POČINJE OBNOVA

U obnovu zgrade na Plesu ulaže se 3,5 mil. eura

Ovo će biti najopsežniji zahvati na zgradi u njenoj povijesti,a radovi bi trebali trajati oko šest mjeseci
 Josip Bistrović, Boris Kovacev / CROPIX;

Sljedećeg mjeseca počinje opsežna rekonstrukcija zgrade zagrebačkog aerodroma Pleso . Radovi bi trebali trajati oko šest mjeseci. Uprava aerodroma u taj projekt namjerava utrošiti oko 3,5 milijuna eura.

Dakle, uz gradnju novog terminala, koja je započela, rekonstruirat će se i postojeća zgrada terminala.

“Kada sam prvi put došao na zagrebački aerodrom, vidio sam da nije moderan. Puno je skučenih i tamnih mjesta.Iz duty-free shopa sam brzo izašao i ništa nisam kupio jer nije bio atraktivan”, izjavio je prije nekoliko mjeseci za Jutarnji list tadašnji direktor Međunarodne zračne luke Zagreb Gonzalve De Cordoue.

Sadašnja zgrada terminala sagrađena je 1966. godine i površine je 5000 četvornih metara. Ovo će biti najopsežnija rekonstrukcija zgrade u njezinoj povijesti.

Najveća novost bit će proširenje prostora za odlazak na domaćim letovima. On će biti povećan za otprilike 200 četvornih metara. Prostor će biti proširen tako da će putnici za odlazak na avion čekati na prvome katu, gdje su sada VIP salon i aerodromski uredi. Taj prostor se nalazi iznad današnjeg prostora za sigurnosni pregled putnika na zapadnoj strani aerodromske zgrade. U njemu će biti ugostiteljski objekt i kabine za pušenje. Kada krenu na svoj let, putnici će se spustiti u prizemlje stepenicama i proći kroz sigurnosni pregled na mjestu gdje to i danas čine.

Odlasku u prostor za domaći ili međunarodni let prethodi registracija na check-in šalterima. Na zagrebačkom aerodromu danas ih ima sedam, a ovim se projektom planira dogradnja četiriju šaltera kako bi se smanjile gužve i povećao kapacitet terminala.

Kao i na ostatku aerodroma, i na tom će se dijelu poboljšati osvjetljenje. Također, bit će postavljena posebna nova oprema za razvrstavanje prtljage kako bi se ubrzao postupak njezina preuzimanja.

Prostor za međunarodne odlaske bit će također drastično rekonstruiran. Postojeći duty-free shop od 450 četvornih metara bit će povećan za još 90 četvornih metara.

Šank koji je sada gotovo u sredini toga prostora bit će maknut, a novi ugostiteljski objekt bit će zapadnije, odnosno bliže sadašnjim pokretnim stepenicama kojima se dolazi u dio za međunarodnog dolaska. I u tom će prostoru biti postavljene kabine za pušenje. Usto, povećat će se i broj sanitarnih čvorova te biti postavljena dva nova pulta za preusmjeravanje i registraciju putnika u slučaju poremećaja prometa.

Tim zahvatima uprava aerodroma namjerava unaprijediti protočnost i pružiti bolju kvalitetu usluge putnicima do gradnje novoga putničkog terminala. Uz to, daje se i naglasak na komercijalizaciju prostora, odnosno povećanje ugostiteljske usluge.

S obzirom na skučenost prostora zgrade terminala, to su najfunkcionalnije moguće preinake. Izvođač radova još nije poznat jer je u tijeku natječaj za izbor. Kako nam je rečeno, velik dio radova odvijat će se noću kako se ne bi utjecalo na boravak putnika na terminalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:09