BOGATAŠI NA JADRANU

U najskupljoj vili noćenje 6000 €, jedna obitelj došla sa 7 pasa, drugi ostavili praznu urnu...

Stranci su krstarili s djecom pa unajmili luksuznu kuću samo zbog proslave rođendana, a htjeli su pogled s broda na vatromet u vrtu

Luksuzne vile

Tržište najma luksuznih vila u Hrvatskoj je u stalnom porastu, a gosti su i dalje uglavnom stranci koji svoj odmor žele provesti u lijepom, raskošnom ambijentu s mnoštvom hedonističkih sadržaja za odmor duše i tijela te, po mogućnosti, u što većoj anonimnosti i privatnosti. S Ankicom Ćaletom, osnivačicom i CEO iz hrvatske agencije specijalizirane za pružanje usluga najma luksuznih vila na području Hrvatske My Luxoria, razgovarali smo o definiciji luksuznih kuća, što sve one moraju obuhvaćati, kakav je profil gostiju koji tamo borave i još brojnim drugim povezanim stavkama.

- Ponuda luksuznih vila je jako dobra i raznovrsna. Ono što svakako treba naglasiti jest da na hrvatskom tržištu nedostaju vile s više od pet spavaćih soba, kao i vile za manji kapacitet. U ponudi imamo samo dvije vile koje su namijenjene isključivo za dvoje gostiju, a često imamo upit dvoje gostiju koji ne žele odsjesti u kući s tri ili četiri spavaće sobe. Također, učestali su upiti grupa prijatelja ili više obitelji koje traže smještaj za 14 ili 16 osoba, a takvih vila definitivno nema dovoljno - naglašava Ankica Ćaleta i dodaje da se, što se tiče Hrvatske, najveći broj luksuznih vila nalazi u Istri, ali najluksuzniji i najskuplji objekti smješteni su u Dubrovniku i na otocima Splitsko-dalmatinske županije. Međutim, njih je zasad premalo s obzirom na potražnju.

image

Villa Panoramica, Rabac

Ponuda luksuznih vila u Hrvatskoj, nastavlja, zadovoljava potrebe gostiju, posebno ako se odluče na rezervaciju na vrijeme (odmah početkom godine). Vile uz more se prve rezerviraju i ako gosti odluče nešto rezervirati last-minute, onda je ponuda nezadovoljavajuća. Srećom, svake se godine grade nove vile koje se dovrše neposredno prije sezone, pa one uvijek "spase stvar". Što se tiče okućnica vila, u fokusu gostiju su, osim, naravno, bazena, i jacuzzi, dječje igralište ili druge aktivnosti za razonodu (stolni tenis, stolni nogomet, pikado…). Također, neke vile imaju teniski teren ili multifunkcionalni teren pogodan za razne sportove. Gostima su i dalje vrlo važni roštilj i vanjska kuhinja ili natkrivena blagovaonica.

image

Ankica Ćaleta, osnivačica i CEO iz agencije My Luxoria

- Smatram da je veći problem svih drugih usluga koje se nude u sezoni, a često izostaju tijekom ostatka godine, posebno u pred i postsezoni. Tu mislim na restorane i barove, izlete brodom, letove i općenito turističku ponudu koja se i dalje fokusira isključivo na sezonu, a jako je loša izvan sezone. Trenutačno imamo upite za uskrsne praznike, pa u razgovoru s gostima vidimo da je povezanost letova jako loša, kao i da je većina ugostiteljskih objekata i atrakcija zatvorena, što odmah odbije goste - govori.

image

Villa Diamond, Korčula

Najčešći profil gostiju koji odsjedaju u luksuznim vilama su obitelji s djecom, koje čine 56 posto rezervacija. Prosječan broj gostiju po rezervaciji je osam, pa se može reći da jednu vilu iznajme dvije obitelji s djecom. Također, sve češći gosti su umirovljenici koji putuju po dvoje ili četvero, kao i grupe prijatelja. Profil gostiju koji odsjedaju u luksuznim vilama nije se puno promijenio u zadnjih desetak godina jer su i tada, kao i danas, to većinski bili obiteljski gosti.

