Prevladavaju patke, guske, veliki vranci, ždralovi, labudovi, galebovi, čaplje, ronci, gnjurci

 Vlado Kos / CROPIX

U Javnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu u povodu Dana vlažnih staništa u ponedjeljak su objavljeni rezultati zimskog prebrojavanja ptica prema kojem je u tom parku u siječnju bilo 23.036 ptica i 58 ptičjih vrsta.

Kako je rekla voditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata u Javnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu Ružica Marušić, u siječanjskom prebrojavanju utvrđeno je 23.036 ptica i 58 ptičjih vrsta.

Po njezinim riječima, većinu čine patke, guske, veliki vranci, ždralovi, labudovi, galebovi, čaplje, ronci, gnjurci i vodomari, a prebrojavanje je rađeno na 36 lokaliteta.

"Naglašavamo da je Javna ustanova Park prirode Kopački rit odnedavno postala upravljač 'NATURA 2000 područjem' koje obuhvaća područje od sjeverne granice Parka prirode Kopačkoga rita do granice s Mađarskom. Time se područje upravljanja Javne ustanove povećalo za dodatnih 18 tisuća hektara", rekla je Marušić. Dodala je da je ove godine i na tom dijelu obavljeno prebrojavanje ptica te da je utvrđeno 5159 ptica i 35 vrsta.

Većinu jedinki čine liske, guske, patke, labudovi i čaplje, a prebrojavanje je rađeno na 14 lokaliteta.

"Kad zbrojimo rezultate, ove godine u zimskom prebrojavanju je utvrđena prisutnost nešto više od 28 tisuća ptica", zaključila je.

Objasnila je da se Dan vlažnih staništa obilježava od 1971. godine, kad je prihvaćena Konvencija o vlažnim staništima u iranskome gradu Ramsaru kako bi se istaknula uloga vlažnih staništa za ljude i planet. Tema Dana vlažnih staništa 2020. godine su vlažna staništa i bioraznolikost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:23