VILI BEROŠ

‘U lipnju je 579 građana završilo u bolnici, 94% njih nije bilo cijepljeno. Matematika je jasna‘

Pojačava se i kampanja u kojoj poznate osobe u videospotovima govore o svojim iskustvima s epidemijom covida-19 i cijepljenjem
Vili Beroš
 Goran Mehkek/CROPIX

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstvo zdravstva intenzivirali su kampanju cijepljenja građana protiv covida-19 serijom videoporuka na društvenim mrežama u kojima poznate osobe iz javnog života govore o svojim iskustvima s epidemijom i cijepljenjem protiv nje.

U videospotovima poznate osobe različitih zanimanja iz javnog života Hrvatske govore o svojim iskustvima s epidemijom covida-19 i cijepljenjem protiv te zarazne bolesti koja se proširila cijelim svijetom.

Autor spotova je poznati hrvatski glumac i redatelj Dejan Aćimović koji je pred kameru doveo brojne kolegice i kolege glumce, televizijske novinare, sportaše i trenere, pjevače i kompozitore…, priopćio je u ponedjeljak HZJZ.

Svatko od poznatih osoba šalje poruku o svojem viđenju i razlozima kako zaštititi svoje i tuđe zdravlje te zašto u cjepivu i cijepljenju vide najučinkovitiju mogućnost da se nadvlada pandemija i život vraća u okvire sigurnosti kakvoj većina stanovnika svijeta teži već drugu godinu.

"Ovakvom kampanjom u kojoj poznate osobe iz javnog života potiču svoje sunarodnjake da se povećava broj cijepljenih osoba Hrvatska postaje dio zajednice država EU koje teže da se dosegne broj onih koji će primljenim cjepivom omogućiti stvaranje kolektivnog imuniteta kao poželjnog cilja u učinkovitijoj zaštiti od zaraze, posebno od težih oblika bolesti i smrtnih posljedica", istaknuo je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Dodao je kako je u otvorenoj zemlji kakva je Hrvatska, kao jednoj od najprivlačnijih turističkih država Mediterana, posebno važno postići što veći stupanj zaštite kako domaćeg stanovništva i djelatnika u turizmu, tako i gostiju koji u velikom broju borave ili su u dolasku na jadransku obalu u jeku glavne turističke sezone.

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je da optimalnu zaštitu cjepivom ili stečenim imunitetom osoba koje su već preboljele zarazu možemo postići jedino uključivanjem svih građana, a posebno vodećih ljudi u državnim tijelima te tvrtkama kako u javnom tako i privatnom sektoru.

- Protekli mjesec 579 građana završilo je u bolnici zbog covida-19, 94% njih nije bilo cijepljeno. Matematika je jasna, cjepivo protiv covida-19 = zdrav i normalan život. Zaštitimo sebe i druge - objavio je ministar na Twitteru uz hashtag #CijepiSe.

Beroš je pozvao sve političke aktere da se aktivno uključe u kampanju cijepljenja, na nacionalnoj i na lokalnoj razini te najavio kako planiraju omogućiti građanima da cjepivo mogu primiti i u ljekarnama, kao što je to bilo ranijih godina s cijepljenjem protiv gripe.

Uz to, kako je rekao, liječnici su u ordinacijama obiteljske medicine obavili dobar dio cijepljenja svojih pacijenata, a to će činiti i nadalje.

"Svi su preduvjeti stvoreni i vjerujem da će se slika cijepljenih u Hrvatskoj poboljšavati iz dana u dan", istaknuo je ministar Beroš.

Videospotovi emitiraju se na YouTubeu, Facebooku i Instagramu, a poruke prenose i drugi mediji kako bi doprle do što većeg broja osoba širom Hrvatske. Cilj je, kako ističu u HZJZ-u, potaknuti što više građana da dobiju informacije o učinkovitosti cjepiva u zaštiti njihovog zdravlja i smanjivanju mogućnosti daljnjeg širenja zaraze na druge ljude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 10:03