BANOVINA

U Mečenčanima i Borojevićima započela sanacija jama koje su nastale nakon potresa

Do sada su se otvorile 143 jame raznih dimenzija, a krenulo se sa zatrpavanjem sedam najopasnijih
 Stožer civilne zaštite

U Mečenčanima i Borojevićima započela je sanacija urušnih vrtača nastalih nakon velikog prosinačkog potresa prošle godine.

Kako nam je potvrdio glasnogovornik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Mladen Pavić, do sada su se otvorile 143 jame raznih dimenzija, a krenulo se sa zatrpavanjem sedam najopasnijih - vrtača koje su se otvorile neposredno kraj kuća, zbog kojih su ti objekti dobili crvene naljepnice, a njihovi stanari morali iseliti.

- Nakon što su proteklih nekoliko dana trajali zemljani radovi na raščišćavanju i otvaranju “grla” same vrtače, alpinisti iz Siska jučer su pomogli izvođaču radova u postavljanju geokompozita (geotekstil i žičana mreža) do samog dna vrtače. Kako je rekla voditeljica ispostave Hrvatskih voda iz Siska Tatjana Dovranić Kardaš, sve je proteklo po planu i sukladno projektu kojega su izradili profesori sa zagrebačkog građevinskog fakulteta - javljaju iz Stožera.

Jedino iznenađenje u odnosu na projekt jest da je trebalo kopati metar više u grlu vrtače kako bi se ona potpuno ispraznila. Radilo se tu o najzahtjevnijoj vrtači jer je najveća i locirana između dvije obiteljske kuće.

Profesor Mario Bačić sa Zavoda za geotehniku zagrebačkog građevinskog fakulteta kao jedan od projektanata kaže da je najrizičniji dio posla prošao savršeno, misleći na postavljanje i fiksiranje geokompozita.

- Jučer smo obišli i preostalih 6 vrtača, 4 u Mečenčanima i 2 u Borojevićima koje ćemo započeti sanirati čim završimo ovu najveću. Zatrpavanje je počelo krupnim kamenjem, prema vrhu sve sitnijim frakcijama da bi sam površinski sloj poravnali zemljom i humusom - prenose riječi profesora Bačića u Stožeru za otklanjanje posljedica potresa.

Radovi na sanaciji svih 7 vrtača trajat će 30-tak radnih dana, a trošak je procijenjen na 350 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:21