‘U ZNAKU KRIŽA‘

U Križevcima obilježena 30. obljetnica 15. mješovitog protuoklopnog artiljerskog divizijuna

Prikazan je i dokumentarni film o križevačkim topnicima koji su osmislili pripadnici postrojbe, a snimatelj je bio njihov suborac
Križevački gradonačelnik Mario Rajn
 Ronald Gorsic/Cropix

Polaganjem vijenaca kod nedavno otkrivenog spomenika poginulim hrvatskim braniteljima križevačkog kraja, „Ponos branitelja – u znaku križa“ u srijedu je u Križevcima obilježena 30. obljetnica osnutka 15. mješovitog protuoklopnog artiljerijskog divizijuna Hrvatske vojske.

Pripadnici postrojbe proveli su 275 dana bez odmora na zapadnoslavonskom (novljanskom) bojištu, srušili su jedan zrakoplov, onesposobili osam tenkova, četiri transportera i dva kamiona sa streljivom.

U Domovinskom ratu poginula su sedmorica pripadnika postrojbe - Ivan Kordiš, Zrinko Živičnjak, Tomica Sušnić, Živko Antolić, Ivan Jukić, Dražen Jačmenjak i Dalibor Palčić. Ranjeno je 15 pripadnika te postrojbe.

Križevački topnici sudjelovali su i u vojnoredarstvenim akcijama "Bljesak" i "Oluja".

Ratnih dana prisjetio se prvi zapovjednik, brigadir Željko Topolovec, a gradonačelnik Križevaca Mario Rajn je rekao da je sve ono na čemu su Križevci sazdani izgrađeno prije 30 godina.

„Ne postoji trenutak u modernoj povijesti ovoga grada koji je značajniji od dana kada ste prije 30 godina krenuli braniti Domovinu i grad“, rekao je Rajn.

Brigadni general Rudi Stipčić, tadašnji zapovjednik Operativne grupe Posavine istaknuo je važnost križevačke postrojbe u vojnim operacijama na tom području.

„Nigdje u povijesti ratovanja nije poginulo toliko topničkih izviđača kao iz vaše postrojbe. To znači da je topnička postrojba koja je bila u sastavu Operativne grupe ne samo zaustavila tenkove, nego, zajedno sa zemaljskom artiljerijom, gađala i zemaljske ciljeve“, rekao je Stipčić.

Prikazan je i dokumentarni film o križevačkim topnicima koji su osmislili pripadnici postrojbe, a snimatelj je bio njihov suborac Stjepan Belušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. siječanj 2022 14:35