VAKULINA PROGNOZA

U petak opet stiže snijeg, temperature idu ispod nule, a od sljedećeg tjedna nova promjena vremena!

Češći i zamjetniji noćni i jutarnji minusi mogući su i mjestimice uz more, a ponegdje će biti i poledice te magle

Zoran Vakula

 Cropix/

Željni promjene vremena i u većini unutrašnjosti barem malo vedrine, na Jadranu slabije bure - do kraja tjedna ostat će razočarani. Na kopnu ostaje oblačno uz povremene mjestimične oborine - većinom pahulje, koje će uglavnom u gorju malo podebljati snježni pokrivač. Na promjenjivo oblačnom i većinom suhom Jadranu nastavit će "gospodariti" bura i remetiti planove onima u prometu.

U novom tjednu gotovo je sigurno i "novo" vrijeme - diljem Hrvatske barem malo vidljivo sunce i nebeska vedrina, u većini unutrašnjosti nakon čak dva tjedna. Pritom sa sunčanim satima stiže porast dnevne temperature zraka, ali i češći i zamjetniji noćni i jutarnji minusi, koji su mogući i mjestimice uz more, piše Zoran Vakula za HRT.

U petak će u istočnoj Hrvatskoj biti oblačno, često uz slab snijeg, osobito u gorju, Srijemu i Posavini, gdje je i najveća vjerojatnost za tanji snježni pokrivač. Uz slab do umjeren sjeverni vjetar temperatura će biti većinom od 0 do 2 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pak od -1 do 3 °C, ali će zbog osjetnog sjeveroistočnjaka mnogima vjerojatno djelovati kao da su na cjelodnevnim minusima na vrhovima okolnoga gorja. Pahulje će biti rijetke, uglavnom u Posavini, Banovini i na Kordunu.

Češći snijeg moguć je u također oblačnom Gorskom kotaru i Lici, gdje će se postojeći snježni pokrivač još malo podebljati. Poneka pahulja može doći i do mora, nošena jakom i olujnom burom, koja će podno Velebita imati i orkanske udare. Ni u ostatku djelomice sunčanog sjevernog Jadrana ne smije se isključiti mogućnost gdjekoje kišne kapi.

Sasvim suho ne može se jamčiti ni u promjenjivo oblačnoj Dalmaciji, posebice ne u unutrašnjosti i na otocima, gdje je ovaj siječanj među kišovitijima u povijesti mjerenja. U Hvaru i Komiži, primjerice, u prošlih 18 dana palo je više kiše nego prošle godine u prvih sedam mjeseci. I dok će oborine biti rijetke, bura će puhati posvuda - često jaka, na udare i olujna, uz more umjereno valovito i valovito.

Na jugu Hrvatske bit će podjednako ili samo malo manje vjetrovito i valovito, ali još oblačnije, uz češću premda ne i obilnu kišu, u unutrašnjosti mjestimice i snijeg.

Sljedećih dana u većini unutrašnjosti čeka nas blagi porast dnevne temperature zraka, posebice od ponedjeljka, kad je vrlo velika vjerojatnost barem djelomičnog razvedravanja. No slijedi i pad noćne te jutarnje temperature, pa će posvuda biti minusa i smrzavanja, ponegdje i poledice te magle, piše HRT.

I na Jadranu će biti hladnije noći, ali i jutra, uz sve slabiju i rjeđu buru, ali do nedjelje prijepodne još valja računati na često barem olujne udare pa se, unatoč djelomice sunčanom vremenu, dnevna temperatura zraka uglavnom neće znatnije mijenjati do ponedjeljka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 09:19