KAPITALNI PROJEKT

U Osijeku otvoren Gospodarski centar, na svečanost stigao Plenković: ‘Imamo više zaposlenih nego 1991.‘

Otvoren je novi Gospodarski centar Osječko-baranjske županije vrijedan 9,5 milijuna eura

Zgrada Gospodarskog centra u Osijeku

 Vlado Kos/Cropix

Nakon 20 mjeseci, koliko je proteklo od početka radova, u Osijeku je otvoren Gospodarski centar Osječko-baranjske županije. Riječ je o kapitalnom strateškom projektu Osječko-baranjske županije vrijednom 9,5 milijuna eura, koji je financiran sredstvima Osječko-baranjske županije, Europske unije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te je izgrađen u partnerstvu s Gradom Osijekom, koji je poklonio zemljište uz tzv. S cestu u blizini Sportskog aerodroma Osijek-Čepin.

Ovim objektom Osijek je dobio veliki, moderni zatvoreni i otvoreni izložbeni sajamski prostori, multifunkcionalne dvorane za kongrese i poslovne sastanke, urede, te druge prateće sadržaje. Tim povodom u Osijek je došao i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je uz čestitke svojim stranačkim kolegama iz HDZ-a županu osječko-baranjskom Ivanu Anušiću kao i gradonačelniku Osijeka Ivanu Radiću, premijer je naglasio kako je "ova greenfield investicija pokazala sjajnu sinergiju lokalnih vlasti i Vlade te dala novu dimenziju konceptu održavanju sajmova u Osijeku.‘‘

image

Ivan Anušić, Andrej Plenković, Ivan Radić, Davor Filipović

Vlado Kos/Cropix
image

Andrej Plenković, Dajana Mrčela, direktorica Saponije

Vlado Kos/Cropix
image

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na štandu Belja

Vlado Kos/Cropix

- Vjerujem da će nastavkom izgradnje toga Centra to biti prestižan prostor, gdje će biti privilegija sudjelovati, izlagati i sklapati nove poslove, rekao je Plenković, prije nego što je centar i službeno otvoren, a skupa s njim i Osječki proljetni sajam, kao prva manifestacija u novom prostoru. Župan Anušić nije krio zadovoljstvo realizacijom ovog velikog projekta.

- Izgradnjom Gospodarskog centra nastavljamo niz kapitalnih infrastrukturnih investicija kojima stvaramo preduvjete za još snažniji gospodarski rast. Nakon Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće koji smo otvorili u veljači, Gospodarskim centrom zaokružujemo potporu poljoprivredi i gospodarstvu, a nastavljamo i s pripremom brojnih drugih projekata. Cilj nam je osnažiti gospodarsku aktivnost kao preduvjet otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja životnih uvjeta stanovnika istoka Hrvatske te povratka mladih obitelji. U kontinuitetu raste BDP na našem području, povećava se zaposlenost kao i broj novoosnovanih tvrtki i obrta, a sve je veći interes i stranih investitora za Osječko-baranjsku županiju, istaknuo je Anušić.

image

Predsjednik Vlade Andrej Plenković

Vlado Kos/Cropix
image

Predsjednik Vlade Andrej Plenković

Vlado Kos/Cropix
image

Predsjednik Vlade Andrej Plenković

Vlado Kos/Cropix

Svečanosti otvorenja nazočili su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Premijer je, pak, iskoristio priliku da se pohvali kako je "u Hrvatskoj danas 1,6 milijuna zaposlenih, što je više nego 1991. godine, kada je bilo 700-800 tisuća stanovnika zemlje više, dok je stopa nezaposlenosti ispod sedam posto."

- Ovo je i vrijeme kada smo osigurali velika bespovratna financijska sredstva. Imati na raspolaganju 25 milijardi eura EU sredstva u ovom desetljeću velika je prednost, a ulaganja koja će se dogoditi u svim sektorima bit će nezapamćena te praktično neće biti ni jednog dijela Hrvatske gdje se taj ulagački potencijal neće osjetiti, rekao je Plenković, koji je najavio i da će Vlada idući tjedan revidirati navišu prognozu ovogodišnje stope gospodarskog rasta s trenutnih 0,7 na blizu dva posto.

image

Davor Filipović, Andrej Plenković, Ivan Radić

Vlado Kos/Cropix
image

Vladimir Šeks

Vlado Kos/Cropix
image

Svečanost otvorenja Gospodarskog centra

Vlado Kos/Cropix

- Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske narodne banke govore da je prošle godine udio javnog duga u BDP-u smanjen za 10 postotnih bodova, na 68,4 posto, a do kraja iduće godine taj bi udio mogao pasti na 60 posto, čime bi Hrvatska ispunila i taj maastrichtski kriterij. To govori i kako se hrvatsko gospodarstvo i društvo u vremenima krize te unatoč svim pritiscima drži na okupu, a na razini svih županija realiziramo velike projekte koji mijenjaju sliku razvoja tih dijelova Hrvatske. Sve međunarodne financijske organizacije i agencije također revidiraju prognoze rasta za Hrvatsku, a prognoze Ministarstva turizma i sporta govore da će ova godina biti bolja ne samo od prošle, nego i od rekordne 2019. godina, rekao je premijer, koji je potom obišao sajam, koji broji 170 izlagača iz zemlje i inozemstva na više od 2.500 m2 zatvorenog i 8.000 m2 otvorenog izložbenog prostora.

Inače, ovo je prva faza izgradnje Gospodarskog centra, a župan Anušić najavio je uskoro predstavljanje projekta izgradnje druge faze, koja je prijavljena na mehanizam ITU Osijek u programskom razdoblju 2021.-2027., a obuhvaća ostale objekte koji su projektom planirani na području GC-a. Riječ je o Kongresnom centru, poslovnom tornju, izložbenom centru odnosno modularnim sajamskim halama, garaži s proizvodno-obrtnim dijelom, nadzemnoj garaži i ugostiteljskom objektu te popratnoj infrastrukturi.

image

Svečanost otvorenja Gospodarskog centra

Vlado Kos/Cropix
image

Predsjednik Vlade Andrej Plenković

Vlado Kos/Cropix
image

Davor Filipović, Andrej Plenković, Ivan Radić, Ivan Anušić

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:04