USKORO NA BIRALIŠTA

U OTVORENOM RASPRAVA O IZBORIMA, MACAN PREDVIDIO ISHOD KOJEG SE MNOGI PRIBOJAVAJU 'Ne bih se iznenadio da idemo na ponovljene izbore'

 HRT

Od parlamentarnih izbora dijeli nas 39 dana, a neslužbena kampanja u punom je jeku. Koliko će biti prljava? Hoće li dominirati ideološke ili gospodarske teme? Hoće li se koplja lomiti oko donošenja Zakona o podrijetlu imovine ili zabrane rada nedjeljom? Kampanju u HRT-ovoj emisiji Otvoreno analizirali su Krešimir Macan, Ankica Mamić, Smiljana Leinert Novosel i Mate Mijić

- Ne bih se iznenadio da idemo na ponovljene izbore, jasno je da nakon izbora nitko neće moći sam sastaviti Vladu - kazao je komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, a s njim se slaže i njegova kolegica Ankica Mamić.

- Je li realno da imamo još jedne izbore na jesen? Moguće je - kazala je Mamić, izrazivši nadu da će naši političari biti odgovorni i shvatiti da Hrvatskoj zbog teške situacije treba Vlada s punim mandatom, a ne tehnička vlada.

Podrazumijeva li to vladu nacionalnog jedinstva?

- Hoćemo li je zvati vlada nacionalnog jedinstva ili vlada odgovornih političara - kao birač, očekujem da se ne natežu oko banalnih stvari, nego da se prime posla - kazala je Ankica Mamić, dodajući da taština kod političara očito radi svoje pa "svatko treba biti predsjednik nečega".

Upitana za HNS, kaže da će se netom izabrani predsjednik stranke Predrag Štromar teško boriti za mandat na sjeveru Hrvatske, a župan Matija Posavec s kojim se također pregovora je pritom 'jako poželjna udavača'.

'HDZ-u se dogodilo veliko osipanje'

Komunikologinja Smiljana Leinert Novosel kaže da treba osvijestiti da se nalazimo u specifičnim okolnostima, u postepidemijskoj fazi koja je jako uzdrmala ljude u Hrvatskoj.

Smatra da ovi izbori u velikoj mjeri pokazuju udaljenost između sadržaja koji bi trebao biti ključan za predizbornu situaciju, gdje bi se sučeljavale različite politike i teme, a sve se više usmjerava u stepenicu efekata - kako privući ljude, izazvati skandal, pronaći novo lice, napraviti spektakl.

- Čini mi se da smo preskočili ovu prvu stepenicu, a da smo se svi apsolutno usmjerili na to kako privući, kako biti izložen, popularan i kako kroz te vanjske faktore dobiti glasove i sudjelovati u podjeli kolača - kazala je Leinert Novosel.

Smatra da se u posljednje četiri godine u HDZ-u dogodilo veliko osipanje, a kao i SDP čeka ih teška kombinatorika za sastavljanje bilo kakve većine.

- Tu ulogu imaju nove stranke, koje u dogovoru s ostalima mogu dovesti do slabe prevage jednog bloka. Situacija je izrazito u balansu, a nakon izbora umjesto principa nastupit će interesne priče - smatra Leinert Novosel.

Kaže da je svaka kampanja postala personalizirana te da se sve više bavimo osobama, a ne onime što te osobe planiraju učiniti.

Kao problem za predsjednika SDP-a Davora Bernardića istaknula je to da nema unisonu podršku čak ni svih članova svoje stranke.

- On je puno manje spretan od premijera Plenkovića za javni nastup i moram priznati da mi je unaprijed jasan finale jednog takvog raspleta sučeljavanja.

Bude li se prosuđivalo prema vodećim osobama, to bi moglo značiti da će HDZ-ova strana dobiti veći broj glasova - kazala je Leinert Novosel.

Mijić o razlazu sa Škorom

Komunikacijski konzultant Mate Mijić, bivši suradnik Miroslava Škore kazao je da sa Škorom nije "pukla ljubav" već su prijatelji kao što su i bili, ali se Škorin tim kod osnivanja stranke odlučio za stranački PR.

- To nije moj profesionalni izbor - kazao je Mijić.

- Ponuda koja je bila na stolu meni nije odgovarala - dodao je.

Ističe i da su iz HDZ-a došle vrlo jasne informacije s kim oni ne žele.

- Ostaje 10 posto protestnih glasova, koje smo vidjeli od kandidature Ivana Vilibora Sinčića na europskim izborima. Pokupio ih je kasnije Most, Živi zid, Mislav Kolakušić na europskim i Škoro na predsjedničkim izborima, a taj dio sada nitko ne zastupa - kazao je Mijić, dodajući da će do kraja godine i do 100.000 ljudi možda ostati bez posla, pa je moguć i novi val iseljavanja.

Macan je rekao da je desnica konsolidirana.

- HDZ, kad se preračuna, gledajući neodlučne, oni su na oko 30, Škoro može doći do 15, i tu je Most tih 5. To je onih 50 posto na desnici - kazao je u Otvorenom te dodao da je na ljevici ogromna rupa.

Komentirajući temu koju je otvorio šef HSS-a Krešo Beljak o uvođenju zakona o porijeklu imovine Mamić je rekla da nema potrebe za takvim posebnim zakonom ako Porezna uprava redovito radi svoj posao.

- To sve već postoji - kazala je.

Macan je rekao da je takozvanih "žetončića" uvijek bilo, a Mamić je rekla da ih je ovaj put stvarno malo previše da će birači to sigurno kazniti.

Koliko će sučeljavanja presuditi? Leinert Novosel smatra da su sučeljavanja Plenkoviću odlična strana, dok je predsjednik SDP-a i čelnik oporbe Davor Bernardić puno manje spretan u javnim nastupima.

- Moram priznati da mi je unaprijed jasan finale jednog takvog raspleta sučeljavanja. Ako se bude radilo onako kako se meni čini, a to je prosuđivalo prema vodećim osobama, onda bi to moglo značiti prognozu za ovu HDZ-ovu stranu u smislu većeg broja glasova - kazala je Leinert-Novosel.

Mijić je u emisiji također kritički komentirao današnje predstavljanje europskih sredstava gospodarskog oporavka rekavši da se ne radi o poklonima već o "spuštanju gaća za novac".

- Imamo priliku dobiti povoljan zajam - kazao je Mijić.

- Dio novca se planira kao zajam, a dio bespovratno - kazala je Mamić.

- Ali i taj bespovratni dio ide iz zajma - uzvratio je Mijić.

- Svi novci idu iz nekog zajma - kazala je Mamić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:08