JOŠ SKUPLJI NEGO LANI

U pola godine prodana su 2353 nova stana u Hrvatskoj. Cijena kvadrata? Dvije prosječne plaće!

To znači da su kupci za jedan kvadrat novog stana u prosjeku trebali izdvojiti gotovo dvije pune prosječne neto plaće

Ilustracija

 Tomislav Kristo/Cropix

Prosječna cijena četvornog metra novoga stana u Hrvatskoj u prvom polugodištu ove godine, bez obzira na prodavatelja, iznosila je 2.219 eura, što je 4,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To znači da su kupci za jedan kvadrat novog stana u prosjeku trebali izdvojiti gotovo dvije pune prosječne neto plaće, koja ja za lipanj na nivou Hrvatske iznosila 1.150 eura.

Vrlo slično je u Zagrebu: prosječna cijena četvornog metra novog stana u glavnom gradu u prvom polugodištu iznosila je 2.623 eura, a prosječna zagrebačka plaća 1303 eura. Cijene su u Zagrebu u odnosu na lani veća za 6,9 posto u odnosu na lani.

U ostalim naseljima prosječna cijena kvadrata novog stana u prvom polugodištu iznosila je 1.916 eura, uz međugodišnje povećanje od 9,7 posto. Kupci su tako za jedan kvadrat trebali izdvojiti iznos 67 posto veći od prosječne hrvatske plaće.

Još je nepovoljniji odnos kada se prosječna plaća stavi u odnos s prosječnom cijenom četvornog metra novih stanova koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe, bez programa društveno poticane stanogradnje (POS). Ta cijena iznosila je u Hrvatskoj u prvom polugodištu ove godine 2.326 eura, što je 6,8 posto više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, pokazuju podaci DZS-a.

Pritom je u Zagrebu cijena kvadrata porasla za 6,9 posto, na 2.633 eura, a u ostalim naseljima za 13,8 posto, na 2.048 eura.

Prosječna cijena četvornog metra stanova POS-a u prvom je ovogodišnjem polugodištu iznosila 1.305 eura i bila je 1,3 posto viša u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. To je otprilike na razini prosječne zagrebačke neto plaće. Pritom je u Zagrebu cijena snižena za 3,6 posto, na 1.005 eura, dok je u ostalim naseljima skočila za 0,5 posto, na 1.313 eura.

Podaci DZS-a pokazuju i da je u prvom polugodištu 2023. u Hrvatskoj prodano 2353 novih stanova, od čega 999 u Zagrebu i 1.354 u drugim naseljima. Od ukupnog broja prodanih novih stanova, 250 su stanovi POS-a, dok su njih 2.103 prodala trgovačka društva i druge pravne osobe.

U odnosu na drugo polugodište prošle godine cijene novih stanova bile su 0,8 posto niže. Pritom su cijene novih stanova bile četiri posto manje nego u drugom polugodištu lani, a u ostalim naseljima 1,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:40