DETALJI AKCIJE ‘BANOVINA‘

U operaciji sudjelovalo čak 50 istražitelja, po ulasku u zgradu prvo su se javili Puljku...

Sve je bilo odrađeno, diskretno, mirno i elegantno, bez ikakve pompe i buke
 Ante Cizmic/Cropix

Slobodna Dalmacija iz visokih policijskih izvora saznaje da je cijela operacija vezana za splitsku Banovinu bila dugo i pomno pripremana. Odvijala se u nekoliko faza.

Osobe od interesa za istragu bile su očito već neko vrijeme pod opservacijom, istražitelji su pripremali dokumentaciju i duže vrijeme po odobrenju prisluškivali njihove mobitele i telefone.

Onda je odlučeno da se krene u višu fazu pa je iz Zagreba u Split stigao veliki istražni tim. Koliko se Uskok ozbiljno prihvatio posla pokazuje i podatak, kako smo neslužbeno doznali, da je za tu akciju formirana ekipa od čak 50 istražitelja.

Oni su potom tjedan dana po Splitu obavljali izvide od jutra do mraka, a smješteni su bili u jednom hotelu na sinjskom području.

Konačno je pala odluka da se u utorak krene u finiš operacije. U rano jutro, iza 6 sati, 50 istražitelja su se okupili za posljednji dogovor, rasporedili se u skupine i krenuli u akciju...

Kako nam kažu naši izvori iz gradske uprave sama akcija PNUSKOK-a jutros u Banovini odrađena je tako da mnogi djelatnici nisu uopće shvatili što se zapravo događa. Sve je, doznajemo, bilo odrađeno, diskretno, mirno i elegantno, bez ikakve pompe i buke.

U zgradu je ušetalo nekoliko policajaca, sve je bilo "kao da se događa u Švicarskoj, a ne u Hrvatskoj".

Brojni zaposlenici su tek iz medija doznali što se događa - kazuje nam jedna djelatnica iz Banovine.

PNUSKOK-ovi istražitelji u gradskoj upravi su prilično česti gosti, sjećamo se još mandata Ive Baldasara koji je zbog čestih posjeta u polušali kazao kako će im "iznajmiti sobu".

Doznajemo kako su se istražitelji javili najprije gradonačelniku Ivici Puljku, pa su se onda uputili na 5. kat zgrade gradske uprave gdje je smješten Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša odakle je odvedeno troje djelatnika.

Puljak: Uspostavit ćemo antikorupcijske mjere

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak komentirao je današnju akciju USKOK-a i policije u kojoj je uhićeno 12 osoba koje su sumnjiče za građevinske malverzacije.

- Svima nam je u interesu živjeti u gradu bez privilegiranih. Grad će surađivati s policijom i USKOK-om, svu dokumentaciju ćemo im staviti na raspolaganje”, rekao je Puljak na presici, javlja N1.

Kazao je kako će uspostaviti antikorupcijske mjere u Gradskom uredu da Split bude predvodnik borbe protiv korupcije.

- Današnji događaj ne mogu detaljnije komentirati jer je istraga u tijeku, rekao je i dodao istražitelji nisu bili u njegovom uredu, no da su ga obavijestili da će vršiti uvide tijekom dana.

Kazao je da su bili iznenađeni i da je to za Gradsku upravu neugodna stvar, ali da takve stvari treba ispitati i da će biti na raspolaganju.

- Uputit ćemo USKOK-u službeno očitovanje i poduzeti pravne i zakonske mjere prema tim službenicima, rekao je i dodao da su "uočili kosture iz ormara te da su o tome smo već izvijestili".

- Primjerice, ugovor za DTK zbog kojeg će Split ostati bez dva milijuna kuna u proračunu, rekao je Puljak.

Komentirao je i splitski GUP.

- Sadašnji GUP nije optimalan. Bilo je 500 zahtjeva za izradu novog GUP-a i tome ćemo pristupiti. Predložit ćemo neke izmjene u javnom interesu, a onda ćemo pristupiti izradi novog GUP-a. Zadnji put je to trajalo deset godina, pokušat ćemo to ubrzati. Grad se ne može razvijati bez kvalitetnih podloga, rekao je Puljak, javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:58