PROČITANE ZAVRŠNE RIJEČI

U petak odluka je li Bandić smio Željki Markić ustupiti štandove

Ivica Lovrić, Zdenka Palac i Milan Bandić na početku suđenja za 'aferu štandovi'
 Ranko Suvar / CROPIX

Prvostupanjska presuda zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, njegovu suradniku Ivici Lovriću te Zdenki Palac iz Tržnica Zagreb u tzv. aferi štandovi bit će objavljena u petak u 14 sati. Najavio je to predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, sudac Zdravko Majerović, nakon što su stranke iznijele završne govore.

Uskok tereti Bandića za trgovinu utjecajem te zlouporabu položaja i ovlasti “tešku” ukupno 308.000 kuna, vezano uz financiranje troškova udruge U ime obitelji pri provođenju njihove referendumske inicijative Birajmo zastupnike imenom i prezimenom. Prema optužnici, Bandić je uz pomoć dvoje suoptuženih omogućio spomenutoj udruzi da besplatno koristi štandove Tržnica Zagreb te je Grad Zagreb obvezao na plaćanje troškova promidžbe te inicijative.

Osobna korist

Zastupnik optužbe Sven Mišković u završnom je govoru istaknuo kako je Milan Bandić kao gradonačelnik Zagreba imao pravo prihvatiti pokroviteljstvo nad određenim manifestacijama, pa i financijski pomoći sredstvima Grada. Međutim, u konkretnom slučaju optuženi Bandić, nastavio je tužitelj, donio je zaključak o prihvaćanju pokroviteljstva koji nije uključivao financijsku pomoć.

Prema njegovim riječima, procedura u konkretnom slučaju bila je u potpunoj suprotnosti s do tada danim financijskim pokroviteljstvima. Naglasio je kako iz izvedenih dokaza, pa i same obrane, proizlazi da je postupao radi svog osobnog i političkog interesa, a što je namjeravao financirati sredstvima Grada.

Troškovi naknadno

- Ovakvo postupanje predstavlja eklatantan primjer političke korupcije - ustvrdio je zastupnik optužbe.

Branitelji optuženika redom su naveli da je jedina moguća presuda - oslobađajuća. Pritom su u prvom redu isticali kako u postupanju optuženika nema ničeg nezakonitog te kako sporni Zaključak o pokroviteljstvu nije isključivao financijsku pomoć.

Bandićeva odvjetnica Ksenija Vržina naglasila je kako je gradonačelnik koristio svoj položaj i ovlasti sukladno zakonu i dotadašnjoj praksi te da se zaključak o podmirenju troškova nije ni mogao donijeti odmah, nego naknadno, kada se troškovi izračunaju i stignu računi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:57