NA UDARU COVIDA

U Osijeku se priprema dvorana Gradski vrt, pogledajte današnju korona-kartu Hrvatske

U posljednja 24 sata zabilježeno je 840 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Zagrebu
 CROPIX, Jutarnji.hr

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u posljednja 24 sata zabilježio je 840 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u domova za starije zaražen je 21 korisnik i jedna je korisnica umrla, izvijestila je u subotu Služba za informiranje Grada Zagreba.

U Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar" obavljeno je 1511 testiranja na SARS-CoV-2, a epidemiolozi su zabilježili 840 novooboljelih osoba.

Epidemiološka anamneza kod 243 osobe za sada je negativna, 305 novooboljelih su kontakti od prije pozitivnih osoba, navodi se u priopćenju.

Kod 11 je osoba moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, 22 osobe su štićenici/djelatnici domova za starije, a za 57 osoba obrada je još u tijeku. Kod 21 osobe moguća je izloženost na radnom mjestu, kod dvije tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama, dvije su osobe doputovale iz Rumunjske i BiH, a kod jedne je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti. Kod pet osoba obrada je završena od strane izabranih liječnika obiteljske medicine, dodaju.

Od 840 novooboljelih, epidemiolozi su uspješno kontaktirali 669 osoba, dok na epidemiološku obradu čekaju 2.224 osobe. Mjera samoizolacije izrečena je za 804 osobe.

U devet domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 21 korisnika, jedne zdravstvene i jedne nezdravstvene djelatnice, a umrla je jedna korisnica. U jednom je Domu za djecu novooboljela zdravstvena djelatnica.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod devet učenika i jednog asistenta u nastavi osnovnih škola te 24 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 220 učenika i četiri nastavnika osnovnih te 479 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 28 osoba.

Na području Zagreba trenutno je 4.162 aktivna slučaja zaraze, a 7.424 osobe nalaze se u samoizolaciji.

U Osijeku se priprema Gradski vrt

U Osječko-baranjskoj županiji u subotu je 208 novopozitivnih na koronavirus, preminuo je 70-godišnji muškarac, a uskoro će se opremiti i sportska dvorana Gradski vrt.

Iz županijskog Stožera Civilne zaštite navode da je, nakon 543 testiranih u osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo, novooboljelih najviše iz Osijeka, njih 77. U Đakovu ih je 17, u Valpovu 12, u Čepinu osam, a u Ivanovcu šest. Po pet ih ima prebivalište u Donjem Miholjcu, Bilju i Višnjevcu, a po četiri u Tenji i Josipovcu.

Po tri novopozitivne osobe su iz Drenja, Đurđenovca, Gata, Ivanovaca, Marjančaca, Našica,Trnave, Petrijevaca i Vrbice, a po dvije iz Bizovca, Breznice Đakovačke, Darde, Ernestinova, Feričanaca, Ladimirevaca, Sarvaša, Semeljaca, Šaga i Širokog Polja. Po jedna novooboljela osoba zabilježena je u Antunovcu, Branjinom Vrhu, Čepinskim Martincima, Črnkovcima, Dalju, Đurđancima, Erdutu, Golincima, Koški, Laslovu, Livani, Mecama, Nardu, Rakitovici, Satnici Đakovačkoj, Strizivojni, Šljivoševcima i Zelčinu.

Trenutno je hospitalizirano 129 osoba oboljelih od Covida-19, od toga 13 u našičkoj bolnici, a 116 u KBC-u, od kojih je 21 osoba na respiratoru.

Preminuo je muškarac iz Osijeka, rođen 1950., a uz Covid-19, imao je i druge kronične bolesti, navode iz Stožera.

U samoizolaciji je 3.447 osoba. Policija je provela 27 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i nije utvrđeno kršenje, dok je provjerom po dojavi građana utvrđeno kršenje mjere jedne osobe iz Osijeka.

Zbog sve veće popunjenosti bolničkih kapaciteta, na sjednici Stožera bilo je riječi o aktivaciji osječke sportske dvorane Gradski vrt. Kako navode, u ponedjeljak će se iz Logističkog centra Civilne zaštite u Bizovcu u dvoranu dostaviti oprema potrebna za vanbolničke kapacitete.

Za vikend je najavljen pojačan nadzor Državnog inspektorata, Civilne zaštite i policije nad ugostiteljskim objektima s obzirom na mnogobrojne najave „Halloween partyja“ koji nisu redovita ugostiteljska djelatnost, nego javna okupljanja koja su zabranjena.

Stožer apelira na građane da poštuju mjere kako bi odgovornim ponašanjem spriječili širenje zaraze. Pozivaju sugrađane koji će obilaziti groblja da se pridržavaju mjere obaveznog nošenja maske.

„Nošenjem maske i izbjegavanjem većih okupljanja možemo smanjiti mogućnost zaraze koronavirusom kao i prenošenje virusa na članove naših obitelji i prijatelje, osobito na starije i ugrožene skupine za koje ishod zaraze može biti tragičan. Time smanjujemo i opterećenje zdravstvenog sustava koji, osim za oboljele od Covida-19, i dalje skrbi za sve osobe kojima je potrebna liječnička pomoć“, poručio je Petar Lagator, načelnik županijskog Stožera.

U Međimurju hospitalizirano 45 pacijenata

Međimurje u subotu ima ukupno 181 novi slučaj zaraze koronavirusom te 45 hospitaliziranih osoba, od kojih je pet na respiratoru.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirano je 335 osoba od kojih je 149 pozitivnih. Dodatno se toj brojci pribrajaju 32 pozitivna nalaza uzeta drugdje, pa je statistička brojka za proteklih 24 sata 181 pozitivan uzorak, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

U protekla 24 sata ozdravila je 61 osoba. Do sada je ukupno uzeto 13.336 uzorka.

Čakovečka Županijska bolnica tijekom proteklih 24 sata otpustila je sedam pacijenta, a primila 10 novih, te je u ovom trenutku hospitalizirano 45 pacijenata pozitivnih na koronavirus. Pet pacijenata je na respiratoru.

U zdravstvenom sustavu na koronavirus pozitivna su dva liječnika i 13 medicinskih sestara. U samoizolaciji su dva liječnika i 11 medicinskih sestara. Iskoristivost bolničkih kreveta za pozitivne Covid pacijente je 75 posto, priopćili su iz međimurskog Stožera civilne zaštite.

Udio pozitivnih osoba na koronavirus, u odnosu na RH, za protekla 24 sata u Međimurskoj županiji je 5,38 posto što je manje nego proteklih dana. 7-dnevna i 14-dnevna incidencija broja oboljelih na 100.000 stanovnika približava se brojkama koje imaju države u okruženju, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:25