FOODCOOOLTOUR

U Osijeku se održava važna konferencija o hrani: Hrvatska je pred velikim izazovom kako povećati proizvodnju hrane

Domaći i inozemni stručnjaci raspravljaju o izazovima na području proozvodnje i sigurnosti hrane

David Vlajčić, Gordan Jandoroković i Ivan Radić

 Vlado Kos/Cropix
Domaći i inozemni stručnjaci raspravljaju o izazovima na području proozvodnje i sigurnosti hrane

Velike količine bačene hrane, utjecaj klimatskih promjena na kvalitetu i sigurnost hrane, borba protiv dezinformacija na području sigurnosti hrane, regulacija korištenja dodataka prehrani i smanjenje unosa soli samo su neke od tema dvodnevne konferencije ‘Foodcooltour‘, koja je u srijedu počela u Osijeku u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i Grada Osijeka.

Domaći i euroopski stručnjaci iz akademske zajednice, prehrambene industrije, ali i iz područja skrbi o kvaliteti, sigurnosti i zdravstvenoj ispravnosti hrane, raspravljat će o brojnim i sve većim izazovima današnjice u ovom području.

PROČITAJTE VIŠE Slom hrvatske poljoprivrede, uvoz hrane eksplodirao od 2013.

- Imamo imperativ proizvoditi više, povećavati produktivnost i konkurentnost, ali u isto vrijeme proizvoditi na održiv način, čuvati naše resurse i naša tla. Dakle, moramo intenzivirati proizvodnju po jedinici površine i po jedinici grla, a u isto vrijeme smanjivati emisije iz proizvodnje i poštivati ciljeve Zajedničke poljoprivredne politike. Delikatno je ispuniti te ciljeve i na neki način pomiriti ove naizgled proturječne zahtjeve, no tome i služe ovakve konferencije kako bismo kroz razmjenu iskustava i mišljenja došli do učinkovitih rezultata – kazao je Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja HAPIH-a.

Konferenciju je otvorio Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora koji se osvrnuo na trenutnu geopolitičku situaciju u kontekstu izazova u proizvodnji i sigurnosti hrane.

image

Gordan Jandroković

Vlado Kos/Cropix

- Na žalost, moguć je veliki ratni sukob između Indije i Pakistana, već su tu ratovi koji se vode na Bliskom istoku i Ukrajini, a čitav je niz izazova i vezanih uz klimatske promjene, zdravstvene krize, poremećene puteve opskrbe. Zemlja veličine Hrvatske, koja se nalazi u osjetljivom geostrateškom položaju, mora težiti tome da bude samodostatna u proizvodnji hrane. Svjesni smo da to nije lako ostvariti, jer je nemamo u značajnom broju sektora. No, uz pomoć europskih fondova, akademske zajednice i znanosti na tome ćemo raditi u idućem razdoblju, jer pitanje samodostatnosti i opskrbe hranom postaje pitanje nacionalne sigurnosti – kazao je Jandroković, dok je David Vlajčić, miistar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva naglasio da se ‘moramo okrenuti domaćoj proizvodnji i konkurentnosti domaćih proizvođača‘.

image

David Vlajčić

Vlado Kos/Cropix

PROČITAJTE VIŠE U Hrvatskoj godišnje bacamo gotovo 280 tisuća tona hrane

- S povećanjem izdvajanja za poljoprivrednike nastojat ćemo povećati samodostatnost, moramo animirati mlade poljoprivrednike da osjete da se isplati živjeti na selu i baviti poljoprivredom u Hrvatskoj – rekao je Vlajčić, koji je u svojoj izjavi najavio i kako će bi se od četvrtka trebao ponovno dopustiti uvoza i provoza živih životinja iz područja Slovačke i Mađarske koja su slobodna od epidemije slinavke i šapa te ukinuti kontrolni punkt na nekadašnjem graničnom prijelazu Duboševica.

Naime, iz Slovačke i Mađarske dolaze vijesti da je stanje s epidemijom povoljnije, pa se ide u ukidanje ranije donesenih mjera zaštite za Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 13:48