POVRATAK U KLUPE

U PONEDJELJAK SE ŠKOLE OTVARAJU ZA NAJMLAĐE, ALI OD MASOVNOG POVRATKA U KLUPE NEĆE BITI NIŠTA: U škole u Labinu neće doći nijedno dijete

 
ilustracija
 Neja Markičević / CROPIX

Ništa od masovnog povratka djece od 1. do 4. razreda osnovne škole na nastavu u školske ustanove od 11. svibnja.

To se već sada može sa sigurnošću tvrditi nakon što je većina obrazovnih ustanova zaprimila povratne informacije roditelja koji su se, najvećim dijelom do sredine ovoga tjedna, trebali izjasniti namjeravaju li djecu od ponedjeljka slati na nastavu u učionice. Jesu li takvim odlukama presudile (pre)stroge mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potpisane izjave u kojima roditelji trebaju potvrditi kako oboje rade izvan kuće i nemaju kome ostaviti dijete te da dijete šalju u školu na vlastitu odgovornost, strah od zaraze ili zadovoljstvo nastavom na daljinu - teško je reći.

Sanitarni materijali

Uglavnom, u nekim školama doslovno nitko od učenika neće doći u školu u ponedjeljak, pa su i sami ravnatelji zatečeni, osobito ondje gdje su već počeli nabavljati higijensko-sanitarne i druge materijale sukladno preporukama HZJZ-a.

- Situacija se mijenja iz dana u dan. Još jučer je bilo najava da će doći 26 djece, a onda je jutros ta brojka pala na 13. Ukupno u školi imamo oko 280 učenika od prvog do četvrtog razreda. Neki su odustali kada su čuli da će se jedino njihovo dijete od cijelog razreda vratiti u školu - kaže Krešimir Supanc, ravnatelj zagrebačke OŠ Jure Kaštelana.

Najizglednije je, dodaje, da će u toj školi djecu rasporediti u dvije grupe pa će u jednoj biti učenici prvog razreda, u drugoj zajedno učenici drugog i trećeg, a te će grupe smjestiti u dva različita dijela škole. Na upit znači li to da dijelu djece u školama neće predavati njihove učiteljice, odgovara potvrdno.

- Da, imat ćemo kombinirane odjele u kojima neće biti više od devetero djece, kako to stoji u preporukama. Ako imamo situaciju da će u školu doći po jedno dijete iz drugog A, B i C razreda, neće sve njihove učiteljice morati raditi s po jednim djetetom. Uostalom, u uputama stoji da će se formirati “odgojno-obrazovne skupine” s najviše do devetero djece, a nigdje ne stoji da to trebaju biti djeca iz istog razreda - naglašava Supanc.

Za njega dvojbi nema:

- Trebalo je to nazvati pravim imenom: čuvanje djece u sklopu kojega će učenici proći odgojno-obrazovni rad. U svakom slučaju, nitko neće biti zakinut, kako oni koji dođu u školu tako i oni koji ostanu doma u nastavi na daljinu.

važan boravak Nešto veći broj djece očekuje zagrebačka OŠ Rapska u kojoj su zasad roditelji potvrdili povratak tridesetak učenika, od njih oko 250.

- Većina povratnika su prvašići i boravkaši, i to su realne potrebe roditelja. Složit ćemo generacijske grupe, zasad smo planirali njih pet, s tim da će prvašići biti podijeljeni u dvije skupine. Odredili smo i učitelje koji će prvi krenuti - kaže Diana Dujmović, ravnateljica OŠ Rapska. Naime, objašnjava, u školi su vodili računa o učiteljima koji spadaju u rizične skupine te onima koji imaju malu djecu pa oni na početku neće dolaziti na nastavu u školu.

Kako neslužbeno doznajemo, u zagrebačke osnovne škole moglo bi se u ponedjeljak vratiti manje od četvrtine učenika od 1. do 4. razreda. Primjerice, prema podacima kojima raspolažemo, iz pet osnovnih škola oštećenih u potresu, čiji bi se učenici od ponedjeljka privremeno trebali premjestiti u zgradu MIOC-a (XV. gimnazija), na nastavu bi se ukupno trebalo vratiti samo oko 80 djece.

Tri smjene

- Od ukupno 250 učenika razredne nastave, dolazak u školu roditelji su potvrdili za njih troje, i to samo iz jednog odjeljenja trećeg razreda. Upravo smo kupili higijenske potrepštine, počeli se pripremati, naručili radove za uvođenje tople vode u stari dio škole. Neka, neće to propasti, ali mislili smo da će biti više prijava - kaže Bože Ujević, ravnatelj splitske OŠ Kamen-Šine koja radi u čak tri smjene.

- Čekamo još odluke nekoliko roditelja koji se, zbog organizacije posla, premišljaju hoće li dijete poslati u školu. Prema uputama, kada se formira grupa djece, njezin se sastav ne može popunjavati u idućih 14 dana. Neki roditelji počinju ponovno raditi od 18. svibnja pa još razmišljaju - ispričala je Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš iz Splita. U svakom slučaju, dodaje, dosad potvrđeni broj povrataka u školu je mali, prosječno dvoje do četvero djece po razredu.

- Kod mene nula! Kako u mojoj školi tako i u drugoj osnovnoj školi u Labinu. Koliko mi je poznato, većina osnovnih škola u Istarskoj županiji ima sličnu situaciju, samo u nekima će doći maksimalno desetak djece - kaže Miro Alilović, ravnatelj OŠ Ive Lole Ribara iz Labina.

Ilija Pavić, predsjednik HUROŠ-a Osječko-baranjske županije i ravnatelj OŠ Vladimira Nazora iz Čepina, nabraja: u njegovu matičnu školu dolazak je najavilo četvero đaka (tri iz jednog trećeg razreda i jedan iz četvrtog), u jednoj od područnih škola jedan učenik, a u drugoj niti jedan. J

- I za jednog učenika organizirat ćemo i nastavu i produženi boravak, samo je pitanje kako će se to dijete osjećati kad bude samo - pita se Ilija Pavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 12:08