POGLEDAJTE POPIS

U ljekarnama nema Neofena, Klavocina, kapi za nos ni brojnih drugih lijekova: ‘Imamo trostruku pandemiju‘

Za lijekove u nestašici dostupne su zamjenske terapije s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina

Ljekarna, ilustrativna fotografija

 Joško Šupić/cropix/

U posljednje vrijeme ljudi se sve češće žale na nestašicu određenih lijekova koje stalno ili periodično koriste, a posebno to dolazi do izražaja sada kad je sezona gripe i viroza u punom jeku, piše Slobodna Dalmacija.

Da u ljekarnama nema svih lijekova, a između ostalog i izrazito traženog Neofeona pa i Klavocina, svjedoči i poduži popis trenutno nedostupnih lijekova, koji je objavila Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Pojedini lijekovi na tržištu bi se mogli naći tek u kolovozu, predviđaju u HALMED-u, ali neki bi se mogli vratiti na apotekarske police već za koji dan ili do kraja siječnja.

Samo od početka 2023. godine registrirana je nestašica čak 17 medikamenata, a kao glavni razlog zbog čega ih nema na tržištu navode se "razlozi povezani s proizvodnjom" ili distribucijom, komercijalni razlozi, ali i povećana potrošnja.

Među lijekovima kojih trenutno nema je i Ozempic (0,5 mg otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici), u zadnje vrijeme jako popularan lijek za mršavljenje, koji je zapravo indiciran za liječenje odraslih osoba s nedostatno kontroliranom šećernom bolešću tipa 2 kao dodatak dijeti i tjelovježbi. Neće ga biti sve do sredine ožujka, navodi HALMED.

Nema ni antibiotika Klavocina, ibuprofena Neofen..., a već otprije je prijavljena nestašica popularnih kapi za nos Flixonase (i to njih zbog povećane potražnje!), a neće ih biti sve do početka veljače.

Nema ni Augmentina, ni Decortina, kao ni brojnih drugih lijekova koji se zapravo vrlo često koriste u sezoni gripa i raznih drugih respirarotornih bolesti.

Cijeli popis lijekova kojih trenutno nema možete pogledati OVDJE.

Iz HALMED-a su se oglasili po pitanju nestašice i istaknuli kako se ipak ništa drastično ne događa. Na našem je tržištu, kažu, trenutačno dostupno približno 3.500 odobrenih lijekova, a svaki se može povremeno naći u nestašici.

- Nemamo zabilježenu nijednu kritičnu nestašicu lijeka te su za lijekove u nestašici dostupne zamjenske terapije s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina - rekli su u HALMED-u za N1.

I zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ) sudjelovala je danas u plenarnoj raspravi o valu respiratornih infekcija i nestašici lijekova u Europi.

- Neovisnost o trećim zemljama oko nabave lijekova moramo sagledati kao prvorazredno sigurnosno pitanje- istaknula je zastupnica Glavak rekavši da Hrvatska u posljednjim tjednima, kao i sve države članice, bilježi skok oboljelih – u prvom tjednu siječnja prijavljeno je oko 3000 slučajeva gripe, no i da se sustav zasad dobro nosi s tim.

-U ovom trenutku imamo trostruku pandemiju – gripu, respiratorne bolesti i još uvijek prisutan COVID-, kazala je zastupnica Glavak podsjetivši da fenomen nestašice lijekova nije nov, ali da se pogoršao uslijed pandemije COVID-19 i rata u Ukrajini.

- Situacija je bila vrlo loša tijekom godina u svim zemljama i utjecala je na sve vrste lijekova. Glavni razlog tome je globalizacija proizvodnje lijekova, u kojoj su različite faze proizvodnje podijeljene na više lokacija diljem svijeta. Kina i Indija proizvode između 60 posto i 80 posto svjetskih aktivnih farmaceutskih sastojaka. Ova koncentracija tržišta dolazi s rizicima, kojima moramo hitno početi upravljati, imajući na umu buduću perspektivu. U više navrata smo u ovome parlamentu pozivali na osnivanje europske ljekarne i sustava redistribucije lijekova u slučaju nestašica i potrebna nam je konkretna legislativa- rekla je zastupnica Glavak, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2023 08:57