NOVI DETALJI

U Osijeku je zakazala MUP-ova inspekcija? ‘Mogli smo izginuti, i to ne samo od temperature...‘

‘To je požar izvan svih kategorija, nepoznat u zemljama razvijenog svijeta jer se tamo provode propisi‘

Boris Banjan

 Cropix

- Morali smo rješavati sve što je bilo propušteno tehnički u preventivi i provedbi pravilnika koji definiraju količine gorivog materijala u odnosu na vrste materijala, način smještanja, količine koje se smiju skladištiti. Tamo su bili potpuno nepropisno napravljeni uski prolazi, a pojavila se i opasnost da stradamo od strojeva koji su se u mraku i dimu kretali nekontrolirano, prenoseći bale, dok smo se između njih kretali s mlazevima.

Rekao nam je to Boris Banjan, zamjenik zapovjednika JVP-a Osijek, nekadašnji zapovjednik ove postrojbe i jedan od najiskusnijih hrvatskih vatrogasaca, koji je u 63. godini života sa svojim kolegama proveo gotovo 30 sati na prvoj liniji požarne fronte koja je gutala otvoreno skladište plastike tvrtke Drava International.

Njegove riječi jasno ukazuju na vjerojatno ključno pitanje vezano uz ovaj megapožar, koji je izazvao ekološku katastrofu na istoku Hrvatske. Jesu li poduzete mjere zaštite od požara, ključno je pitanje. Pita se to i Banjan, koji je u istoj tvrtki gasio već nekoliko požara, tri u posljednjih osam godina. Ono što je vidio na požarištu i što zna iz iskustva navodi ga na samo jedan zaključak.

- Propuštene preventivne mjere zaštite od požara dovele su nas u ovu situaciju. To je požar izvan svih kategorija, nepoznat u zemljama razvijenog svijeta jer se tamo provode propisi. Sve što propuste vlasnici objekata, slomi se na leđima vatrogasaca, koji riskiraju svoje živote da bi popravili nepravilnosti - ustvrdio je Banjan, opisavši kako je to izgledalo na licu mjesta.

Nedovoljno širok prolaz

- Prostor između naslaga samljevene plastike nije bio dovoljno širok. Osim toga, te je naslage trebalo sektorirati u smislu odvajanja količina koje su gasive uz savjetovanje s vatrogasnom postrojbom i inspektorima te tako napraviti koridore koji će biti široki najmanje 50 metara, a ne pet do deset metara kako nas je dočekalo. S takvim razmakom imate prostora za manipulaciju vatrogasnih vozila, za opremu, radne strojeve - rekao je Banjan i nastavio.

- Drugi je problem kapacitiranost hidrantske mreže. Ona možda jest zadovoljila standardne uvjete pravilnika o projektiranju hidrantske mreže za takvu vrstu proizvodnje, međutim, nije predvidjela ovakve situacije. Netko je trebao reći: ‘Ako imate tako ugroženu proizvodnju, onda morate imati i drugačije kapacitiranu hidrantsku mrežu‘.

Ne možete imati, karikiram, protok od dvije litre u sekundi, nego deset litara. To su pravi problemi ovog požara, a ne je li podmetnut ili nije. To je stvar kriminalistike i istrage, ali pravi su razlozi zašto je ovoliko izgorjelo i zašto imamo ekološku katastrofu ovi koje sam naveo - istaknuo je Banjan.

I drugi su nam vatrogasci rekli da su naslage plastike bile na površini 300-400 metara puta deset metara u visinu, prosječno, od pet metara. Time se, kažu, "dobiju deseci tisuća kubika samljevene plastike koja ima gorivost 30 MJ/kg, što izaziva ogromnu emisiju energije kada se požar proširi. To je, praktički, nesavladivo u normalnim tehničkim uvjetima.

- Na nekim su mjestima prolazi bili uži nego što je visina naslaga. Mogli smo izginuti ne samo od temperature nego i od pada tih bala koje su teške nekoliko stotina kilograma, ispričali su nam vatrogasci. Sigurni su da se ovaj požar nije trebao dogoditi, a tvrtka se mogla i morala sačuvati preventivom. S druge strane, vlasnik Drave Zvonko Bede u petak je izjavio kako je tvrtka bila pod nadzorom MUP-ove inspekcije zaštite od požara.

- Priče da naš sustav protupožarne zaštite ne valja su netočne jer se ovaj požar već tri dana gasi iz naših hidranata. Mi po zakonu ne moramo imati nikakvu drugu vatroobranu osim hidranata na otvorenom prostoru. Dozvola nam je izdana za otvoreni prostor, a kapacitet je 20.000 tona u svakom trenutku - rekao je Bede.

MUP bez odgovora

Nas je također zanimalo što je sve u Dravi radila Inspekcija zaštite od požara i civilne zaštite Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a, pa smo im još u četvrtak poslali upit tražeći da nam dostave popis svih inspekcijskih nadzora koji su u ovoj tvrtki obavljeni u posljednjih nekoliko godina, s točnim podacima o tome kada je koji nadzor bio, jesu li utvrđene nepravilnosti, odnosno jesu li izrečene i koje mjere. Odgovor još nismo dobili.

Vatrogasci su nam rekli da su u više navrata ukazivali na potencijalnu tempiranu bombu u Dravi, ali da ih nitko nije slušao. Jesu li u Dravi zadovoljeni svi protupožarni propisi? Što je utvrdila inspekcija? Zašto nitko nije slušao vatrogasce?

U školama danas neće biti nastave, vrtići će raditi

U osnovnim i srednjim školama u Osijeku danas neće biti nastave zbog posljedica velikog požara u tvrtki Drava International. Odlučili su tako stožeri Civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, svaki u svom području djelovanja, županijski za srednje škole, a gradski za osnovne.

Isto tako, prema odluci županijskog stožera nastave neće biti ni u svim osnovnim i područnim školama u općinama Antunovac, Ernestinovo, Čepin, Vladislavci i Vuka. Vrtići će raditi normalno, ali je preporuka da se djecu ne dovodi, ako ih se može ostaviti kod kuće, kazao je načelnik Stožera, dogradona- čelnik Dragan Vulin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:28