OBLJETNICA

U Podrutama počast poginulim predstavnicima promatračke misije EZ 1992.

Glavak je kazala da je postignuto sve ono što je u svom programu zapisao još Franjo Tuđman, a Plenković će nastaviti te zapisane ciljeve

Podrute

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

U povodu obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak u subotu je kod komemorativne kapele u Podrutama odala počast poginulim predstavnicima promatračke misije Europske zajednice 1992..

Petorica promatrača EZ-a poginuli su 7. siječnja 1992. u jeku Domovinskog rata, u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na nenaoružane helikoptere kojima se Promatračka mirovna misija EZ-a vraćala iz Mađarske u Hrvatsku. Osam dana nakon napada zrakoplova jugoslavenske vojske i pogibije Promatračke misije EZ-a, Republika Hrvatska je međunarodno priznata.

„Izabrali smo ovo mjesto kako bismo se prisjetili onog gnjusnog, barbarskog čina koji se dogodio kad je MIG-21 JNA srušio helikoptere promatrača misije Europske zajednice, u pokušaju da se i na taj način zaustavi međunarodno priznanje Republike Hrvatske”, izjavila je EU zastupnica Glavak (HDZ). Dodala je da u Podrutama odaje dužno poštovanje ljudima koji su kročili stazama mira te svim hrvatskim braniteljima.

image

Podrute kod Novog Marofa

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Podsjetivši da je Hrvatska danas punopravna članica Europske unije i NATO-a te da će uskoro ući u eurozonu, Glavak je kazala da je postignuto sve ono što je u svom programu zapisao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, te da će sve zacrtano biti ostvareno pod vodstvom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

„Vjerujem da hrvatski građani danas razumiju što je prije 30 godina značila velika vizija koju mi danas svi možemo uživati”, rekla je Sunčana Glavak.

Uz europarlamentarku Glavak, počast poginulim promatračima odali su varaždinski župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Stričak je istaknuo da je rušenje helikoptera u kojem su bili europski promatrači, događaj koji je na neki način ubrzao međunarodno priznanje Hrvatske.

Novomarofski gradonačelnik Jenkač gnjusnim je nazvao ne samo čin rušenja helikoptera s nenaoružanim europskim promatračima, već i pokušaj tadašnjeg režima u Beogradu da taj zločin pripišu hrvatskim braniteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 08:27