NOVI SUKOB UOČI ‘OLUJE‘

U petak dogovorili šefa VSOA-e, u srijedu sve propalo: ‘Evo na čemu inzistira Milanović!‘

‘Predsjednik ovim prijedlogom želi sebe javno predstaviti pobjednikom u srazu s Vladom‘

Andrej Plenković, Zoran Milanović

 Tom Dubravec/Cropix

Razgovori predstavnika Vlade i Ureda predsjednika o novom ravnatelju Vojno sigurnosno-obavještajne agencije zapeli su u slijepoj ulici nakon što je prošlog tjedna između Pantovčaka i Banskih dvora usuglašen kandidat za to mjesto, saznaje Jutarnji list iz izvora bliskog Vladi.

Kako neslužbeno doznajemo, nakon što je ime kandidata usuglašeno te je u Vladi već napravljen prijedlog odluke za imenovanje, danas je održan novi sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Ureda predsjednika Dragan Lozančić i Ivica Olujić te potpredsjednik Vlade Tomo Medved i telefonskim putem ministar obrane Mario Banožić.

Lozančić je, kako saznajemo, na sastanku rekao da se slažu s predloženim kandidatom, ali uz uvjet da se u paketu imenuju kandidati na 15-ak upražnjenih vojnih pozicija. Tomo Medved je uime Vlade takav prijedlog odbio.

U Vladi ne smatraju prihvatljivim da imenovanje drugih vojnih dužnosti bude pretpostavka imenovanju ravnatelja VSOA-e. Tvrdi se da takvo ucjenjivačko postupanje predsjednika RH nema uporište ni u jednom pravnom aktu i suprotno je svim dosadašnjim praksama.

Time predsjednik države blokira imenovanje ravnatelja VSOA-e i druga imenovanja u sustavu obrane i čini štetu funkcioniranju Hrvatske vojske i Oružanih snaga. Riječ je, među ostalim, o imenovanjima na mjesto zapovjednika Obalne straže, Hrvatskog vojnog učilišta, Počasno-zaštitne bojne, pozicije vojnog predstavnika Hrvatske pri NATO-u te vojnih izaslanika u Velikoj Britaniji i Srbiji.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved uime premijera i savjetnik predsjednika Dragan Lozančić uime predsjednika Republike nešto manje od mjesec dana razgovaraju o mogućem novom kandidatu za ravnatelja VSOA-e. Dana 10. srpnja dogovorili su privremenog vršitelja dužnosti na mandat od mjesec dana. Stoga bi se ravnatelj morao dogovoriti do 10. kolovoza.

Na početku pregovora kandidat za ravnatelja VSOA-e bio je general Mijo Validžić kojeg je uime Vlade ministar obrane predložio predsjedniku Milanoviću koji ga je bez obrazloženja odbio. U Vladi otkrivaju da je u međuvremenu general Validžić zatražio da ga se više ne razmatra kandidatom, nakon što se predsjednik RH pet mjeseci nije očitovao o navedenom prijedlogu te je svojim nastupima blokirao njegovo imenovanje.

Iz Vlade su zato Uredu predsjednika predložena dva kandidata, od kojih je Milanoviću jedan bio prihvatljiv. Na sastanku prošlog petka, kako saznajemo, usuglašeno je ime tog kandidata i dogovoreno je da se odmah pokrene zakonska procedura imenovanja. Na to je uslijedila šutnja iz Ureda predsjednika, a ovog tjedna Lozančić je u predsjednikovo ime iznio novi prijedlog koji u Vladi smatraju ultimativnim.

Naši sugovornici smatraju da predsjednik ovim prijedlogom želi sebe javno predstaviti pobjednikom u srazu s Vladom i koristi imenovanje ravnatelja VSOA-e za politički obračun. Naime, on je ranije suglasnost za imenovanje ravnatelja VSOA-e uvjetovao i rješavanjem svih imenovanja unutar vojske i diplomacije.

Dakle, u paketu, što je Vlada odbijala. Kako doznajemo, sada je odustao od imenovanja u diplomaciji, ali inzistira na ovima unutar vojske.

Naši nam sugovornici tvrde kako su u Vladi imenovanje ravnatelja VSOA-e željeli riješiti prije proslave obljetnice Oluje, da se taj događaj ne bi kontaminirao ovim sukobom premijera i predsjednika, ali, kako nam kažu, Milanović očito ima interes da i taj događaj zasjeni daljnjim raspirivanjem sukoba.

Imenovanje novoga ravnatelja treba se provesti do 10. srpnja, u protivnom će se, najvjerojatnije, postojećem, privremenom ravnatelju mandat produžiti za još mjesec dana, a VSOA će i dalje biti u hladnom pogonu.

Tijekom večeri stigla je i reakcija iz Ureda predsjednika RH, opširnije pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:33