NOVO OTKRIĆE

U Mohovu kod Iloka pronađen još jedan zub mamuta: ‘Ovo zasigurno nije slučajnost‘

Istraživanja su, pored mamuta i nosoroga, dovela do pronalaska mnogih fosilnih ostataka

Ilustracija

 Leonello Calvetti/Sciencephoto/Profimedia/Leonello Calvetti/Sciencephoto/Profimedia

Zaljubljenik u arheologiju, Goran Popović iz Mohova pronašao je proteklog vikenda na iločkom području zub vunastog mamuta, četvrti u proteklih deset godina.

"Opet sam dobio onaj instinkt i prošetao našim lijepim zaseokom. Odjednom se odronio novi dio brda i zub je samo izronio. Sada sam potpuno uvjeren da ovo više nije slučajnost", objavio je Popović na facebooku.

Stariji mještani Mohova, kaže, tvrde da su na tom mjestu, kada je kopan ribnjak 60-ih godina prošloga stoljeća, pronađene brojne mamutske kosti.

"Očigledno je da je dolina u kojoj se nalazi Mohovo prije 20.000 godina i više bila prava dolina mamuta", mišljenja je ovaj mladi Mohovljanin koji je osim ostataka mamuta znao naići i na ostatke prapovijesnog nosoroga.

Istraživanja su, pored mamuta i nosoroga, dovela do pronalaska fosilnih ostataka hijene, divljeg konja, bizona i i drugih životinja koje su u prapovijesno vrijeme nastanjivale taj kraj.

Popović, koji je inače po zanimanju kuhar, dodaje kako je za prvi zub koji je pronašao utvrđeno da je riječ o vunastom mamutu.

Kako bi tim pronalascima dao dodatnu vrijednost, prije nekoliko godina Goran Popović osnovao je udrugu "Dolina mamuta" s ciljem gradnje tematskog parka upotpunjenog turističkim i zabavnim sadržajima na koje bi bila naslonjeni poljoprivredni OPG-ovi iz Mohova i iločkog kraja.

Kaže kako je svjestan da je za samu udrugu to previše velik "zalogaj", ali se nada kako će ideja biti prepoznata te će se naći zainteresirani koji su voljni uložiti u taj projekt koji bi malo srijemsko selo Mohovo uvrstio na kartu europskih područja koje su u prapovijesno vrijeme nastanjivali mamuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:56