ŠIRI SE ZARAZA

U ove četiri županije je najgore stanje po broju slučajeva korone na 100.000 stanovnika

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1867 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2
 Cropix, Vesna Veselić

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1867 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8394.

Među njima je 716 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 49 pacijenata.

Preminulo je 7 osoba.

U četiri županije najgore stanje

Na današnji dan četiri županije najgore stoje kada je riječ o broju aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika: Međimurska, Krapinsko-zagorska, Grad Zagreb te Ličko-senjska županija.

U te je četiri županije broj aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika između 300 i 400, i to u Gradu Zagrebu 316,1, u Krapinsko-zagorskoj županiji 352,6, u Međimurskoj 348,8 te u Ličko-senjskoj županiji 302,5.

U Gradu Zagrebu je od početka epidemije koronavirusom zaraženo 7.980 osoba.

U Međimurskoj je županiji od početka epidemije zaraženo 808 osoba, u Krapinsko-zagorskoj 1.267 osoba, a u Ličko-senjskoj njih 415.

Zagreb: 580 novih slučajeva zaraze

Novih 580 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Zagrebu u posljednja 24 sata, izvijestili su u petak iz zagrebačkog Stožera Civilne zaštite te istaknuli da je zbog opterećenosti sustava važno striktno se pridržavati protuepidemijskih mjera.

"I dalje imamo lošu epidemiološku situaciju, tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu potvrđeno je 580 COVID-19 pozitivnih osoba", rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekolav Jeleč.

U COVID- ambulantama pomoć je potražila 671 osoba, u 13 slučajeva određena je mjera samoizolacije te je 690 osoba upućeno na testiranje.

"Sustav funkcionira otežano, opterećen je. Imamo potrebu za izrazito striktnim pridržavanjem protuepidemijskih mjera i ovom prilikom molim građane da to uvaže", poručio je Jeleč.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 31717 osoba zaraženo novim koronavirusom, od kojih je 413 preminulo, ukupno se oporavilo 22910 osoba od toga 846 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 25889 osoba.

Do danas je ukupno testirano 428 961 osoba, od toga 7313 u posljednja 24 sata.

U Ličko senjskoj županiji 27 novooboljelih, dvoje umrlih

U posljednja 24 sata u Ličko senjskoj županiji je 27 novooboljelih od Covida-19, dvije osobe su umrle, a trenutno je 164 aktivnih slučaja, izvijestio je u petak županijski stožer civilne zaštite.

Od 27 novooboljelih 16 ih je iz Gospića - i to četiri iz tamošnjeg Doma za starije i nemoćne osobe. U Otočcu su tri novooboljele osobe, te po jedna u Novalji, Senju, Karlobagu i Perušiću.

Od dvije umrle osobe jedna je u dobi od 73 godine iz Doma za starije i nemoćne , a umrla je u gospićkoj bolnici. Druga je iz Otočca od 79 godina i umrla je u bolnici u Ogulinu. Da je bila pozitivna na koronavirus utvrđeno je posmrtnom analizom brisa.

U Gospiću je trenutno 141 aktivni slučaj, od kojih je 79 u Domu za starije i nemoćne, u Otočac ih je devet, u Korenici i Perušiću tri, u Senju dva i u Brinju, Udbini i Karlobagu po jedan.

Pod mjerom samoizolacije je 515 osoba, a isu utvrđena kršenja izrečenih mjera.

Od početka pandemije ukupno je u Ličko senjskoj županiji oboljelo 424 osoba od Covida-19, od kojih je 245 osoba izliječeno, a 15 osoba je umrlo. (Hina)

U Međimurskoj županiji rekordnih 98 novozaraženih

U posljednja 24 sata u Međimurskoj županiji registrirano je rekordnih 98 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćeno je na konferenciji za novinare koju je u petak u Čakovcu održao županijski Stožer civilne zaštite.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl Pal kazala je da bilježe povećan broj testiranja, kojih je prošli dan bilo rekordnih 300, ali i rekordan broj pozitivnih ljudi.

Srećom je većina pozitivnih s blagim kliničkim slikama, a neki i bez ikakvih simptoma bolesti, ali su otkriveni kao kontakti dotad poznatih pacijenata, istaknula je.

U čakovečkoj bolnici je trenutno hospitalizirano 27 bolesnika, a jedna je osoba na respiratoru. Trenutno ima dovoljno lijekova, dovoljno je kreveta, a nema ni kadrovskih problema.

Kako bi se olakšao pristup pacijentima te ubrzao postupak uzimanja briseva, ulaz u Županijsku bolnicu Čakovec više nije kod Zavoda za hitnu medicinu, nego preko puta Doma zdravlja i označen je natpisom Trijaža, rečeno je.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec izvijestio je o uvođenju novih epidemioloških mjera za područje Međimurja.

Zabranjuju se posjeti korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, osim u iznimnim slučajevima kad je riječ o teško bolesnim korisnicima, kada odluku o tome donosi ravnatelj ili druga osoba koju on za to ovlasti.

Grupni sportovi moraju se odgodi do daljnjega, a odluka vrijedi iduća dva tjedna.

Grivec je uputio apel građanima da ne organiziraju okupljanja s više od 20 ljudi jer su upravo takva okupljanja jedan od najvećih izvora širenja koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:58