IZBORI 2020.

'U PONEDJELJAK ILI UTORAK PRIJAVLJUJEMO SE NA EUROPSKI FOND SOLIDARNOSTI' Plenković o obnovi Zagreba, izbornim listama i tome je li odustao od Bandića

Andrej Plenković
 CROPIX

Do parlamentarnih izbora ostalo je manje od mjesec dana, pa stranke užurbano obilaze Hrvatsku predstavljajući svoje programe i kandidate. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković tako danas obilazi Požegu, Slavonski Brod, Vinkovce, Osijek i Viroviticu.

U Vinkovcima su se Plenković i članovi Vlade kratko obratili novinarima, a na pitanje kako komentira riječi SDP-ovog Gordana Marasa da program HDZ-a piše ministar Ćorić, Plenković je odgovorio: - Ne znam što je rekao Maras. Kad bismo mi provodili vrijeme njega slušajući, ne bi bilo dobro ni vama ni nama. Kad bi on bio na razini naših ekonomista, onda bismo o tome razgovarali. A naš program je jako kvalitetan i moći ćete ga čitati od utorka.

Počeo je i svojevrsni 'rat plakatima' prije izbora. Na jednom takvom se HDZ obraća direktno Milanu Bandiću i poručuje 'dok neki delaju, mi radimo'. Znači li to da su odustali od svog donedavnog partnera?

- Predizborna kampanja ide u dvije faze. Prvo su ti tizeri - što je jako dobro jer ih i vi citirate - a onda ide nastavak. Ono što je važno istaknuti je privrženost Vlade planu da se Zagreb obnovi. Idemo na Europski fond solidarnosti, ali i na 200 milijuna dolara zajma Svjetske banke. Ono što je poruka da će HDZ i Vlada osigurati novac za obnovu Zagreba. Uglavnom, u ponedjeljak ili utorak podnosimo zahtjev za Europski fond solidarnosti.

Na pitanje hoće li u slučaju pobjede HDZ-a doći do teritorijalnog preustroja Hrvatske, Plenković je rekao: - Ovakav županijski ustroj ostaje. Ne znam jesu li u Restart koaliciji dogovorili kakav poseban status Istre, no neće se ništa mijenjati sa županijama. Ono što želim istaknuti je da je naša Vlada osigurala sredstva za Istarski ipsilon, za bolnicu u Puli, za neodvršene brodove Uljanika... Vlada HDZ-a izrazito skrbi o Puli i Istri, jednako kao i o drugim dijelovima Hrvatske.

Hoće li se rezati broj ministarstava? Ili će se dodati neko novo?

- Za indeks sreće postoje izvješća, kaže se da su trenutno najsretniji Finci. A ministarstava će ukupno biti manje. To će se vidjeti u programu. Mi idemo na funkcionalno povezivanje općina. Ustroj jedinica je tema kojoj smo mi posvetili veliku pažnju. Primjerice, Vukovarsko-srijemskoj županiji su izrazito povećani prihodi, 3 milijarde i 300 milijuna kuna smo dali za reforme. Ono što možemo učiniti da stvari funkcioniraju još bolje. Napravili smo puno na integraciji lokalne uprave. Konkretno, za Slavoniju smo dali ukupno 18 i pol milijardi - za promet, energetiku, poljoprivredu... Projekata u Slavoniji je jako puno i s time nastavljamo.

Na novinarsko pitanje hoće li se na izbornim listama HDZ-a naći mjesta i za bivšu ministricu Gabrijelu Žalac, Plenković je odgovorio: - Izborne liste još nisu gotove, no uskoro ćete ih vidjeti.

Pitanja su tada ponovno skrenula prema Zagrebu. Novinare je zanimalo što je s novcem za bolnicu na Srebrnjaku?

