NOVA RADNA MJESTA

U PONUDI POSLOVI BUDUĆNOSTI 'Traži se nindža u prodaji! Nudimo fiksnu plaću, bonus i laptop'

Obrazovanje ne stigne pratiti promjene na tržištu rada, pa se kadar za nove poslove usavršava kroz rad
 CROPIX/AFP

Digitalna agencija Degordian nedavno je objavila oglas za radno mjesto mediatoolkit voditelja kupaca. Rimac Automobili traže inženjera ugradbenih računalnih sustava, a organizacija Reach for Change je oglasila da traži menadžera za Hrvatsku za socijalno poduzetništvo. Iako su na hrvatskom tržištu rada i dalje najtraženija zanimanja programer, prodavač, konobar i kuhar, promjene u biznisu već su donijele i neka sasvim nova zanimanja koja do prije koju godinu nisu ni postojala.

Najvažnije iskustvo

Novi i često natprosječno plaćeni poslovi najčešće se pojavljuju u ICT-u, telekomunikacijama i marketingu kao djelatnostima koje se najbrže mijenjaju, stvaraju nove proizvode i usluge koji onda otvaraju i neka sasvim nova radna mjesta. Za koja se, pak, u hrvatskom obrazovnom sustavu često nemoguće obrazovati. Potvrđuju to i u tvrtkama koje traže neuobičajene profile zaposlenih, koji se, kažu, prije svega stvaraju radnim iskustvom.

Digitalna agencija Degordian na tržište je donijela Mediatoolkit, alat za praćenje ključnih riječi na webu i društvenim medijima u stvarnom vremenu, a sada zapošljava i mediatoolkit account menadžera.

Specijalizacija kadrova

‘Tražimo nindžu u prodaji!’ istaknuto je u oglasu za tu poziciju. Uvjet je viša ili visoka stručna sprema, ali još je važnije radno iskustvo, vještine i spremnost za napredak. Osim što dobiva fiksnu plaću, bonus, laptop i pametni telefon, onaj tko dobije taj posao ima i veliku priliku za profesionalni razvoj.

- Takvi poslovi nastaju zbog potrebe za specijalizacijom odgovornosti unutar određenog područja i tržišta. Donekle je izazovno pronaći takve kadrove. Svaki poslodavac želi pronaći pravu osobu i postaviti je na pravu poziciju. Kandidati koji se prijavljuju obično su društvenog usmjerenja s iskustvom u prodaji i radu s klijentima - ističe Ivor Bihar, produkt menadžer u mediatoolkitu.

Rimac Automobili traže inženjera ugradbenih računalnih sustava. To je radno mjesto proteklih godina već prisutno na tržištu. Riječ je o inženjeru koji radi na razvoju i programiranju kontrolnih jedinica niskonaponskog sustava, razvoju i dizajnu elektroničkih sklopova i tiskanih pločica, razvoju hardvera i softvera za ugradbene računalne sustave. I u tom oglasu naglasak je na znanju i iskustvu.

- Problem je što se na fakultetima ne stječe dovoljno praktičnih znanja i to što studenti u slobodno vrijeme ne rade projekte iz hobija. Ne kažemo da su svi takvi, ali ih ima jako malo. Mi pokušavamo okupiti upravo takve osobe, koje će s užitkom nastaviti raditi ono što su do sada radili iz znatiželje ili hobija. Budući da smo jedina tvrtka koja se bavi proizvodnjom automobila u Hrvatskoj, teško je naći osobe s iskustvom na tom području, no nije nemoguće - pojašnjava Kristina Muselin, koordinatorica za ljudske resurse u Rimac Automobilima.

Na portalu MojPosao ističu da godišnje promjene na hrvatskom tržištu rada nisu velike pa nova zanimanja ne nastaju naglo.

Privatna učilišta

- Formalno obrazovanje, nažalost, ne stigne pratiti promjene na tržištu rada te se često dogodi da za određena zanimanja ne postoji obrazovni program, nego se pojedinci obrazuju i usavršavaju kroz praksu - objašnjava Marko Oltean, voditelj poslovnog razvoja za prodaju i marketing na portalu MojPosao.

Očito je da su privatna visoka učilišta spremnija na uvođenje novih programa.

- Otvoreno učilište Algebra i Visoko učilište Algebra financiraju se isključivo od školarina te moramo biti iznimno osjetljivi na potrebe tržišta rada. Pojednostavljeno, ako bismo si dozvolili luksuz da školujemo kadar koji se ne može zaposliti, vrlo brzo bi studenti, polaznici i poslodavci to uvidjeli i mi bismo mogli zatvoriti sve naše obrazovne centre i studijske programe - kaže Hrvoje Balen, član Uprave Algebra grupe.

AKTUALNI OGLASI ZA POSLOVE

• mediatoolkit voditelj kupaca (Degordian)

Prodaja i vođenje klijenata. Vodi prodajne aktivnosti za mediatoolkit (alat Degordiana), brine se o pronalasku novih klijenata i poslovnih prilika, kao i optimizaciji prodajnog procesa.

• inženjer ugradbenih računalnih sustava (Rimac Automobili)

Zadužen za razvoj i programiranje kontrolne jedinice nisko naponskog sustava, odabir potrebnih elektronskih komponenti za izradu električne sheme.

• country menadžer za socijalno poduzetništvo (Reach for Change)

Pronalazak tvrtki i organizacija koje su socijalno osjetljive te bi se uključile u program u Hrvatskoj. U ovom slučaju organizacija radi na rješavanju problema djece.

• vizualni dizajner (Lagom)

Odgovoran za stvaranje vizualno zanimljivih i inovativnih web baziranih i mobilnih produkata. Stvaraju vezu između kupaca i brendova. Znaju predvidjeti reakciju ljudi na različite vrste vizualnih rješenja.

• inženjer za razvoj kolaboracijskih tehnologija i cloud usluga (CS Computer Systems)

Razvoj naprednih softverskih rješenja u području kolaboracijske tehnologije, upravljanje IT usluga korištenjem cloud koncepata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:05