NAJBIZNISMENKA

U krizi se bolje snalaze žene poduzetnici nego muškarci

U Hrvatskoj je danas 30 posto tvrtki u vlasništvu žena i drže 24 posto vodećih položaja u poduzećima
 Davor Pongračić/CROPIX

U Hrvatskoj je više žena u poduzetništvu nego što ih je prosječno u EU, no one su kao i muški poduzetnici ispodprosječno obrazovane u odnosu na prosječnu razinu obrazovanja poduzetnica u 28 članica EU, posljednji su statistički pokazatelji Europske komisije iz rujna prošle godine. Opširna studija pokazuje i kako je jaz u primanjima poduzetnika i poduzetnica u Hrvatskoj manji od prosjeka EU prema kojem muškarci u poduzetništvu zarađuju šest posto više od žena. Najviše žena poduzetnica je u biznisima zdravstva, uslužnih djelatnosti i obrazovanja, od 55 do 60 posto.

Dan poduzetnica

U povodu Svjetskog dana poduzetnica, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug nagradu za poduzetnicu godine 2014. jučer je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović dodijelila Gordani Nikolić, osnivačici Visoke poslovne škole PAR, ističući da je ona jedina žena vlasnica i dekanica obrazovne ustanove u visokom obrazovanju u nas.

Normativna zaštita

Prilikom dodjela nagrada istaknuto je da je danas u Hrvatskoj 30 posto tvrtki u vlasništvu žena, dok su prije deset godina žene imale 11 posto poduzeća. Žene drže 24 posto vodećih položaja u tvrtkama, 14 posto u nadzornim odborima, a devet je posto predsjednica uprava.

K. Grabar-Kitarović je istaknula da su prava žena normativno dobro zaštićena, ali da istinska jednakost i ravnopravnost žena na svim područjima još nije potpuna te smatra kako treba stvoriti infrastrukturu za potporu obiteljskom životu kroz dovoljan broj jaslica i vrtića, te prilagođeno radno vrijeme vrtića i škola što je odgovornost lokalnih i državnih vlasti, ali i poslodavaca s ciljem da žene ne odgađaju majčinstvo.

- Tvrtke koje ostvaruju profite, često ogromne, ne bi smjele biti neosjetljive na probleme svojih zaposlenica i njihovih obitelji - rekla je Grabar Kitarović.

Nataša Novaković, direktorica odjela za Ljudske potencijale Hrvatske udruge poslodavaca, smatra da postoji nekoliko vrsta prepreka za žene u poduzetništvu. - Govorimo li o ekonomskim preprekama, to je sigurno otežan pristup financiranju, što je dokazano u Strategiji razvoja poduzetništva u Hrvatskoj od 2013. do 2020. kao ključni problem malog i srednjeg poduzetništva, a kod poduzetnica dodatno otežan zbog pitanja vlasništva te nedovoljno poslovnih veza. Nema dovoljno alternativnih oblika financiranja poduzetničkih pothvata poput mikrokreditnih institucija, poslovnih anđela, fondova rizičnog kapitala i slično.

Percepcija žena

Tu je i percepcija žena o nedostatku samopouzdanja, kapaciteta za preuzimanje rizika te tradicionalni pogled na ulogu žena u društvu kao i teškoće koje žene imaju pri spajanju obiteljskog i profesionalnog života - kaže Novaković, ističući da su se mnoge žene koje poznaje na poduzetništvo odlučile kako bi lakše spojile obiteljske obveze i posao jer im je to bilo jednostavnije nego da nastave svoj korporativni put.

Studija EK zaključila je među ostalim i da više žena ulazi u poduzetništvo u zemljama u kojima je nezaposlenost veća pa je pokretanje vlastitog posla tjerano nuždom. Također, prema statističkim pokazateljima te studije, upravo je poduzetništvo za žene način da preteknu inače uvijek bolje plaćene muškarce. Poduzetnice zarađuju više od poduzetnika u Španjolskoj (20%), Norveškoj (17%) i Malti (20%). Međutim, u Njemačkoj poduzetnice zarađuju 14 posto manje, u Litvi 12 posto manje, a u Danskoj i Poljskoj 10 posto manje.

Novaković smatra da ne postoji muško i žensko poduzetništvo, već samo univerzalno, a problemu financiranja žena poduzetnica pokušavaju doskočiti promovirajući dvogodišnji projekt Europske banke za obnovu i razvoj kojem je cilj motivirati što više žena za ulazak u biznis kroz savjete, ali i davanje kredita.

Muški i ženski mozak

- Mislim da žene generalno nisu ni gore ni bolje, to je pitanje svake osobe ponaosob i njenih kompetencija. Baš neki dan izašao je članak na Business Inssideru u kojem je intervjuiran Kevin O'Leary koji u svom portfelju ima 27 kompanija i izjavio je da s profitom rade samo one koje vode žene. Vjerojatno je to slučajnost, no ono što je sigurno je da ženski i muški mozak drugačije razmišlja. Prema nekim istraživanjima, muškarci su površniji, žene su predanije poslu i detaljnije, no u konačnici mislim da je najbolja kombinacija muškog i ženskog mozga, kako među poduzetnicima tako i na upravljačkim pozicijama - zaključila je Nataša Novaković.

Ženska dosljednost

Tilda Bogdanović, direktorica tvrtke Dubrovnik Partner d.o.o. i članica Udruge Krug, ističe kako u globalnoj krizi gotovo da i nema značajnije tvrtke koju je vodila žena, a da je otišla u steča,j što potvrđuje žensku odgovornost i dosljednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:06