PRISILNO ISELJENJE

U Novom Vinodolskom deložirana 27-člana obitelj. Gradonačelnik: Moralo je doći do toga; Susjedi: To je povijesni trenutak

Nakon dvije odgođene deložacije, sve su nadležne institucije morale znati da će do ovoga trenutka jednostavno doći, kazao je gradonačelnik Novog Vinodolskog

Ilustracija

 Luka Gerlanc/CROPIX

Nakon višestrukog odgađanja deložacije dvadeset i sedam članova obitelji koja u Novom Vinodolskom više desetljeća ilegalno koristi objekte u vlasništvu komunalnog društva Ivanj, do deložacije je jučer naposljetku došlo, piše Novi list. Riječ je o objektu koji se nalazi na Krasi - predjelu Novog Vinodolskog, odmah do nogometnog igrališta Bahalin.

- Nakon dvije odgođene deložacije, sve su nadležne institucije morale znati da će do ovoga trenutka jednostavno doći. Važno je naglasiti kako smo mi odrađivali bezbroj sastanaka, pokušavali smo naći rješenje iz ove nezgodne situacije koje bi bilo na dobrobit svih kojih se to tiče, ali do toga jednostavno nije dolazilo. Grad nema snage i mogućnosti sam riješiti tako golem problem, ali smo otvoreni za suradnju - ističe gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković i podsjeća kako su prije dvije godine u gradskom proračunu bila predviđena sredstva za pomoć deložiranoj obitelji, ali se to nije realiziralo jer je s druge strane, koja se također obvezala pomoći, a riječ je o predstavnicima romske zajednice na čelu s Veljkom Kajtazijem, pomoć izostala.

- Jučerašnja je deložacija bila neizbježna jer je naš KTD Ivanj morao doći u posjed svoga zemljišta i, iako svi akteri nisu zadovoljni, mislim da mogu biti jer su stanovnici te građevine, od kojih je velik broj bio maloljetan, živjeli u nehumanim uvjetima opasnima po život - kazao je gradonačelnik Cvitković.

U razgovoru sa susjedima Noiv list dozanje kako je jučerašnja deložacija za njih bila povijesni trenutak, jer je i njihova kvaliteta života desetljećima bila narušavana zbog svakodnevnog paljenja otpada, opasnosti od požara, problema sa strujom, a nerijetko i nasilja. Članica deložirane obitelji Fikrija Jašarević kazala je kako nije ništa znala o deložaciji, a iz gradskih institucija tvrde suprotno - u više navrata su ih o istoj informirali, a Jašarević dodaje kako ih grad ne bi trebao ostaviti na ulici, već bi im trebao osigurati smještaj.

Do toga je i moglo doći, kazuje gradonačelnik Cvitković, da je bilo više volje svih aktera koji su trebali u procesu aktivno sudjelovati.

Na licu mjesta bili su članovi DVD-a San Marino, hitne pomoći i interventne policije te je objekt nakon deložacije smjesta uništen. Članovi obitelji su, nakon deložacije i uništavanja njihova dojučerašnjeg doma, prosvjedovali ispred novljanske Gradske uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:55