IZBJEGLICE KRENULE PJEŠKE

U OSIJEKU BEZ KONTROLE, BARANJA I BELI MANASTIR KAOTIČNO Zbog opreza neke škole danas zatvorene

Beli Manastir, 180915.Od sinoc od kada su u Beli Manastir vlakom i autobusom pocele pristizati izbjeglice kroz grad ih je prema sluzbenim podacima proslo oko 6 do 7 tisuca.Na fotografie: izbjeglice u bivsoj vojarni u Belom Manastiru.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix / copyrighted

OSIJEK - Vlasti Osječko-baranjske županije i županijski Stožer zaštite i spašavanja ocijenili su u petak kako situacija s prihvatom izbjeglica ni danas nije pod kontrolom, da je područje Baranje i Belog Manastira u kaotičnom stanju te kako je očito da je nacionalni Krizni stožer ovu situaciju dočekao nespreman.

Župan Vladimir Šišljagić izjavio je na konferenciji da se s državne razine nisu pravodobno poduzele potrebne mjere, iako su tjednima pristizala izvješća o velikom broju izbjeglica koji se kreće prema zapadnoj Europi, te da se Hrvatska doživljava kao prolazna usputna stanica, posebice nakon što je Mađarska zatvorila granice.

Ocijenio je kako situacija ni danas nije pod kontrolom te izvijestio da je oko 10 tisuća migranata noćas bilo u Belom Manastiru, a danas su krenuli prema Osijeku, Valpovu i Belišću, jer očito žele nastaviti put prema svom krajnjem cilju.

Na autobusnom kolodvoru u Belom Manastiru je u jednom trenutku bilo četiri do pet tisuća izbjeglica, velik broj šeta gradom, a neki su se samoinicijativno uputili u druge dijelove Županije, rekao je Šišljagić koji je zbog toga tražio da se tim ljudima osiguraju prijevozna sredstva. Dodao je da je provedba toga zahtjeva u tijeku.

Očekujem da se ova situacija riješi tako da se spriječi daljnji dolazak izbjeglica, osigura njihova evakuacija i transport prema mjestima u koje žele ići, poručio je Šišljagić.

Dodao je kako se, iz njemu nejasnih razloga, dogodilo prebacivanje izbjeglica iz Tovarnika u Beli Manastir, ali da se to više ne čini, nego ih se prebacuje prema Zagrebu.

Na novinarsko pitanje može li Županija izbjeglicama koje dolaze prema Osijeku osigurati dodatne mogućnosti prijevoza prema Zagrebu, Šišljagić je rekao kako je to moguće, ali da ne može dati nalog, primjerice Hrvatskim željeznicama, da to učine, nego to mora doći s državne razine.

Dodao je da će se to raditi preko Kriznog stožera RH te kako postoji mogućnost da Županija organizira prijevoz izbjeglica uz pomoć privatnih autoprijevoznika, ali je i za to potrebna suglasnost, za koju vjeruje da će stići.

"Poduzimamo sve mjere kako bi ublažili ovu situaciju, sve službe su na terenu, vjerujem da će se situacija vrlo brzo smiriti", rekao je župan Šišljagić.

Načelnik Stožera Željko Kraljičak ističe kako situacija u Belom Manastiru "traži krajnji oprez", zbog čega neke škole tamo danas neće raditi. Zbog činjenice da je veliki broj izbjeglica ušao u Hrvatsku mimo zatvorenih graničnih prijelaza, smatra da "Hrvatska vojska mora doći na granice" kako bi se lokalnom stanovništvu dala sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:15