ILEGALNO BOGATSTVO

U Našicama spaljeno dvije tone droge: ‘Ovo što se danas događa u Europi je nezapamćeno‘

Među najprofitabilnijim kriminalnim aktivnostima na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane uz kokain
Davor Božinović
 Davor Božinović Facebook

U pogonima našičke tvrtke "Nexe" u ponedjeljak je spaljeno više od dvije tone droge zaplijenjene u policijskim istraživanjima, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako to svjedoči dobroj međuresorskoj suradnji nadležnih državnih tijela.

Uz ostalo, spaljeno je dvije tone marihuane i hašiša, 28 kilograma amfetamina, 15 kilograma kokaina i 12 kilograma heroina koje bi na ilegalnom narko tržištu vrijedile oko 9,5 milijuna eura.

Božinović je ocijenio da se sa zlouporabom droga ne suočava samo hrvatsko društvo, već je to i globalni problem, pogotovo u Europi, koja je postala glavno tržište za neke vrste droga, prije svega kokain.

Smatra da ovakve aktivnosti svjedoče o dobroj međuresorskoj suradnji policije i carine u otkrivanju i razbijanju kriminalnih skupina te Državnog odvjetništva kada je u pitanju procesuiranje počinitelja kaznenih djela.

"Činjenica da je ovo drugo ovogodišnje spaljivanje droga govori koliko smo angažirani, ali i koliki je to izazov pred svima nama. Ilegalno tržište je vrlo veliko, brojni interesi kriminalnih skupina se vrte oko droga i naš je posao da budemo što učinkovitiji", poručio je Božinović.

Ističe kako policija u tom segmentu djelovanja ulaže pojačane napore, pri čemu su kriminalistička istraživanja sve intenzivnija, a rezultati sve vidljiviji. Smatra kako je "sadašnja propulzivna kampanja, koju provode kriminalističke skupine, posljedica otvaranja komunikacije koje su zbog pandemije jedno vrijeme bile zatvorene".

"Kao vlada činimo sve kako bi integrirali sve one koji se, iz svog aspekta, bave problematikom droga. Cilj nam je povećati prevenciju, kako bi što više mladih ljudi, posebice onih u formativnim godinama, odvukli od ovoga zla", rekao je Božinović.

Na upit novinara o posljednjem uhićenju "mule" s krijumčarenom drogom u zagrebačkoj zračnoj luci Božinović je rekao kako nema puno više detalja, ali kako je i to uhićenje povezano s činjenicom da su se otvorile interkontinentalne zračne linije.

To je s jedne strane dobro za gospodarstvo i povratak u normalan život, ali kako se kreću poslovni ljudi i turisti, kreću se i kriminalci, dodao je ministar Božinović.

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“ Andrea Ledić podsjetila je kako je ovo 17. spaljivanje zaplijenjenih droga i drugo u ovoj godini, jer je u srpnju spaljeno oko 500 kilograma kokaina

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković rekao je kako je u posljednjih desetak godina spaljeno više od 20 tona zaplijenjenih droga.

Pred sustavom koji se bavi problematikom droga cijeli je niz izazova. Europa se suočava s enormnim rastom ponude droga, uz što dolaze fenomeni digitalizacije, "dark-weba", društvenih mreža i različitih novih metoda distribucije droga, a u porastu su obračuni kriminalnih skupina te pranje novca, vezano uz drogu, upozorio je Petković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 12:49