NEŽELJENI TURIZAM

U Neumu ljutiti zbog kruzera: Čestitke kapetanu, no nije riječ o brodu. Pogledajte, je li ovo prirodno?

Predsjednica Općinskog vijeća ističe kako ispuštanje balastnih voda predstavlja opasnost te kako u Neumu ne žele takav turizam

Cruiser Bolette pod vodstvom kapetana Joza Glavića prvi je prosao ispod Pelješkog mosta prema Neumu
 

 Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

U četvrtak u šest sati prvi kruzer, s tisuću putnika, prošao je ispod Pelješkog mosta.

Nedavno su kamioni testirali njegovu izdržljivost, a danas je kruzer Bolette, pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joze Glavića, testirao njegovu visinu, piše Dnevnik.hr.

Na teritoriju BiH taj isti kruzer dočekao je prosvjed. Stanovnici Neuma boje se onečišćenja svojih voda. Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić razgovarala je s Danielom Matić, predsjednicom Općinskog vijeća Neum.

Matić je Hrvatskoj čestitala na skorašnjem otvaranju Pelješkog mosta.

"Nas građane Neuma jako veseli isto. Ovo je povijesni događaj, čestitke kapetanu broda. Nije riječ o brodu. Pogledajte, je li ovo prirodno? Riječ je o ekološkom problemu koji naš cijeli akvatorij može imati. Biste li vi reagirali kao lokalna zajednica da postoji opasnost na vašem teritoriju? Ovo je samo apel da mirno ukažemo što nas muči", kaže Matić.

Matić ističe kako ispuštanje balastnih voda predstavlja opasnost te kako u Neumu ne žele takvu vrstu turizma u velikim gabaritima.

"Brod bi trebao isploviti oko 21 sat, a za sidrenje je, doznajem, kompanija uplatila 31.000 eura, triput više nego primjerice da se kruzer sidrio u Dubrovniku", izvijestila je Jurišić.

Reporterka Dnevnika Nove TV razgovarala je u četvrtak i s kapetanom kruzera Bolette Jozom Glavićem.

"Stvarno je jedna iznimna, velika čast biti zapovjednik broda koji je prvi prošao ispod našeg velikog lijepog mosta. Znamo koilko most znači za regiju i Hrvatsku i vidjeti ga iz te perspektive kako je lijepo izgrađen. Bilo je stvarno lijepo vidjeti most iz ovoga kuta, kao i cijeli ovaj dio obale. Jučer sam objasnio i našim gostima da ćemo proći ispod mosta, objasnio im što znači za Hrvatsku i za cijelo ovo područje, otkad je Hrvatska podjeljenija i malo povijesti", rekao je Glavić koji je, inače, iz Dubrovnika.

"Jako ponosan Dubrovčanin", kazao je Glavić koji dodaje kako mu je to dupli ponos što je prošao ispod Pelješkog mosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:37