KAKO IZVJEŠTAVATI?

U 'OTVORENOM' SU SE NA EKRANU VRTJELE FOTOGRAFIJE RODITELJA DJECE S PAGA I NJIHOVE KUĆE, A PRAVOBRANITELJICA NIJE REKLA NI RIJEČ 'Ostala sam zatečena'

Pravobraniteljica, s druge strane, upozorava medije da su potpuno zaboravili na svoje etičke i zakonske obaveze prilikom praćenja nasilja nad djecom
Helenca Pirnat Dragičević
 Bruno Konjević / CROPIX

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorava medije da su potpuno zaboravili na svoje etičke i zakonske obaveze prilikom praćenja tragičnih slučajeva nasilja nad djecom.

- U brojnim slučajevima otkrili su identitet žrtava nasilja, najčešće tako što su otkrili identitet njihovih roditelja. S time su povećali njihovu ranjivost, izložili ih znatiželji čitatelja i, pod izlikom da rade u interesu javnosti, zapravo su tek udovoljavali znatiželji publike - kaže pravobraniteljica za djecu u jučerašnjem priopćenju izdanom kako bi se medije upozorilo na zakonske obaveze zaštite djece prilikom praćenja stravičnog zločina na Pagu gdje je otac s balkona, sa šest metara visine, pobacao svoje četvero male djece.

- Također su mnogi i prekršili Zakon o elektroničkim medijima koji (u članku 12.) izričito zabranjuje objavljivanje informacije kojom se otkriva identitet djeteta uključenog u slučajeve nasilja, bilo kao žrtva, počinitelj ili svjedok. Vjerujem da će Vijeće za elektroničke medije utvrditi koji su nakladnici prekršili tu odredbu i da će reagirati u skladu sa zakonom. Međutim, doista zabrinjava da je toliko mnogo urednika jednostavno zaboravilo na zakon.

Mnogi su, nažalost, zaboravili i na etički kodeks novinara, koji upravo ističe odgovornost za zaštitu žrtve - navodi se u priopćenju pravobraniteljice za djecu i kao jedini svijetli primjer navodi pristup glavnog urednika portala Slobodne Dalmacije Marina Katušića koji je u tekstu pod naslovom “Slobodna Dalmacija neće objaviti fotografije i identitet monstruma s Paga, važno je da razumijete zašto” objasnio zašto je reducirao informacije o tragediji.

Interes javnosti

Izvještavanje medija o slučaju stravičnog zločina na Pagu prati i Agencija za zaštitu osobnih podataka kako bi utvrdila pridržavaju li se mediji odredbi i načela koji proizlaze iz Opće uredbe o zaštiti podataka, te Zakona o medijima jer su djeca u kategoriji najosjetljivije skupine koju treba posebno štititi.

- Prateći objave medija, Agencija za sada može potvrditi da su medijske objave u velikoj većini u skladu s propisima koji reguliraju zaštitu osobnih podataka. Veliki broj medija u svom izvještavanju je svjesno postavio zaštitu osobnih podataka djece na prvo mjesto – štiteći tako stradalu djecu, i to najviše na način da se ne objavljuju osobna imena djece, a poduzetim tehničkim mjerama, fotografije koje se objave su zamućene te se rijetko navodi i dob djeteta - kazali su nam u Agenciji i naveli da pozdravljaju ovakav pristup u izvještavanju i ističu “kako su mediji, neovisno o interesu javnosti, na prvo mjesto postavili zaštitu osobnih podataka stradale djece”.

- Agencija će i dalje nastaviti pratiti objave informacija u medijima, u slučaju objave osobnih podataka djece, promptno i u skladu sa svojim ovlastima ćemo reagirati - kazali su dalje. Medijima sugeriraju poduzimanje mjera zaštite (identifikacijskih) osobnih podataka djece i njihove privatnosti - u širem smislu i to na način da se u slučajevima u kojima je potrebno navesti imena stradale djece, svakako koriste pseudonimi koji ne otkrivaju njihov stvarni identitet.

Na naše pitanje je li skrivanjem identiteta oca štitimo više počinitelja nego djecu napominju “da su ova tema i pitanje uistinu vrlo važno pitanje za naše društvo u cjelini”. - Međutim, bitno je uzeti u obzir da postoji veliki interes šire javnosti te da su mediji dužni objektivno izvještavati o okolnostima ovog događaja, ali i istovremeno štititi i voditi brigu o zaštiti i dobrobiti te pravima djece - kažu u Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Pravobraniteljicu za djecu smo pitali zašto je, budući da u izvještavanju o slučaju stravičnog zločina s Paga prepoznaje kršenje prava djece, propustila izreći upozorenje tijekom HTV-ove emisije Otvoreno u kojoj je sudjelovala, a koja je imala veliku gledanost. Pitali smo zašto ni u jednom trenutku tijekom emisije nije reagirala na činjenicu da su se iza nje na ekranu vrtjeli kadrovi u kojima su bile fotografije kuće u kojoj je obitelj živjela, kao i roditelja djece.

Odgovornost

- Moram reći da sam bila zatečena snimkom emitiranom u emisiji “Otvoreno” na HTV-u, pogotovo zato što smo u pripremi gostovanja u emisiji upozorili da se ni po Zakonu o elektroničkim medijima ne smije otkrivati identitet oca koji je počinio nasilje nad svojom djecom jer se tako otkriva i identitet djece. Očekivala sam da će se urednik konzultirati sa suradnicima i da će se to izbjeći, pogotovo zato što je riječ o javnoj televiziji. Nisam znala što će biti na snimci - odgovorila je pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Govoreći o tome kako mediji trebaju izvještavati o zločinu nad djecom počinjenom na Pagu, odvjetnica Vesna Alaburić, koja je jedna od najboljih poznavateljica medijskog prava, kaže da privatnost djece štite svi zakoni, da se za njeno kršenje nakladnik ne može osloboditi odgovornosti, da djecu štiti Kazneni zakon, drugi zakoni kao i Konvencija za zaštitu djece. Napominje da treba maksimalno analizirati slučaj uz najveću zaštitu privatnosti djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:45