RAT S PLASTIKOM

U Ministarstvu shvatili da su pogriješili, uskoro će se naplaćivati i vrećice za voće: ‘Nekontrolirano ih dijele‘

Neće se smjeti prodavati na blagajnama, nego će biti na odjelima s istaknutom cijenom i natpisom ‘Vrećice koristite štedljivo‘

Kupci s plastičnim vrećicama

 Niksa Stipanicev/Cropix

Hrvatski potrošači od proljeća sljedeće godine morat će plaćati vrlo lagane plastične vrećice u koje se stavlja voće, povrće i rasuta hrana, a koje trgovci zasad dijele besplatno. Za godinu dana naplaćivat će se povratna naknada od sedam centi i za sve tetrapake i bočice manje od dva decilitra.

Potvrdili su nam to u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, koje je u javnu raspravu uputilo novi Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži.

To znači da će kupci od proljeća sljedeće godine morati platiti lagane plastične vrećice koje su dosad dobivali besplatno u trgovinama, pekarnicama, mesnicama, ribarnicama, na tržnicama i na drugim mjestima gdje se prodaje hrana, a u koje se trebala stavljati isključivo industrijski nezapakirana hrana.

Od početka ove godine, kad je na snagu stupio dio novog Zakona o gospodarenju otpadom, zabranjena je prodaja laganih plastičnih vrećica debljine veće od 15 i manje od 50 mikrona, a dopuštena je prodaja debljih vrećica jer se smatra da se one mogu koristiti više puta. No, trgovcima se ostavlja i mogućnost besplatnog dijeljenja vrlo laganih plastičnih vrećica koje su tanje od 15 mikrona, odnosno svih onih prozirnih, najtanjih, higijenskih vrećica koje možemo uzeti u trgovinama na odjelima s voćem, povrćem i hranom.

U Ministarstvu su shvatili, naime, da se ono što je trebalo biti iznimka, pretvorilo u pravilo pa nastaje puno više otpada od najtanjih vrećica. Često se događa da se te vrećice, posebno u manjim trgovinama, zapravo dijele na blagajnama i uzimaju umjesto debljih, višekratnih vrećica koje se naplaćuju više od kune, a onda se u njih stavljaju sve namirnice.

Upravo zbog toga, država želi nametnuti potrošačima naplatu vrećica, kako bi što više koristili plastične vrećice za višekratnu upotrebu, ali i one od alternativnih materijala, primjerice, papirnate i platnene.

Rok za prilagodbu

Također, te higijenske vrećice neće se smjeti prodavati na blagajnama, nego će biti na odjelima dostupne kupcima, s jasno istaknutom cijenom, ali i s natpisom "Vrećice koristite štedljivo", pa će se naplaćivati na blagajni kad kupac bude nosio namirnice.

Pravilnik na snagu stupa 1. siječnja, jer javna rasprava traje do 10. prosinca, ali odredba o naplati vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje stupa na snagu tri mjeseca nakon donošenja propisa, zbog prilagodbe trgovaca na novi sustav.

- Uvođenjem obvezne naplate svih vrlo laganih plastičnih vrećica spriječit će se da ih prodavatelji nekontrolirano besplatno dijele, odnosno da ih prekomjerno uzimaju potrošači, što u konačnici često završava bacanjem vrećica u okoliš. Osim toga, želi se potaknuti korištenje debljih plastičnih vrećica, s obzirom na to da one zbog svoje veće mase i pogodnosti za višekratnu uporabu završavaju odbačene puno rjeđe od vrlo laganih plastičnih vrećica. Dodatno, želi se potaknuti i korištenje vrećica od alternativnih materijala - poručuju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Staklene "bombice"

Osim naplate vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje, novi Pravilnik donosi i novine kad je riječ o povratnoj naknadi za ambalažu, ali te odredbe stupaju na snagu tek 1. siječnja 2024. Uz dosadašnju povratnu naknadu od 50 lipa, koja se mogla dobiti za PET ambalažu pića, ali od srpnja prošle godine i za boce od mlijeka i mliječnih proizvoda, za godinu dana potrošači će moći vraćati i tetrapake te bočice zapremnine manje od dva decilitra, kao i plastičnu ambalažu koja nije od PET-a, odnosno onu koja ima deblju, HDPE plastiku. To znači da će se povratna naknada naplaćivati i za mlijeko u tetrapaku, ali i za male bočice žestokog alkoholnog pića, kolokvijalno nazvane "bombice". Predlaže se i novi izgled oznake za ambalažu u sustavu povratne naknade. Na oznaci više neće stajati 50 lipa, nego samo hrvatske kockice, zbog uvođenja eura od 1. siječnja, kad će naknada iznositi sedam eurocenti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 08:55