NAKON OBJAVE JUTARNJEG

U manje od 24 sata skupljen novac za pokrivanje kazne aktivistu koji je kažnjen zbog pomaganja!

Građanskom solidarnošću do sada je, navode u udruzi Are You Syrious, prikupljeno 62.691.30 kuna

Madina Husini i Dragan Umičević

 Ays Archive, Obiteljska Arhiva

Nakon što je Jutarnji list objavio vijest o pravomoćnoj presudi Visokog upravnog suda u Zagrebu Draganu Umičeviću, volonteru udruge Are You Syrious koji je u ožujku 2018. godine pomogao obitelji male Madine da zatraže azil u Hrvatskoj, 247 građana u manje od 24 sata prikupilo je novac za pokrivanje čak 60.000 kuna kazne te 1300 kuna sudskih troškova, priopćila je udruga Are You Syrious.

Građanskom solidarnošću do sada je, navode, prikupljeno 62.691.30 kuna.

Kako podsjećaju, Madina Hussiny bila je šestogodišnja afganistanska djevojčica koja je 21. studenoga 2017. godine poginula u naletu vlaka prilikom ilegalnog protjerivanja iz Republike Hrvatske, što je potvrđeno nedavnom presudom Europskog suda za ljudska prava.

Njezina obitelj na isti je način iz Hrvatske izbačena još jednom, u noći sa 7. na 8. ožujka 2018. godine. Kada su treći put ušli u Hrvatsku u noći s 20. na 21. ožujka 2018,, u strahu od novog protjerivanja putem Facebook stranice udruge Are You Syrious obratili su se aktivistima za pomoć u traženju azila. U udruzi su im, kako navode, objasnili da samo policija može dati azil i uputili ih na najbližu policijsku kontrolnu točku.

'MUP tražio drakonsku kaznu'

Imajući na umu da je te noći u pograničnom području bila snježna mećava, a u grupi od četrnaestero izbjeglica bilo je jedanaestoro djece, udruga je u strahu za njihove živote odmah obavijestila policiju o prisustvu grupe tražitelja azila na teritoriju RH, što su potkrijepili i GPS lokacijama koje im je Madinina obitelj poslala.

"Kako bi se uvjerili da će dobrobit djece i zakonska prava obitelji biti poštovana, zamolili su volontera Dragana Umičevića da iz Osijeka ode do kontrolne točke granične policije i granične policajce osobno informira o tome da se u njihovoj blizini nalazi obitelj izbjeglica koja želi zatražiti azil. Iz sjedišta udruge u Zagrebu, Umičevićev dolazak na teren odmah je najavljen policiji", stoji u prioćenju.

image

Dragan Umičević

AYS Archive

"Moj jedini zadatak je bio da priđem policajcima na terenu i upozorim ih da se u blizini nalazi obitelj s puno male djece koja su prestrašena, pothlađena, te žele zatražiti azil. To sam i učinio, nakon čega sam ponudio i da dođem u policijsku postaju u koju su ih prebacili, te policiji pružim eventualno potrebne dodatne informacije, ali i da se uvjerim da ovoga puta neće biti nasilno protjerani iz zemlje. Sve što je kasnije uslijedilo nema veze sa zakonom, nego s politikom, pa tako gledam i na ovaj apsurdni proces", rekao je Umičević.

Iako je postupio ne samo po zakonu nego i po građanskoj savjesti, protiv Umičevića je podnesena prekršajna prijava zbog navodnog pomaganja u ilegalnom prelasku državne granice. Kazna koju je Ministarstvo unutarnjih poslova tražilo bila je drakonska - kazna od 230.000 kuna i zatvor za Dragana Umičevića te zabrana rada udruge Are You Syrious.

"Na sudu je nedvojbeno dokazano kako je obitelj male Madine već bila u Hrvatskoj kada su nas kontaktirali, dakle kako je itko mogao nekome pomoći da pređe granicu ako su oni tada već bili u našoj zemlji? Na sudu je dokazano i da naš volonter Dragan nije imao nikakav direktan kontakt s obitelji, s kojom smo putem Facebooka komunicirali mi iz Zagreba. To čak i piše u presudi, u kojoj sudac zaključuje i kako Dragan nije imao namjeru počinjenja ikakvog prekršaja, no svejedno ga je proglasio krivim zbog nesvjesnog nehaja, argumentirajući kako se Dragan trebao zapitati je li obitelj s kojom nije imao kontakta možda ipak bila u Srbiji kada su nam se obratili, iako smo imali GPS lokacije koje su jasno pokazivale da su u Hrvatskoj. Ta pravna akrobacija omogućila je sudsko i političko maltretiranje naše udruge, njenih zaposlenika i volontera već pune tri godine", kažu iz AYS-a.

Presudu će poštovati

Zabrinutost zbog progona Dragana Umičevića u ožujku ove godine izrazilo je i 37 članova Europskog parlamenta, koji su u zajedničkom pismu premijeru Plenkoviću i ministru Božinoviću nedvosmisleno izrazili podršku aktivistima udruge Are You Syrious, a povodom pritisaka na zaposlenicu udruge Tajanu Tadić i njezinog partnera Omara Mahdija, kojem je u još jednom pravosudnom skandalu oduzet azil nakon što je odbio postati doušnikom SOA-e.

Da su se na aktiviste i odvjetnike koji su podržavali obitelj Madine izvršavali pritisci kako slučaj ne bi došao do Strasbourga potvrdio je u svojoj presudi i Europski sud za ljudska prava, koji se u tom kontekstu referirao i na pravosudni progon Dragana Umičevića.

Iako je iz sudskih spisa razvidno da je sudac Prekršajnog suda u Vukovaru Dražen Goda znao kako je Umičević umirovljeni hrvatski branitelj čija primanja iznose 5500 kuna mjesečno, dosudio mu je 60.000 kuna kazne. To je ovoga tjedna potvrdio i Visoki upravni sud u Zagrebu, ignorirajući raniju presudu Europskog suda za ljudska prava iz koje se iščitava kako je proces protiv Dragana Umičevića zapravo politički pritisak na branitelje ljudskih prava.

"Građani Hrvatske pokazali su da neće dopustiti da se kažnjava dobročinstvo, pogotovo dok pravi kriminalci dobivaju neusporedivo manje kazne ili šetaju slobodni. Uplaćeni iznosi kretali su se od 30 do 5000 kuna. Ponosni smo na sve poruke podrške koje dobivamo, a najviše na našeg volontera Dragana, koji je bio jedan od rijetkih koji su obitelji male Madine pružili ruku kada im je bilo najteže. Iako razočarani stanjem u našem pravosuđu, ne damo se zastrašiti i borimo se dalje", kažu u udruzi.

Pravomoćnu presudu će poštovati, ali najavili su i daljnje pravne korake kako bi, kažu, istina i pravda u slučaju Dragana Umičevića i male Madine bila zadovoljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:38