PRAZNE SE SKLADIŠTA

U nekim trgovinama već nema šećera: ‘Nema računice, plaćam ga skuplje nego što ga stavljam na policu‘

Hrvatska je prošle godine uvezla više od 58.000 tona šećera, najviše iz Slovenije

Ilustracija

 Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Prazne se skladišta šećera, a dok ga u jednim trgovinama već nema na policama ili je ograničena kupnja, u drugim trgovinama ga još uvijek ima, ali ne zadugo, javlja Dnevnik Nove TV.

"Mi imamo na policama jos uvijek šećera, ali ne garantiram da će ga dalje biti od nedjelje, ponedjeljka, utorka. Jer jednostavno nemam računa šećer uvoziti iz Austrije, Srbije. Moram ga dvije do tri kune skuplje platiti nego što ga stavljam na policu", odgovara vlasnik trgovine Marijan Živković na pitanje zašto šećera nema na policama i s kakvim gubicima rade vlasnici trgovačkih lanaca zbog zamrzavanja cijena.

Dragan iz Županje sumnja da će biti nestašice. Možda kratkoročno, ali duže vremena ne, kaže.

"Mislim da svako kućanstvo ne troši mjesečno više od kilu šećera", isto smatra Josipa iz Županje.

Iako su kupci optimistični, trgovci nisu. “Vi da danas izađete na burzu, možete šećer dobiti za 30 dana”, pojašnjava Živković.

Hrvatska je prošle godine uvezla više od 58.000 tona šećera, najviše iz Slovenije. A izvezli smo gotovo dvostruko više. Hrvatska je do nedavno imala tri tvornice šećera – u Virovitici, Osijeku i Županji. Sada radi samo jedna u Županji, koja je prošle godine proizvela 120.000 tona šećera, što je dovoljno za naše potrebe.

“S obzirom na sušni period, očekujemo manji urod šećerne repe za 20 posto. Prošlogodišnja proizvodnja šećera je bila u cijelosti dostatna za potrebe hrvatskog tržišta”, umiruje direktor Sladorane Županja Željko Zadro.

Da nema straha od nestašice, ističu i u Ministarstvu gospodarstva. Napominju da šećera ima dovoljno na tržištu i da nestašice neće biti te kako Strateške robne zalihe u svojim skladištima imaju planom predviđene količine.

Iako iz Ministarstva tvrde da će šećera biti dovoljno, neki trgovci kažu da je Vlada zamrzavanjem cijena pogriješila, ističe Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2023 06:33