NA DAN ŽENA

U ponedjeljak Forum Saveza za rodnu ravnopravnost, pogledajte tko će sve sudjelovati u raspravi

Sudionici će govoriti s kakvim su se sve izazovima morali nositi u želji da na radnom mjestu osiguraju rodnu ravnopravnost tijekom i unatoč pandemije
Mirjana Matešić
 Ranko Suvar/Cropix

"S obzirom na izazove i promjene koje nam je prošle godine svima donijela epidemija covid-a 19 fokus Foruma Saveza za rodnu ravnopravnost bit će upravo to: kako su kompanije prilagodile svoje poslovanje u krizi izazvanoj pandemijom, kako su u nove uvjete i mjere rada od kuće utkale i nastojale štititi rodnu ravnopravnost - najavljuje Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj treći po redu Forum Saveza za rodnu ravnopravnost koji će se u korona uvjetima održati preko zooma na Međunarodni dan žena, 8. ožujka.

U uvodnom dijelu Foruma predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić oslikat će trenutno stanje rodne i spolne ravnopravnosti u Hrvatskoj, najveća iskušenja s kojima se Hrvatska suočava u području rada u borbi za ravnopravnost spolova, kao i specifičnosti koje je donijela pandemija COVID-a 19. Anna Collins-Falk, starija savjetnica i međunarodna koordinatorica Švedske agencije za rodnu ravnopravnost, predstavit će praksu u Kraljevini Švedskoj, koja se smatra predvodnicom u promicanju rodne ravnopravnosti i na konkretnim primjerima mjera ilustrirati kako švedske kompanije u svojim redovima postižu jednaku zastupljenost muškaraca i žena na svim razinama i funkcijama.

Nakon toga održat će se okrugli stol; moderirat će ga Mirjana Matešić, a na njemu će sudjelovati neki od članova Saveza; Damir Nevjestić, predsjednik uprave AstraZeneca, Maja Markulin Klarić, direktorica za digitalne inovacije COMBIS, Maja Crnjak, direktorica ljudskih resursa Erste banke, Ana Hanžeković, članica Uprave Hanza Media i Gordan Vrankovečki, menadžer za održivost IKEA Hrvatska. Sudionici će govoriti s kakvim su se sve izazovima morali nositi u želji da na radnom mjestu osiguraju rodnu ravnopravnost tijekom i unatoč pandemije, na koji način je covid promijenio radne odnose i navike u 2020. godini i što su iz svega toga mogli naučiti.

Inače, Savez za rodnu ravnopravnost nastao je kao plod suradnje HR PSOR-a i IKEE, uz podršku Veleposlanstva Kraljevine Švedske i okupio je kompanije koje zapošljavaju oko 2500 zaposlenika u Hrvatskoj. Njegova je temeljna misija razmjena iskustava i ostvarenje rodno ujednačenog radnog okruženja - jednakih plaća za isti rad i jednake zastupljenosti žena i muškaraca. Članice djeluju u duhu Povelje o raznolikosti u Hrvatskoj koja promovira raznolikost i jednake mogućnosti zapošljavanja za sve, vodeći posebnu brigu o ugroženim skupinama, među koju spadaju i žene.

Povelja kao uzor ima uspješne modele drugih europskih zemalja i temelji se na skupu načela koje potpisnici dobrovoljno prihvaćaju u svrhu promoviranja raznolikosti, nediskriminacije, uključivosti i jednakih mogućnosti na radnom mjestu i obavezi da će štititi, njegovati i razvijati raznolikost u svojim tvrtkama, neovisno o veličini i porijeklu - jesu li male, velike, javne, nevladine, akademske ili poslovne.

Svi zainteresirani koji žele pristupiti događaju mogu se javiti na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:16