MILANOVIĆ NA PLITVICAMA

‘U ovom ratu nema zvjerstava kao kod nas. Banožić odlazi? Pa neće valjda Plenković mijenjati najbolje ljude‘

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović položio je vijenac na Plitvicama, a pritom je komentirao stanje u Ukrajini

Arhiva

 Robert Fajt/Cropix

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović položio je vijenac na Plitvicama, ispred Spomen obilježja Josipu Joviću, prvom hrvatskom redarstveniku poginulom u Domovinskom ratu, u prigodi obilježavanja 31. obljetnice akcije "Plitvice".

Milanović je nakon toga dao izjavu za medije.

Govoreći o slučaju ostavke splitskih gradskih dužnosnika, gradonačelnika Ivice Puljka i njegovog zamjenika Bojana Ivoševića, Milanović kaže da se boji kako će ovaj slučaj završiti kao "ono s pavijanima u Zadru".

- Prijetnja je prijetnja, prostačenje je prostačenje, tu su balkanski jezici jako bogati, kaže predsjednik, prenosi N1.

Na pitanje o izjavi ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana da je Putin zločinac, Milanović kaže kako šutnja nije uvijek zlato.

- Šutnja je vrlo često krivo shvaćena u Hrvatskoj kao mudrost, a u stvari je paničan strah od akcije. Ja o Putinu nisam nikad ništa komentirao. Za mene postoji Rusija, kao vrlo opasna država s kojom treba drugačije. To se neće promijeniti odlaskom Putina. Rusija ostaje, zemlja sa 6 tisuća nuklearnih bojevih glava i potpuno drugačijom političkom kulturom. Imam očekivanja od naših saveznika, od SAD-a, ne od Britanije i Njemačke. Nema smisla moralizirati o Rusiji. Rusija je napala Ukrajinu i Ukrajina je tu najveća žrtva, ne Rusija, ne Zapad. U svakom ratu ima zločina pa i u ovom, ali nema zvjerstava kako je bilo u našem ratu”, govori Milanović.

Na pitanje koliko će hrvatskih vojnika u Mađarsku, on kaže – maksimalno 70, ali "zasad ni toliko".

- Ne želim da RH, nekima se to ne sviđa, neki lupetaju da sam ruski čovjek, jučer sam bio američki, ne želim da se RH u to upliće više nego što po inerciji mora. Ja sam izabran da budem hrvatski predsjednik, a ne kozmopolitanski moralist. To mogu biti privatno i bio sam u nekim fazama života, kaže Milanović.

- Željko Runje je moj prijatelj i neki daljnji rod, ali on je američki čovjek, njega je u Moskvu doveo Rex Tillerson. Kad je Exxon ušao u projekt s Rosnjeftom, njega je Tillerson doveo. To je što se tiče Runje. Gdje je trenutno, ne znam, on se vraća u Zagreb, tu će živjeti. On je hrvatski državljanin, kaže predsjednik o slučaju Željka Runje, koji je jedini Hrvat obuhvaćen sankcijama Zapada Rusiji.

Milanović kaže kako je Runje "prema ruskim i američkim standardima srednja klasa".

Što se tiče mjera koje je Vlada donijela kako bi ublažila udar rasta cijena na građane, Milanović kaže kako bi neke stvari napravio isto, a za neke će se morati čekati da prođe rat.

- Od toga će štete imati Rusija, Europa. Amerikanci neće, a Kinezi će brojati novčeke, kaže predsjednik.

Na pitanje bi li trebalo doći do spajanja Ministarstva branitelja i MORH-a, kazao je kako je to "njihova stvar". Ipak, kaže da ne smatra kako bi Ministarstvo branitelja trebalo ukinuti.

- To je sada generacija koja ulazi u predmirovinske godine, to su još aktivni ljudi, o tome ćemo razgovarati možda za 20 godina, kaže.

Na pitanje je li ministar Davor Božinović novi šef resora obrane i odlazi li Mario Banožić, Milanović kaže kako to ne zna.

- Pa neće valjda najbolje ljude mijenjati. Pitajte premijera, on je rekao da ide u rekonstrukciju. To je malo za sajam inovacija. Obično se rekonstrukcija prvo obavi, a onda obavijesti javnost, kaže Milanović.

Milanović kaže kako više nema “ni interesa ni vremena” baviti se glupostima ministra obrane.

- Ovo je bila glupost u koju je povukao i premijera, kaže o slučaju pada bespilotne letjelice.

Predsjednik pita i zašto se više ne održavaju presice s avionima u niskom letu, kaže kako je gotov forenzički nalaz centra Ivan Vučetić.

- Lagali smo, izmišljali , pričali gluposti… Prije bih rekao da su pričali gluposti nego lagali, kaže predsjednik koji, kako govori, zna što piše u nalazu, ali neće pričati o tome. - Ja pokušavam biti odgovoran. Neka uspijem, nekad ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:54