- Dobio sam informaciju o tome što se događa i moram reći da taj projekt mora ići dalje, to je projekt translacijskog centra za koji je dobiveno 60 milijuna eura. Neshvatljivo mi je da su ljudi koji se godinama time bave sad s tog projekta maknuti. To je kombinacija zdravstvenog i znanstvenog centra i taj projekt ide dalje.

Stoji li premijer i dalje iza tvrdnje da Miroslav Škoro nije njegovo društvo? Što misli o Bernardiću?

- U kampanji za predsjedničke izbore Škoro je rekao da će zaokružiti broj 3, izdaje se za većeg Hrvata od svih. Pretpostavljam da su i Most veći katolici od svih. A onda je Škoro u drugom krugu poslao poruku da neće glasati i da će prekižiti listić. To je destruktivan pristup koji je i doveo Milanovića na Pantovčak. A Bernardić se toliko puta diskvalificirao neprimjerenim izjavama da ga neću komentirati. Sad je, koliko čujem, imao neke aluzije na Ghandija... Njegovima bi bilo najbolje da se zapitaju koga su birali za svog predsjednika. Ono što je važno da se zna da je agencija Fitch Hrvatskoj zadržala kreditni rejting - ne zbog Škore, Mosta ili SDP-a, nego jer vjeruju politici ove Vlade. To je ogroman signal. Kao i kad je Hrvatska poštanska banka od Europske banke dobila pozitivnu ocjenu na stres testu. Zapravo, pred biračima je da izaberu hoće li mene ili Bernardića za premijera. To je to.

Nakon Plenkovića, novinarima se obratio ministar financija, Zdravko Marić, nositelj liste za 5. izbornu jedinicu. I on je počeo dobrim vijestima iz rejting agencije Fitch.

- To je već druga agancija nakon S&P-a i to je sukus njihove sinoćnje objave. To je poruka: unatoč svim izazovima, pravovremeno smo reagirali. To je prepoznato u samom izvješću. Mi smo apostrofirali da ćemo do kraja našeg mandata pozicionirati Hrvatsku u investicijski kreditni rejting, a to smo ostvarili praktički na pola mandata. I projekcije gospodarskog pada agencija su bolje nego što smo mi rekli. Mi smo otvoreno rekli da sve što znamo mi, znat će i hrvatska javnost. No, isto tako, što se tih projekcija tiče, mi smo pokazali naš makroekonomski model. Pretpostavili smo i da će pad dolazaka turista biti veći, čak 70 posto, no tako velikog pada neće biti, doći će do nekih devijacija i činit ćemo sve da i negativne ekonomskle projekcije budu što manje. Po potrebi ćemo - a i već jesmo - korigirati mjere i uvoditi neke nove. Pred nama su izazovi, ali i prilike. Tu apostrofiram plan oporavka. Učinit ćemo sve u našoj moći da se ubrza ta rasprava.

Kako planira privući birače u 5. izbornu jedinicu i osigurati da mu Penava ne načini štetu?

- Dio našeg programa je i gospodarski program i najviše otvaramo baš te gospodarske teme. Valjda nam je sada svima jasno kolika je važnost poljoprovrede i gospodarstva. I u mirnodopskim, ali i u ovakvim, izvanrednim okolnostima. Morate osigurati samodostatnost. Mislim da gospodarske teme moraju biti u fokusu. Da se napravi kvalitetna promjena na bolje. Svi mi koji ćemo biti na listama učinit ćemo sve da dopremo do građana i prezentiramo im program, ali i sve ono dosad ostvareno. Mi smo dosad mjere predviđali, ali i isporučili, no ja se prvi ne mogu složiti da je to dovoljno. Moramo više. I Hrvatska se mora ravnomjerno razvijati. Imamo 576 jedinica regionalne samouprave, no nismo čekali na funkcionalnu nego i na fiskalnu decentralizaciju, tako da općine mogu isporučiti više svojim građanima. To nije nešto što se rješava preko noći. Treba činiti korak za korakom u pravom smjeru, kazao je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:36