ZDRAVSTVENI ODGOJ

'U NASTAVI SE NE SPOMINJU DJEČACI S VAGINOM!' Jovanović o borbi s glasinama

Zagreb, 030113.Banski dvori, Hrvatska Vlada.U zgradi Hrvatske Vlade odrzana je prva ovogodisnja redovna sjednica Vlade Republike Hrvatske.Na fotografiji: ministar obrazovanja i sporta Zeljko Jovanovic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

- Zdravstveni odgoj u sva četiri modula ima točno razrađene radionice kako učitelji i nastavnici trebaju održati nastavne jedinice. Naravno da najveću pozornost izaziva četvrti modul – spolno/rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje. Na web stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje može se vidjeti kako je ta nastava zamišljena. Radionice kako će učitelji i nastavnici obraditi nastavne jedinice dogovornog spolnog ponašanja pokazuju da su svi napadi onog malog dijela udruga bili neosnovani i lažni, jer ništa od onoga što su plasirali u javnost nije istina. To je vidljivo iz nastavnog sadržaja i načina na koji će se oni prezentirati. Uz taj materijal ide i priručnik koji će biti recenziran i koji će biti dodatni doprinos potvrdi da je zdravstveni odgoj, na način kako je predložen, potreban i da ne nosi ništa što ugrožava ni dijete niti obiteljski odgoj, već da jača djecu i obiteljski odgoj, potiče roditelje da razgovaraju sa svojom djecom i o temama spolnosti i odgovornog spolnog ponašanja, a od toga će dugoročno koristi imati cijeli naše društvo, kazao je u petak u Splitu dr. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, javlja Slobodna Dalmacija.

Znači, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je s Agencijom za odgoj i obrazovanja pripremilo kako se metodički može izvoditi nastava sva četiri modula zdravstvenog odgoja. Priručnik je već u pripremi, a služit će kao dodatna pomoć nastavnicima, a nije istina da će učenik, za primjer, morati kazati da je dječak s vaginom, a kako su to tvrdile neke udruge.

- Sve što se plasiralo u javnosti kroz napade na zdravstveni odgoj je neistina, dezinformacija i to polako izlazi na vidjelo kroz dostupne materijale koje se nalaze na web strasnicama Agencije za odgoj i obrazovanje. Kada se ti materijali usporede s kurikulumom, vidi se da je Ministarstvo govorilo istinu, a da su razne udruge koje su napadale zdravstveni odgoj dezinformirale javnost. Unatoč ogromnim pritiscima jednog malog dijela udruga koje su dezinformacijama pokušale nanijeti veliku štetu zdravstvenom odgoju, u tome nisu uspjeli. Ogromna većina građana podržava zdravstveni odgoj, rekao je ministar Jovanović, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:35