PREMIJER U PULI

‘U krizi su hrana i prehrambena sigurnost važniji nego ikada. Uloga poljoprivrednika je ključna‘

Podsjetio je kako je ove godine donesena strategija poljoprivrede do 2030. kojom se želi ostvariti nekoliko ciljeva

Andrej Plenković

 Goran Sebelic/Cropix

Treći Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva svečano su otvoreni u petak u Puli, a na otvaranju je premijer Andrej Plenković poručio kako su u krizi hrana i prehrambena sigurnost važniji nego ikada, zbog čega je uloga poljoprivrednika ključna i od strateške važnosti.

Pozvao je poljoprivrednike da nastave, kako je rekao "sa svojim vrijednim i nezamjenjivim radom kako bismo kao zemlja iskoristili sve svoje potencijale, razvijali proizvodnju i povećavali izvoz".

Podsjetio je kako je ove godine donesena strategija poljoprivrede do 2030. kojom se želi ostvariti nekoliko ciljeva - smanjenje uporabe pesticida za 25 posto, povećanja udjela proizvodnje energije iz obnovljivih izvora za 15 posto kako bi se smanjila ovisnost o fosilnim gorivima, navodnjavanje dodatnih 25.000 hektara poljoprivrednih površina i povećanja za 40 posto udjela stanovništva u ruralnim područjima koje ima pristup temeljnoj infrastrukturi.

"Do 2027. godine osigurali smo 3,8 milijardi eura za razvoj poljoprivrede, što će biti snažan zamah razvoju našeg sela i polja. Za ribare i sektor akvakulture osigurali smo 244 milijuna eura, kako bismo osigurali konkurentnost naših proizvoda, a uskoro očekujemo potvrdu Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske za razdoblje do 2027. godine", rekao je Plenković.

Ustvrdivši kako je od početka vladina mandata isplaćeno 35 milijardi kuna potpora poljoprivrednicima i ribarima kako bi lakše pridonijeli ostvarenju strateškog cilja prehrambene samodostatnosti Hrvatske, predsjednik vlade je istaknuo kako je hrvatsko selo ključno za proizvodnju kvalitetne i zdrave hrane iz domaćeg uzgoja radi veće prehrambene samodostatnosti i povećanja izvoza.

"Hrvatska je prepoznata u Europskoj uniji po kvaliteti proizvoda i velikom broju zaštićenih lokalnih proizvoda. Imamo čak 35 poljoprivrednih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti na razini Europske unije, što nas svrstava na visoko sedmo mjesto u Europskoj uniji", zaključio je Plenković.

Na svečanosti otvaranja dodijeljeno je 19 ugovora ukupne vrijednosti gotovo 90 milijuna kuna kojima se sufinancira korištenje obnovljivih izvora energije, modernizacija tehnologije u predindustrijskoj preradi drva te izgradnja vrtića i društvene infrastrukture.

Istaknuvši kako su poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo djelatnosti koji nas na specifičan način povezuju s tradicijom, ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako je u proteklih nekoliko godina putem programa ruralnog razvoja ugovorena potpora ili su sufinancirani projekti u vrijednosti od 828 milijuna kuna, pri čemu je do danas isplaćeno više od 650 milijuna kuna.

Za iduće programsko razdoblje najavila je gradnju ribarske luke u Puli.

U ime Hrvatskoga sabora sudionicima skupa obratila se saborska zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marija Petir koja je zahvalila vladi na dosadašnjim intervencijama i financijskim potporama za hrvatske poljoprivrednike i ribare. Nažalost, dodala je, dobre poteze vlade nisu pratili svi sudionici u prehrambenom lancu opskrbe jer smo, kako je rekla "svjedočili, vidjevši na policama trgovina hranu i cijene; da neki trgovački lanci nisu igrali fer".

"To je tema kojoj se moramo posvetiti i pokušati pronaći rješenje kroz politički dijalog ali i postrožavanjem odredbi zakona o suzbijanju nepoštenih trgovačkih strana", zaključila je Petir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 05:16