VELIKODUŠNA GESTA

U Lekenik stigli kontejneri iz Srbije iz privatne donacije, stiže ih ukupno 25

Prva dva kontejnera će već u petak ujutro krenuti krajnjim korisnicima prema dogovorenom spisku.
Dejan Đorđević, Anja Šimpraga, Dragana Jeckov, Davor Trkulja otpravnik poslova veleposlanstva Republike Srbije, Zdenko Lučić
 Zeljko Puhovski/Cropix

U Lekenik su u četvrtak stigla prva dva od ukupno 25 stambenih kontejnera iz privatne donacije koje su u lekeničkom kampu Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa predali dužnosnici Veleposlanstva Republike Srbije u Hrvatskoj.

U društvu predstavnika Srpskog narodnog vijeća, koje provodi akciju "Banija je naša kuća", donaciju je predao privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva Davor Trkulja.

"Nakon ovog stresnog događaja, koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, ljudi u Srbiji su reagirali s velikim suosjećanjem i empatijom prema onome što se desilo pa je Vlada Republike Srbije, na prijedlog predsjednika, među prvima donijela odluku da donira milijun eura Hrvatskoj, kako bi se ljudima pružila prva pomoć", rekao je Trkulja.

image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zdenko Lučić
Zeljko Puhovski/Cropix

Ubrzo su se, dodaje, uključile i druge institucije Republike Srbije, pokrajinska Vlada, pa je i grad Beograd dao 100.000 eura Metropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

"I Ambasada Republike Srbije se uključila u akciju, od donatora smo osigurali 100.000 eura za nabavku 25 kontejnera, a ovi su prva dva iz te donacije. Imaju sanitarni čvor i instalacije, pa se odmah u njima može živjeti. Još smo nabavili šest malo većih, od devet metara, koji imaju još dvije prostorije", pojasnio je Trkulja.

Najveći pojedinačni donator donacije kontejnera je Milan Popović.

S akcijama, kaže Trkulja, nastavljaju, a zahvalio je Metropoliji zagrebačko-ljubljanskoj kao i Srpskom narodnom vijeću koji su pomogli. "Pozivam sve ljude dobre volje da učine sve što je u njihovoj moći da pomognu stradalom narodu", pozvao je Davor Trkulja.

image
Unutrašnjost kontejnera
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Unutrašnjost kontejnera
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Unutrašnjost kontejnera
Zeljko Puhovski/Cropix

Zastupnica SDSS-a u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov rekla je kako se pomoć u prvim danima katastrofalnog potresa koju je uputila Republika Srbija ne zaboravlja. Izrazila je zahvalnost za uplaćena sredstva. Ujedno je podsjetila kako je SNV pokrenulo humanitarnu akciju "Banija je naša kuća", u koju su se uključili mnogi donatori. Brojni su pojedinci i organizacije, ističe, pomagali kako su mogli, novcem, hranom, higijenskim i drugim potrepštinama.

Predstavnicima Veleposlanstva na donaciji je zahvalio i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdenko Lucić, napomenuvši kako će ovi kontejneri najugroženijima pružiti siguran i topao smještaj. Prva dva kontejnera će već u petak ujutro krenuti krajnjim korisnicima prema dogovorenom spisku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:50