TUGA I PONOS

U Otoku obilježena 28. godišnjica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca

arhivska fotografija obilježavanja pogibije hrvatskih zrakoplovaca u Otoku
 Damir Glibusic / CROPIX

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispod spomenika u središtu Otoka, u blizini Vinkovaca, u ponedjeljak je obilježena 28. godišnjica pogibije hrvatskih zrakoplovaca - pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, pripadnika Prvoga samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora nazočne je pozdravio saborski zastupnik Dražen Milinković, koji je izrazio sućut obiteljima i suborcima poginulih zrakoplovaca.

- Tužni smo zbog izgubljenih mladih života, ali ponosni na njihovu hrabrost. Nakon 35 borbenih letova tijekom kojih je bačeno 68 bombi i tri humanitarna leta tijekom kojih su iznad Vukovara izbacili 1500 kilograma sanitetskog materijala i hrane, morali su prestati djelovati nakon što je njihov zrakoplov srušen iznad Otoka - rekao je Milinković.

- Na ovaj način svake godine prisjećamo se njihove pogibije i ne samo prvih zrakoplovaca, nego i svih branitelja Otoka. Naime, Otočani su sudjelovali na svim ratištima diljem Hrvatske, a 30 Otočana dalo je život za slobodu Hrvatske - izjavio je otočki gradonačelnik Josip Šarić.

Po riječima izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra obrane brigadira Gorana Novoselića malobrojni piloti i zrakoplovni stručnjaci u prvim su danima agresije na Hrvatsku odigrali presudnu ulogu u osnutku zrakoplovnih postrojba.

- Te prve zrakoplovne skupine su letjele u avionima potpuno neprikladnim za borbeno djelovanje. Domoljubi iz Prvog zrakoplovnog voda Osijek borbene letove izvršavali su u poljoprivrednim avionima koji nisu bili niti po jednoj karakteristici borbeni avioni - podsjetio je Novoselić, dodajući kako su pripadnici osječkog zrakoplovnog voda u takvim avionima izveli više od 30 borbenih i humanitarnih letova u tad okupirani Vukovar.

Govorili su i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, general u mirovini Josip Lucić te počasni građanin Otoka Vladimir Šeks, a među nazočnima na komemoraciji, osim članova obitelji i suboraca te građana Otoka, bio je i ministar državne imovine Mario Banožić. Molitvu je predvodio fra Mato Vincetić.

Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Rade Grive i Ante Plazibat prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu. Četvorica hrvatskih zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka poginuli su ispunjavajući borbenu zadaću u noći na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka, kad je njihov zrakoplov raketom zemlja-zrak srušila protuzračna obrana bivše jugovojske, koja je pomagala srpskim paravojnim postrojbama.

Vijence su podno spomenika poginulim zrakoplovcima u središtu Otoka položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbina te njihovi suborci i mnoga izaslanstva, a u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je misa zadušnica. Tijekom polaganja vijenaca mjesto komemoracije nadlijetao je zrakoplov Antonov, u kojem su letjela i četvorica zrakoplovaca kad su srušeni iznad Otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:35