GRAD POD VODOM

U Obrovcu se dogodio nesvakidašnji fenomen: ‘Počelo je u 19.01, nitko to nije očekivao‘

Nas to nije moglo iznenaditi, mi to za sve situacija imamo spremno - dodao je iznenađujuće gradonačelnik Ante Župan

Obrovac od vodom

 Luka Gerlanc/Cropix

Gradonačelnik Obrovca Ante Župan, u ponedjeljak u popodnevnim satima, kazao nam je kako je njegov grad pogodio nesvakidašnji fenomen.

- Dogodile su se obilne oborine na tzv. Ličkom platou, koje se slijevaju u porječje Zrmanje. Mi smo prije desetak godina napravili zaštitu od poplave. Rukovodili smo se vodostajima unatrag 100 godina, te smo barijeru podigli još malo iznad. Međutim, sada se dogodilo da je val bio toliko visok i intenzivan da je premašio tu barijeru u nedjelju u 19.01 sati za nekih 30 centimetara. To je bilo izvan ikakvih očekivanja i prognoza - rekao nam je Ante Župan.

image

Ante Župan

Jure Mišković/Cropix

Potvrđuje da je voda prodrla u zgradu Grada te je poplavljena osnovna škola, kao i više stambenih objekata.

- U zgradu Grada voda je ušla samo u podrum, tako smo položeni, pa nije neka šteta. Stradala je škola i dvorana, ušla je voda i u kotlovnicu, pozvali smo stručne službe iz Zadra, koje su vodu s iscurenim lož uljem lokalizirali tako da je možemo kontrolirati. Osim toga, pod vodom je desetak poslovnih prostora, stradalo je više kuća, kao i jedna stambena zgrada na nižem području. Igrom slučaja je to zgrada u kojoj ja imam stan.

Nezgodna je okolnost što je poplavljen stan u suterenu obitelji koja ima invalidnog sina. Upravo sam zamolio pročelnicu da ih potraži, da im da ključ od mojega stana, neka ga koriste dok se situacija ne smiri - kazao nam je gradonačelnik Župan.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Neki su novinari primjetili da gradonačelnika Župana nije bilo u Obrovcu u nedjelju u popodnevnim satima te u ponedjeljak ujutro, zaključivši da je nestao. Pitali smo ga "je li živ"?

- Pa kako ne bih bio živ, ne razgovarate valjda sada s duhom? - upitao je Ante Župan.

Objašnjava da je "krenuo bio na službeni put, a kada se to pojavilo vratio se nazad, ali je u međuvremnu sve pratio jer imaju dobro organiziranu službu, Stožer i sve spremno".

- Nas to nije moglo iznenaditi, mi to za sve situacija imamo spremno - dodao je iznenađujuće gradonačelnik Ante Župan.

Ma naše inzistiranje pojasnio je kako je u Zagreb otišao u nedjelju jer je imao "neke sastanke dogovorene od ranije u ponedjeljak ujutro, nešto je sitno riješio", a onda je, kada je vidio da je poplava vratio se u Obrovac u ponedjeljak oko 13.20 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:28