KOLONA SJEĆANJA

U Petrinji obilježena 31 godina od okupacije grada, s Kupskoga mosta bačeni vijenci za poginule

Nakon mise okupljeni su se uputili do Brestovskoga mosta na kojemu je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima

Ivan Prskalo, zamjenik gradonačelnice Petrinje

 Ronald Gorsic/CROPIX

U Petrinji je u srijedu u organizaciji udruga iz Domovinskog rata obilježena 31 godina od okupacije i razaranja grada te progona Petrinjaca, 21. rujna 1991., u župnoj crkvi Sv. Lovre služena je misa zadužnica, a s Kupskoga mosta bačeni su vijenci za poginule hrvatske branitelje i civile.

Jaki napadi na grad zrakoplovima Jugoslavenske vojske počeli su na današnji dan 1991. prijepodne, a posebno je gađan most na Kupi. Tenkovi JNA s položaja iznad Češkog Sela otvorili su vatru na položaje Hrvatske vojske u Mošćenici i Petrinji, a navečer su vođene jake borbe oko kupskoga mosta prema Brestu, kad su branitelji bili prisiljeni prijeći most i organizirati obranu na lijevoj strani Kupe.

Pod jakom pješačkom vatrom 21. rujna navečer iz grada su se povukli hrvatski branitelji, u 18,30 sati Petrinja je pala u ruke okupacijske JNA i srpskih paravojnih postrojba, dok su Petrinjci otišli u progonstvo diljem Hrvatske, rečeno je.

U povodu obilježavanja pada Petrinje i progona Petrinjaca, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - ogranak Petrinja, u sklopu rujanskih Dana sjećanja na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile Petrinje u Domovinskom ratu organizirala je misu zadužnicu u župnoj crkvi Sv. Lovre.

Nakon mise u Koloni sjećanja uputili su se do Brestovskoga mosta na kojemu je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima, bacanjem vijenca u Kupu.

Vijenac je s mosta bacio Ivan Prskalo, zamjenik gradonačelnice Petrinje, a "simbolika vijenca je u četiri izgubljene godine života u progonstvu za Petrinjce, od kojih mnogi nisu dočekali povratak u voljenu Petrinju i na svoj razrušeni kućni prag", rekao je.

Prema dostupnim podacima, za vrijeme napada 21. rujna poginuli su pripadnici ZNG-a Ivica Kunert, Đuro Marković i Milan Klarić. U uličnim borbama poginuli su pripadnik ZNG-a Ivan Stanić, djelatnik pričuvanog sastava MUP-a Slavko Matković te pripadnik Odreda narodne zaštite Josip Stojanović. Kao zarobljenik strijeljan je pripadnik ZNG-a Josip Golubović, a na mostu preko Kupe za vrijeme napada srpskih pobunjenika poginuo je Tomo Pereković.

Kod Spomenika poginulim braniteljima ispred škole u Mošćenici, kod Raspela u industrijskoj zoni te kod Spomenika na mjestu pogibije Predraga Matanovića zapaljene su svijeće i održana je molitva koju je predvodio petrinjski župnik Damir Ceković.

Misu za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu predvodio je ispred kapele sv. Jakova u Mošćenici sisački biskup Vlado Košić, a koncelebrirali su petrinjski dekan Josip Samaržija i župnik Ceković. U homiliji biskup se prisjetio teških dana stradanja Petrinje i Petrinjaca, ali i istaknuo kako ovo mjesto Mošćenica velikom žrtvom hrabrih branitelja nikad nije palo u neprijateljske ruke. Biskup Košić je konačnu pobjedu Hrvatske vojske 1995. usporedio s borbom Davida i Golijata istaknuvši da "oni koji se pouzdaju u Boga uvijek pobjeđuju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2023 11:10