APSOLUTNA VLAST

U ove tri općine HDZ je upisao pobjedu i prije izbora: ‘To me iznenadilo. Očekivao sam oporbu...‘

Ne samo da njihovi kandidati za načelnike nisu imali protukandidate nego se isto dogodilo i na izborima za općinska vijeća gdje je HDZ jedini imao listu
Ilustracija
 Davor Pongračić/Cropix/Arhiva

Vladislavci, Vuka i Podravska Moslavina tri su male općine u Osječko-baranjskoj županiji koje, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, zajedno broje 4284 stanovnika.

U te tri općine HDZ je uspio postići ideal svoga postojanja. Naime, ne samo da njihovi kandidati za načelnike nisu imali protukandidate, pa su logično mogli slaviti i prije otvaranja biračkih mjesta, nego se isto dogodilo i na izborima za općinska vijeća gdje je HDZ jedini imao listu.

Tako Marjan Tomas u Vladislavcima, Damir Maričić u Vuki i Dominik Cerić iz Podravske Moslavine kao izabrani načelnici neće imati apsolutno nikakvih problema u provedbi svojih ideja i projekata jer će o tome odlučivati njihovi vijećnici. Tomasu i Maričiću ovo je treći mandat zaredom, a Ceriću prvi. Zanimljivo je da su načelnici Vladislavaca i Vuke u politiku ušli kao članovi HDSSB-a, a tako su i izabrani za načelnike prvi put 2013. godine. U međuvremenu su se nakon raskola u Glavaševoj stranci priklonili HDZ-u i sada imaju apsolutnu vlast u svojim općinama jer u njima oporbe nema.

- Ne znam zašto nema oporbe. Ja već osam godina radim za svoje selo i općinu, izabran sam da pomažem ljudima, osiguram uvjete za kvalitetan život, dobru infrastrukturu, socijalne usluge, slušam sugestije sumještana i uz njihovu pomoć stvaramo ugodnu atmosferu za život bez ikakvih tenzija. Pokušavam se nikome ne zamjeriti, a ako netko prema meni krene loše, ja mu vraćam dobrim - rekao je Tomas koji je poznat s nogometnih travnjaka kao pomoćni sudac elitne skupine na prvoligaškim terenima HNL-a.

Što se tiče načelničke dužnosti, ističe da je ponosan što su prvi još 2014. osigurali besplatnu užinu za sve osnovnoškolce, što je danas standard u cijeloj županiji.

- Puno ulažemo u djecu i mlade, u ljude i znanje. Roditeljima plaćamo punu cijenu vrtića za njihovu djecu gdje god da im djeca idu u vrtić jer svoj zasad nemamo, ali nam je u ovom mandatu prioritet sagraditi naš vrtić, i to ćemo realizirati. Nadalje, srednjoškolcima i studentima sufinanciramo polaganje vozačkog ispita. Ako im je prosjek 5.0, onda im plaćamo 50 posto cijene, ako je 4,5, tada plaćamo 45 posto itd. Uskoro krećemo s ruralnom IT akademijom za mlade i nezaposlene, sufinanciramo mještanima gradnju plastenika i staklenika, mladim obiteljima dajemo 15.000 kuna za kupnju ili gradnju kuće i sufinanciramo kamatu za stambeni kredit u suradnji sa Županijom... Modernizirali smo javnu rasvjetu i idemo u gradnju odvodnje - pohvalio se Tomas.

Njegovu stranačkom kolegi iz susjedne Vuke Maričiću, pak, nije bilo sve jasno kada je vidio da ni u Općinskom vijeću neće imati protukandidate.

- Iskreno, to me iznenadilo. Očekivao sam oporbu na izborima, pa sam i čekao posljednji tren za predaju liste jer me baš zanimalo protiv koga idemo, a onda sam shvatio da nema nikoga. Ne znam što je razlog, ali i ne opterećujem se time - izjavio je Maričić.

Doduše, u Vijeću će imati jednog vijećnika koji nije član HDZ-a. Riječ je o Danijelu Đakaloviću, njegovu protukandidatu na izborima 2017., bivšem članu HSS-a, a danas DHSS-a, koji je temeljem koalicijskog sporazuma s HDZ-om ušao na njihovu listu za Vijeće u Vuki. Tako je HDZ riješio problem oporbe ako je taj problem uopće i imao. Maričić ističe kako su u prošlom mandatu sagradili vrtić, čiju cijenu sufinanciraju roditeljima 23 djece, sagradili i obnavljali infrastrukturu, a sada im je plan sustav odvodnje, širokopojasni internet, biciklističke staze prema Đakovu i Čepinu... Za sve to u Vijeću će očito dobiti jednoglasnu potporu.

image
Zlatko Pinjuh, načelnik Općine Čeminac
Vlado Kos/Cropix

Zlatko Pinjuh: 'HDZ nije uspio uvjeriti mještane općine'

Da za HDZ ne bi baš sve bilo idealno u Osječko-baranjskoj županiji, pobrinuo se Zlatko Pinjuh. Načelnik baranjskog Čeminca, koji je zajedno sa svojim sinovima i suradnicima opterećen optužnicom koju je protiv njega podigao USKOK zbog sumnje da su oštetili proračun Općine i komunalne tvrtke za 260.000 kuna, uvjerljivo je slavio u prvom krugu, kao i njegova lista za Općinsko vijeće. HDZ je ostao debelo iza Pinjuha.

- Pobjednici ovih izbora su mještani općine Čeminac. Unatoč silnoj potrošnji novca u kampanji, HDZ nije uspio uvjeriti mještane općine da imaju bolji program od onoga koji sam ja ponudio. Posljedica takvih nastupa je ovakav rezultat, a bio bi i desetak posto bolji da nije bilo određenih pritisaka. Pokušalo se na svim mogućim razinama usmjeriti ove izbore u smjeru koji je htio županijski HDZ i župan Ivan Anušić. Čestitam mu na pobjedi, ali on za općinu Čeminac i dalje ostaje najgori župan jer mi od Županije nemamo nikakve koristi i sve što smo postigli, postigli smo svojim radom. Pokazalo se da kandidat HDZ-a ovdje nije poželjan, a mene pobjeda čini ponosnim, no svjestan sam da me čeka težak posao da opravdam povjerenje - rekao je Pinjuh i dodao kako vjeruje da će pravosudni postupak završiti pozitivno po njega i druge optuženike.

Što se tiče činjenice da je Anušić u Čemincu na izborima za župana dobio gotovo jednako glasova kao i on za načelnika, Pinjuh odgovara da "HDZ ovdje ima svoju težinu, a nije niti bilo previše izbora s obzirom na Anušićeve protukandidate".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:33