- Doduše, povećao se broj mladih gostiju koji kao grupa unajme vilu, ali oni uvijek preferiraju lokacije poput Splita, Makarske, Vodica ili otoka Murtera. Gledajući hrvatske standarde, naši su klijenti ljudi veće platežne moći, premda, ako ukupnu cijenu smještaja podijelimo s brojem gostiju i to usporedimo s europskim standardima, možemo reći da je najam vile u Hrvatskoj pristupačan većini turista. Za samo 90 eura po osobi i noćenju može se unajmiti luksuzna vila, primjenjujući podatak da prosječna rezervacija iznosi 5760 eura - tvrdi Ankica Ćaleta.

image

Villa Bas De Bas, Skradin

Trenutačno najskuplja vila u njihovu portfelju je Villa Amelie u Dubrovniku. Cijena jednog noćenja u sezoni (1. 7. - 31. 8. 2023.) iznosi 6000 eura, a za potvrdu rezervacije u sezoni potrebno je ostvariti minimalno sedam noćenja. Pogledom na kalendar za nadolazeću sezonu vidi se da je vila gotovo u potpunosti popunjena od početka lipnja do sredine rujna, što govori da si, unatoč povećoj cijeni, gosti žele priuštiti odmor u takvoj vili. Što se tiče "srca sezone" (srpanj i kolovoz), cijene se u luksuznim vilama diljem Hrvatske kreću od 280 do 6000 eura. Naravno, u pred i postsezoni cijene se u nekim kućama kreću već od 150 eura. Možemo reći da je medijalna cijena noćenja 720 eura. Gledajući raspon cijena, važno je znati da vilu u prvom redu uz more nije moguće dobiti za manje od 1000 eura u sezoni.

image

Villa Amelie, Dubrovnik

- Tijekom godina shvatili smo da se pojam luksuza razlikuje od gosta do gosta. Jednom je gostu važno da je vila određenog uređenja, opremljena dizajnerskim namještajem i raznim sadržajima poput teretane, saune, jacuzzija, sadržaja za djecu i tinejdžere, da se nalazi na određenoj lokaciji, blizu mora i centra grada, dok je drugim gostima pojam luksuza upravo ona kuća koja se nalazi u ruralnom području, daleko od gradske vreve, u srcu Istre ili u dalmatinskom zaleđu - kaže Ćaleta.

image

Villa L‘orizzonte, Trogir

Na pitanje što od dodatnih sadržaja često ulazi u cijenu smještaja, odgovara da se cijena najma u većini slučajeva odnosi isključivo na smještaj, a u tu je cijenu uvijek uključeno završno čišćenje ili čišćenje svakih sedam dana ako gosti ostaju dulje, boravišna pristojba i troškovi energenata. U cijenu luksuznijih vila često je uključeno čišćenje svaki ili svaki drugi dan, privatni concierge koji je uvijek na raspolaganju gostima, dostava namirnica ili prestocking, transfer do i od vile, a ponekad je u cijenu uključen i doručak ili izlet brodom. Ostale usluge su u većini vila moguće uz prethodni dogovor i nadoplatu (privatni kuhar, masaža, najam broda, izleti brodom, transferi...).

image

Villa Antoan, Dubrovnik

- U posljednje vrijeme potražnja za kućama na osami je u porastu, pogotovo jer gostima udaljenost od 10 do 20 km do mora stvarno ne predstavlja nikakav problem. Naravno, potražnja za kućama bliže moru još je uvijek veća, ali raduje nas da gosti prepoznaju blagodati odmora u kućama na osami i u ruralnim područjima. Također, zadnjih nekoliko godina raste trend gradnje kuća za odmor u ruralnim područjima, što nas posebno veseli - otkriva i dodaje da ih gosti znaju iznenaditi svojim zahtjevima. - Izdvojila bih obitelj koja je prošlu sezonu putovala sa svojih sedam pasa i tražila smještaj u jednoj od naših vila. Nadalje, tu je obitelj koja je tijekom krstarenja obalom odlučila iznajmiti vilu samo za proslavu dječjeg rođendana, a pri odabiru vile gledalo se da je objekt moderan i dizajnerski opremljen, da se nalazi uz more kako bi dio gostiju mogao gledati vatromet s jahte te da ima veliko zeleno dvorište kako bi u njega stali svi gosti i rekviziti potrebni za rođendan. Imamo i jednu zanimljivu anegdotu koja se dogodila krajem prošlog ljeta. Završio je boravak gostiju u jednoj od vila i nazvao me vlasnik kuće u čudu jer su gosti ostavili pokraj smeća praznu urnu. Bojali smo se pitati za detalje, ali mislimo da je netko odabrao Hrvatsku kao svoje posljednje počivalište - prisjeća se Ankica Ćaleta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 07:04