KOTROVERZNI PRIJEDLOG

U OPĆINI DVOR ZBRINJAVAT ĆE SE RADIOAKTIVNI OTPAD? Ministarstvo okoliša i energetike dalo na uporabu prostor bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac

Nuklearni otpad
 CROPIX / DEUTSCHE WELLE / REUTERS

Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krško (NEK) dobio je od Ministarstva zaštite okoliša i energetike na uporabu prostor bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u Općini Dvor, gdje se planira formirati Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Fond je u utorak priopćio kako će se tijekom projekta kontinuirano surađivati s lokalnom i općom javnosti, te prekograničnim dionicima i, ako se potvrdi da lokacija neće imati štetan utjecaj na okoliš, uslijedit će postupak ishođenja lokacijske i građevinske dozvole.

Lokacija je odobrena unatoč nizu kontroverzi oko utjecaja na okoliš, prosvjeda lokalnog stanovništva i upozorenja ministra vanjske trgovine BiH Staše Košarca koji tvrdi da bi gradnja odlagališta radioaktivnog otpada na pograničnom području dviju zemalja mogla ugroziti 250.000 ljudi iz sliva rijeke Une.

Uspostavom Centra, stoji u priopćenju, Hrvatska će na siguran, sustavan i provjeren način zbrinuti radioaktivni otpad i iskorištene izvore ionizirajućeg zračenja koje posjeduje.

"Kako bi se to postiglo, prije svega će trebati dokazati da taj zahvat neće imati štetnog utjecaja na okoliš, i to izradom studije utjecaja na okoliš. Kao podloge za izradu studije utjecaja na okoliš provest će se istražni geološki radovi, odrediti nulto radiološko stanje i izraditi sigurnosne analize", istaknuto je.

Na lokaciji se niz godina nalazi vojni logistički kompleks, a njezin status je definiran kao dugoročno neperspektivna lokacija za Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske.

"Nacionalnim programom provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva navedena je lokacija Vojno-skladišnog kompleksa Čerkezovac kao preferentna lokacija za uspostavu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada", navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 12:09