KAKO ĆEMO SE GRIJATI?

U Njemačkoj rekordna potražnja za pećima na drva, i Hrvati traže alternativu za zimu: ‘Puno košta, ali...‘

Koliko god da je puno i dalje je jeftinija, a i sigurnija opcija od plina ili struje

Sve više građana prelazi na grijanje svojih domova drvetom

 Vlado Kos/Cropix/

Crne najave za jesen i zimu građane već tjeraju na razmišljanje o uštedama. Kako će se grijati, hoće li biti plina, koliko će sve to koštati – pitanja su koja ih muče pa traže alternative. Dok je za neke grijanje na drva uobičajeno, drugi ga sad razmatraju upravo kako bi nešto uštedjeli. Dok iz Njemačke stižu vijesti o rekordnoj potražnji za pećima na drva i kaminima, u Hrvatskoj redova pred takvim trgovinama nema, ali interes je sve veći, javlja N1.

U zraku ljetne temperature, ali drva na dvorištu već spremna. Gospođa Marija iz Siska se za bezbrižnu zimu pobrinula još u proljeće.

“Treba tako, oko 30 metara. I to je koštalo gotovo devet tisuća kuna”, kaže.

Što je za njenu mirovinu jako puno pa će pomoći plaćanje na rate. Uslijed poskupljenja energenata, čini se da su upravo drva rješenje o kojima razmišljaju i mnogi Sisčani. Nekima jedino i najbolje.

“Cijeli život se grijem na drva, imam kamin tako je kuća napravljena, ima veliki kamin među zidovima i ja sam si i ranije računao jer prije je bilo gorivo jeftino, lož ulje… pa sam vidio da to nije to. Tako da nisam puno razmišljao nikad ni o plinu, ničem, držao sam se one stare, drvo je drvo, drvo ćeš uvijek naći”, rekao je gospodin Drago.

Naći će se, ali pitanje je po kojim cijenama. Ogrijevno drvo, žale se građani, skuplje je nego prošle godine. No u Hrvatskim šumama ističu da je smanjenje PDV-a iz travnja dovelo i do nižih cijena.

“Mi smo sve napravili da to drvo bude prihvatljivo stanovništvu, čak smo od 1. travnja spustili PDV s 25 na 1 posto, tako da su sada cijene ogrijevnog drveta u kategoriji hrasta nekih 270 kuna a u kategoriji bukve i 290 kuna”, rekao je Vlatko Petrović, voditelj uprave Šuma Sisak.

Drugačije cijene drže preprodavači. Cijene po metru premašuju 300 pa i 400 kuna. Gospodin Zlatko svojih je šest metara kupio od prodavača preko društvenih mreža.

“Platio sam 1650 kuna. To je puno. Inače cijene idu i do 400 kuna po metru, a za umirovljenike je to puno”, kaže.

Koliko god da je puno i dalje je jeftinija, a i sigurnija opcija od plina ili struje.

Iz Hrvatskih šuma poručuju da su za ovu godinu osigurali milijun kubika ogrjevnog drveta, a već bilježe 10 posto povećanja prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ipak, poručuju da, čak i ako bude puno veće potražnje za drvima, odgovorno gospodarenje šumama ima svoja pravila pa se drvo ne može sjeći prema potrebama kupaca, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 06:51