LJETO SE VRAĆA

U nedjelju najavljena velika južina, a vrlo brzo nakon toga stiže nagla promjena

U nedjelju i utorak na kopnu može pasti malo kiše. Temperatura poprilično visoka, osobito u nedjelju, kada će zajužiti

Vrelo sunce u Rimu, ilustracija

 Pablo Esparza/Afp/Profimedia/Pablo Esparza/afp/profimedia

Tijekom vikenda i čitav sljedeći tjedan zadržat će se ‘bablje ljeto‘ sa suhim, sunčanim i iznadprosječno toplim vremenom. Tek kratki prekid očekuje se potkraj nedjelje i u ponedjeljak, no sunčano i toplo trebalo bi se zadržati sve do kraja listopada, prognozirala je za HTV meteorologinja DHMZ-a dipl. ing. Tomislava Hojsak.

I mnogi bi dijelovi Europe mogli bi imati temperature preko 30 stupnjeva, na primjer na jugu Francuske, dok će u sjevernim dijelovima kontinenta - zemljama Beneluxa, Njemačkoj te na jugu Engleske - biti više od 25 stupnjeva. U Irskoj će biti možda tek koji stupanj svježije, a Italija bi mogla ‘zakuhati‘ na temperaturi preko 30.

Kako je Jutarnji već pisao, glavni ‘krivac‘ za ovako visoke temperature je tzv. ‘toplinska kupola‘. Naime, nakon duljeg razdoblja stabilnog vremena, kupola pojačava učinak topline. Ta pojava uglavnom zagrijava Europu i Sjevernu Ameriku ljeti, ali može se dogoditi i na jesen, kao što je slučaj ove godine. Kupola djeluje kao poklopac koji zadržava topli zrak i stišće ga prema tlu, a upravo takva kupola nadvit će se nad zapadnom Europom. Djelomično će biti zahvaćen i sjeverni Mediteran te dijelovi srednje Europe. Hladnija zračna masa sa sjevera malo će rashladiti istok kontinenta.

Razlika jutarnje i popodnevne temperature i do 15 stupnjeva

Što se tiče detaljnije prognoze po hrvatskim regijama, meteorologinja Hojsak kaže da će subota u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčana, ujutro uz kratkotrajnu maglu. Vjetar slab, popodne do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Nakon svježeg jutra, uz temperaturu od 8 do 10 °C, danju će biti toplo, od 23 do 25 °C.

Tijekom također svježeg jutra magle će biti i u središnjoj Hrvatskoj, osobito na Banovini i Kordunu. No subota će proteći uz sunčano vrijeme i samo poneki oblak. Popodne ugodno toplo, uz temperaturu od 23 do 25 °C.

Jutarnje magle bit će i po kotlinama gorske Hrvatske, ali ne i na sjevernom Jadranu, gdje će puhati slaba do umjerena bura. Popodne će vjetar okrenuti na umjeren sjeverozapadni. Prevladavat će sunčano pa će dnevna temperatura zraka porasti na 21 do 24 °C u gorju, na moru od 24 do 27 °C.

Ujutro i u Dalmaciji slaba do umjerena bura, a popodne sjeverozapadni vjetar, uz obalu i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 20 °C, u unutrašnjosti oko 11 °C. No uz obilje sunca zrak će se tijekom dana ugrijati i bit će od 25 do 28 °C.

I na jugu Hrvatske će početak vikenda biti u znaku sunčana vremena i ugodne dnevne topline, uz temperaturu od 25 do 27 °C. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, a popodne sjeverozapadni i jugozapadni vjetar‘, kaže dipl. ing Hojsak.

U nedjelju kratkotrajno osvježenje

U nedjelju i utorak na kopnu djelomice sunčano, može pasti malo kiše. Temperatura zraka bit će poprilično visoka, osobito u nedjelju, kada će zajužiti. No potkraj dana i u noći na ponedjeljak uz umjeren i jak sjeverni vjetar naglo će zahladnjeti pa će početkom sljedećeg tjedna temperatura biti primjerenija dobu godine.

I na Jadranu će idućih dana prevladavati sunčano, u nedjelju i utorak na sjeveru prolazno s umjerenom naoblakom. Većinom će puhati umjeren maestral, a u ponedjeljak tijekom noći i jutra umjerena i jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima‘, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:07