VREMENSKA PROGNOZA

U NOĆI NA SUBOTU STIŽE PROMJENA VREMENA, SNIJEGA BI MOGLO BITI U NIZINAMA Evo kakvo nas vrijeme diljem zemlje očekuje u sljedećim danima

 
 CROPIX, Ilustracija

U petak će se tijekom dana naoblačenje s kišom, koje je zahvatilo veći dio Jadrana i zapadne krajeve unutrašnjosti, proširiti na cijelu zemlju, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u vremenskoj prognozi.

Mjestimice može biti i obilnije kiše, osobito uz obalu i u gorju. Navečer i u noći osjetno će pasti temerature zraka, a u unutrašnosti je moguć i snijeg.

Puhat će jako i olujno jugo, u unutrašnjosti jugozapadni vjetar.

Danas će biti iznadprosječno toplo za ovo doba godine, a najviša dnevna temperatura zraka kretat će se uglavnom između 10 do 15 °C.

DHMZ

Za vikend hladnije, no smirenije

HRT javlja i vrijeme za vikend, pa tako upozoravaju da u noći na subotu stiže promjena s kojom će snijega nakratko biti i u nekim nizinama.

Od nedjelje još hladnije, ali većinom suho i barem djelomice sunčano. I na Jadranu će još tijekom vikenda biti koječega, ponegdje vjerojatno i pahulja nošenih jakom i olujnom burom. U sljedećem pak tjednu zamjetno stabilnije i mirnije, ali većinom hladnije od prosjeka za tjedan uoči Božića.

U subotu će na Jadranu mjestimice obilnije kiše biti još na jugu, gdje će se zadržati jako i olujno jugo i južni vjetar, prolazno i jugozapadni, a na sjevernom je dijelu moguć i snijeg nošen jakom i olujnom burom, koja će se tijekom hladnije i još promjenljive nedjelje proširiti na cijelu obalu. Od ponedjeljka stabilnije, uz slabljenje vjetra, ali uz daljnji pad jutarnje temperature.

Na kopnu promjena vremena stiže već u noći na subotu kada će snijeg početi najprije u gorju, a do subotnjeg jutra zabijelit će se i mnoge nizine. Sporadično će padati i tijekom prijepodneva. Poslijepodne će se razvedravati pa će od nedjelje biti većinom suho, barem djelomice sunčano, ali i osjetno hladnije, u odnosu na petak, gdjegod i za više od 10 °C.

DHMZ

HAK: Kolnici su mokri i skliski

Kolnici su mjestimice mokri i skliski u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru, Lici, Hrvatskom primorju te dijelu Dalmacije, Slavonije i Istre, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). HAK savjetuje vozačima da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog vode na kolniku zatvorene su ceste: DC36 u mjestu Gradec Pokupski (obilazak preko Pisarovine i Selskog Brda), a dionicom Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko zabrana je samo za osobna vozila, ŽC3156 Žažina-Mala Gorica (na makadamskom dijelu), ŽC5153 Bakovac Kosinjski-Gornji Kosinj, Smiljan-Rosulje te most Palanjek između mjesta Palanjek i Hrastelnica ŽC5028 Podhum-Soboli, od skretanja za Podhum do izlaza na DC3.

Na državnoj cesti DC32 kod mjesta Smrečje zbog klizišta vozi se jednim prometnim trakom naizmjence, kao i na DC36 u mjestu Koritinja, zbog vode na kolniku.

Zbog stabala na kolniku zatvorena je županijska cesta ŽC4253 (Ćeralije DC69-Drenovac-A.G. Grada Požege), na dionici od Kamenoloma Velika do granice Požeško-slavonske županije.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama: županijska cesta ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac te sve ostale županijske i lokalne ceste na području Korenice i Donjeg Lapca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:26