REKTOR SKLON TUŽBAMA

U osam godina mandata Boras je na odvjetnike potrošio nevjerojatnu cifru. Otkrivamo točan iznos!

Nova Uprava Sveučilišta razmatra mogućnost odustajanja od nekih aktivnih tužbi kako bi se uštedio državni novac

Damir Boras

 Marko Todorov/Cropix

Analizirajući zatečeno stanje na Sveučilištu u Zagrebu, novi rektor Stjepan Lakušić, kojemu je mandat počeo prije nešto više od tri mjeseca, provjerio je, doznajemo, i situaciju sa sudskim postupcima pokrenutim tijekom bivše uprave na čelu s Damirom Borasom, rektorom u dva mandata od 2014. do 2022. godine. Poznato je, naime, da je bivša sveučilišna uprava bila sklona sudskim tužbama, no zbog netransparentnosti u komunikaciji s javnošću, dosad je bio nepoznat broj pokrenutih procesa, niti je službeno objavljeno koliko je sredstava javno sveučilište financirano iz državnog proračuna utrošilo na odvjetničke usluge.

Prema potvrdi koju je dobio Jutarnji list, Sveučilište u Zagrebu za odvjetničke je usluge različitih odvjetničkih ureda od 2018. do rujna 2022. godine potrošilo nevjerojatnih 4,281.745 kuna, pri čemu je aktivnih postupaka ukupno 42. Prema objašnjenju koje smo dobili iz Rektorata, veći broj predmeta u kojima je pak tuženo Sveučilište odnosi se na tužbe zaposlenika Rektorata zbog neisplate plaća po osnovici uvećanoj za šest posto u razdoblju od siječnja 2016. do siječnja 2017.

Kada je riječ o trošku odvjetničkih usluga (gotovo 4,3 milijuna kuna), u Rektoratu objašnjavaju da u te troškove ulaze i sredstva potrošena za dovršetak dugotrajnih postupaka koji se odnose na reguliranje imovinskopravnih odnosa vezanih uz nekretnine u vlasništvu ili posjedu Sveučilišta, kao i za postupak vezan uz Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Rekonstrukcija građevine, infrastrukture i okoliša u studentskim naseljima ‘Stjepan Radić‘ i Cvjetno naselje". Ti procesi pokrenuti su još 2014. godine.

11 aktivnih postupaka

Novu upravu Sveučilišta pitali smo na što se konkretno odnose aktivne tužbe. U odgovoru navode sljedeće: u 11 postupaka Sveučilište ima aktivnu tužiteljsku ulogu. Od toga, šest predmeta se odnosi na stvarnopravne sporove oko nekretnina u vlasništvu ili posjedu Sveučilišta; dva predmeta odnose se na klevetu, a jedan predmet na parnični postupak zbog objave ispravka netočne informacije. Još jedan predmet vezan je uz parnični postupak u slučaju radno pravnog odnosa, dok se jedan predmet odnosi na upravne sporove.

Na upit (a odgovor na njega Jutarnji list čekao je devet dana) hoće li uprava na čelu s novim rektorom Stjepanom Lakušićem razmotriti mogućnost odustajanja od sudskih tužbi, vodeći se prvenstveno brigom o uštedi državnih sredstava dosad utrošenih u sudske tužbe, iz Rektorata potvrđuju mogućnost odustajanja.

- Uprava Sveučilišta u Zagrebu razmotrit će mogućnost odustajanja od pojedinačnih sudskih tužbi, u skladu sa zatečenim stanjem aktivnih sudskih postupaka - najavljuju. Pritom napominju kako motivacija uštede, koja je značajna, ipak nije jedina kojom će se voditi pri donošenju ove odluke.

Tužbe protiv Divjak

- Stav Uprave je kako se Sveučilište u svome djelovanju prvenstveno mora fokusirati na suradnju i razvijanje dobrih odnosa sa svim dionicima u sustavu te pokretanje novih inicijativa i projekata koji će pozitivno djelovati kako na Sveučilište u Zagrebu, tako i na društvo u cjelinu - poručuju u odgovoru iz nove uprave Sveučilišta u Zagrebu.

Jedna od onih protiv kojih je bivši rektor Damir Boras uime Sveučilišta u Zagrebu podnio tužbu jest i bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je tu dužnost obavljala od 2017. do 2020. godine. Medijima je prije nekoliko mjeseci potvrdila da je riječ o dvije tužbe zbog klevete. Komentirajući podatak o tada neslužbenom ukupnom iznosu svih tužbi, navela je da je riječ o ekvivalentu 500 godišnjih stipendija za socijalno ugrožene studente. Apelirala je na novog rektora Lakušića da povuče tužbe, ne samo protiv nje, nego i ostalih protiv kojih su pokrenuti postupci tijekom mandata bivšeg rektora.

Treba bolje izvještavati o procesima

Nakon dolaska na funkciju 1. listopada 2022. novi je rektor Stjepan Lakušić dobio nalaz revizije poslovanja Sveučilišta. Dokument je, doznajemo, obuhvatio niz preporuka za unapređenje upravljanja, uz poseban fokus na - financijsko poslovanje.

Osim financija, revizija je pokazala potrebu za boljom organizacijom i izvještavanjem o poslovnim procesima Sveučilišta. Iz Rektorata navode da će budućim aktivnostima "nastojati pridonijeti poboljšanju djelovanja, prvenstveno u smislu uspostavljanja sustava upravljanja kvalitetom vezanom uz unaprjeđenje svih procesa na Sveučilištu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:37