U NOVI TERMINAL

U Ploče uplovio najveći brod u povijesti luke: Pogledajte grdosiju koja ima nosivost od 110.000 tona

Uplovljavanjem ovog broda i službeno je pušten u promet novoizgrađeni terminal za rasute terete koji je od ožujka 2019. bio u probnoj funkciji
Orient Cavalier
 Ante Šunjić

U Luku Ploče jutros je uplovio brod Orient Cavalier. Riječ je o najvećem brodu u povijesti pločanske luke nosivosti 110.813 tona, koji je dopremio ugljen za potrebe željezare u Zenici. Brod je prema Pločama krenuo 10. siječnja iz australske luke Haypoint, piše Slobodna Dalmacija.

Kako doznajemo, uplovljavanjem ovog broda i službeno je pušten u promet novoizgrađeni terminal za rasute terete koji je od ožujka 2019. bio u probnoj funkciji.

image
Orient Cavalier
Ante Šunjić

Novi terminal tehnološki i financijski, zasigurno je jedan od najznačajnijih podprojekata i investicija u sklopu realizacije Projekta integracije trgovine i transporta, čija je ukupna vrijednost oko 200 milijuna eura, a započet je 2005. godine uz suradnju Vlade RH, Svjetske banke, Lučke uprave Ploče i Luke Ploče d.d.

Funkcija terminala odnosi se na povećanje kapaciteta za rasute terete na više od 6 milijuna tona godišnje, a poboljšana prekrcajna tehnologija, duljina obale (365 m) i duboki gaz (18 m) rezultirat će porastom prometa u segmentu rasutih tereta - očekuju u pločanskoj luci.

image
Orient Cavalier
Ante Šunjić

Zbog svega navedenoga povećala se i konkurentnost luke, kao i ekološki standardi rukovanja teretom što omogućuje bolje pozicioniranje na tržištu.

Inače, terminal za rasute terete dio je postojećeg lučkog područja. Nalazi se na desnoj obali ušća kanala i ima površinu od 240.000 metara kvadratnih.

Luka Ploče d.d. kao ovlaštenik koncesije sukladno potpisanom ugovoru s Lučkom upravom opremila je terminal potrebnom prekrcajnom i drugom opremom čija je vrijednost u prvoj fazi izgradnje iznosila oko 40 milijuna eura.

Opremanje terminala ugovoreno je i izvršeno s kineskom kompanijom CMBM - priopćeno je iz Luke Ploče.

Lokacija ovog terminala na rubnom je dijelu luke, najudaljenijem od grada Ploča, čime se jamči u potpunosti zanemariv utjecaj na urbanu zonu u ekološkom smislu. Pri rukovanju rasutim teretom primjenjuju se najviši ekološki standardi, sukladno smjernicama Svjetske banke.

image
Orient Cavalier
Ante Šunjić

Osim eliminiranja mogućih prašenja na grad Ploče pri nepovoljnim vjetrovima, ovakav položaj omogućit će i puno veći kapacitet prihvata rasutog tereta te poboljšanje prekrcajne tehnologije. Isto tako, lokacija omogućava povoljniji pristup s mora i kopna, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, Luka Ploče d.d. dovršetkom novog terminala za rasute terete i mogućnošću prihvata brodova veličine 180.000 DWT pozicionirala na karti svjetskih luka i u stanju je privući nove terete za prekrcaj.

image
Orient Cavalier
Ante Šunjić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:24