NOVOSTI IZ MINISTARSTVA

U MIROVINU SA 67 GODINA Mrsić: 'Cilj reforme sustava je kasniji odlazak u mirovinu'

Namjera je i povećati odgovornost pojedinaca za vlastitu socijalnu sigurnost, kazao je ministar Mrsić
Zagreb, 231213.Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.Ministar Mirando Mrsic predstavio je danas na konferenciji za medije novosti u mirovinskom sustavu koje stupaju na snagu s pocetkom 2014. godine.Na fotografiji: Srecko Vukovic, Mirando Mrsic, Mirjana Radjenovic.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić predstavio je na konferenciji za novinare novosti u mirovinskom sustavu koje stupaju na snagu s početkom 2014. godine, javlja HRT .

'Cilj ove reforme je uskladiti mirovinski sustav s gospodarskim i demografskim kretanjima, razvijati različite načine financiranja mirovina razvojem sva tri mirovinska stupa, osigurati dužu aktivnosti i kasniji odlazak u mirovinu, kazao je ministar. Namjera je i povećati odgovornost pojedinaca za vlastitu socijalnu sigurnost, jasno povećati realnu vrijednost mirovina, socijalnu sigurnost umirovljenika i dugoročno stabilizirati mirovinski sustav, dodao je.

Podsjetimo, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava predlaže stjecanje prava na starosnu mirovinu s 41 godinom mirovinskog staža i 60 godina života te produženje dobne granice sa 65 na 67 godina starosti nakon 2030.

Prijedlogom zakona o mirovinskom osiguranju Ministarstvo mijenja i postojeću bonifikaciju ovisno o mirovinskom stažu zbog kasnijeg odlaska u mirovinu tako da se potiče duži rad. Također omogućava se korištenje starosne mirovine uz rad s nepunim radnim vremenom.

Uvode se i strože kontrole za invalidske mirovine. Svi koji su dosad primali mirovinu putem pošte, dobivat će je i dalje na taj način, ali će se novim umirovljenicima isplaćivati isključivo preko banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 23:58