INCIDENT NA OTOKU

U Mrtvaškoj privedeno 11 osoba, dvije žene ozlijeđene: ‘Došli su brodicama, a onda je krenulo...‘

Vozila su sada uklonjena, a na mulu je zabranjen pristup brodicama mještana

Sadašnji izgled uvale Mrtvaška, na manjoj fotografiji budući izgled planirane luke

 Privatni arhiv

Policija je u ponedjeljak, nakon dojave o vozilu koje onemogućuje prometovanje, intervenirala u luci Mrtvaškoj na Lošinju, u kojoj je zatekla više osoba te je zbog sumnje da je došlo do protupravnog ponašanja privedeno 11 osoba, a dvjema ženama je pružena pomoć u riječkoj bolnici.

Iz Policijske uprave primorsko-goranske priopćeno je da je u 6,12 sati primiljen zahtjev za intervencijom zbog parkiranog osobnog vozila, koje je blokiralo cestu i onemogućavalo prometovanje.

Policija je, osim vozila, zatekla i više građana, koji su onemogućili redovno odvijanje prometa te je privedeno 11 osoba, a zbog sumnje da je došlo do protupravnog ponašanja bit će provedeno kriminalističko istraživanje.

Navode da su ozlijeđene dvije žene, koje su ometale rad policije te je nad njima uporabljena minimalna tjelesna snaga, zbog svladavanja otpora osobe koja se privodi. Jedna žena je tijekom postupanja pala i ozlijedila se, dok je drugoj pozlilo te su obje prevezene u bolnicu, a osobno vozilo koje je blokiralo promet premješteno je u 12,10 sati.

Javnost će o privedenim osobama biti obaviještena nakon provedene istrage, dok će se u vezi s uporabom sredstava prisile provesti uobičajeni postupak, izvijestili su iz policije.

Projekt dogradnje luke Mrtvaške, vrijedan 80 milijuna kuna, provodi Lučka uprava Mali Lošinj, a brodovi zbog radova plove dulje, od Ilovika do Maloga Lošinja, umjesto kao prije, od Ilovika do Mrtvaške, čemu se Ilovčani protive.

Predsjednica Mjesnog odbora Ilovika Jadranka Matas izjavila je Hini da je da je jutros nekoliko desetaka Ilovčana, nakon što su doznali da će biti uklonjena njihova vozila i onemogućeno pristajenje njihovih brodica uz postojeći mul, došlo svojim brodicama u Mrtvašku.

Osiguranje im je onemogućavalo iskrcavanje, ipak su se iskrcali, potom je došla policija i počela naguravanje u kojemu su ozlijeđene dvije žene, ustvrdila je i dodala da su vozila sada uklonjena te da je na mulu zabranjen pristup brodicama mještana. Potvrdila je da fotografije i komentare o događaju mještani objavljuju na facebook stranici Spasimo otok Ilovik.

Iz Mjesnog odbora Ilovika naglašavaju da su mještani izloženi teroru lokalnih vlasti te fizičkim napadima policije i uhićenjima, u naporima da spase otok i život na njemu,

O incidentu u Mrtvaškoj u ponedjeljak je govorio i župan Zlatko Komadina i rekao da ima problema pri pokušaju uspostave gradilišta u Mrtvaškoj te da je dio Ilovčana jutros napao policijske djelatnike i blokirao cestu.

Rekao je da su sprječavali da se s gradilišta uklone automobili, da su neki privedeni te da mu da je žao do toga došlo, umjesto dogovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 19:51